Najbolji dodaci prehrani za bicikliste u 2024. godini
Vrijeme čitanja: 6 min

Najbolji dodaci prehrani za bicikliste u 2024. godini

Vrijeme čitanja: 6 min
Najbolji dodaci prehrani za bicikliste u 2024. godini

Dodaci prehrani sastavni su dio prehrane biciklista. Zapravo, vjerujemo da je gotovo nemoguće zadovoljiti prehrambene potrebe biciklista bez dodataka prehrani, pogotovo kada govorimo o visokointenzivnim performansama.

Dodaci kao što su energetski geloviizotonični napitciregeneracijski napitcivitamini i mineraliadaptogeni gotovo su neophodni za predanog biciklista, ali nisu svi dodaci stvoreni jednaki.

U ovom blogu, prezentiramo ti najbolje dodatke prehrani za biciklizam u 2024.godini.

Sportska prehrana za biciklizam

Prije nego što se zadubimo u specifične dodatke prehrani, objasnimo neke važne aspekte sportske prehrane za biciklizam.

Ugljikohidrati, glavni izvor energije

Biciklistu su najvažniji nutrijent ugljikohidrati koji imaju brojne pozitivne učinke, ali za bicikliste su najvažniji kao izvor energije.

U stvari, unos ugljikohidrata počinje prije treninga kada je vrijeme za popunjavanje zaliha glikogena, nastavlja se tijekom treninga kako bi se usporila potrošnja glikogena i završava nakon treninga kada je vrijeme za oporavak, što također predstavlja punjenje glikogena za tvoj sljedeći trening.

Energy gel Nrgy Unit Gel for Fueling Dodaci prehrani za profesionalne bicikliste imaju ključnu ulogu u postizanju vrhunskih rezultata.

Punjenje: unos ugljikohidrata tijekom vježbanja

Jedan od najvažnijih aspekata prehrane za bicikliste je opskrba gorivom, odnosno unos ugljikohidrata tijekom treninga.

Tijekom treninga visokog intenziteta potrebno je unijeti 90 grama ugljikohidrata po satu, u ekstremnim slučajevima i više.

Tako visok unos ugljikohidrata očito može biti problematičan u smislu apsorpcije i probavnih problema, s kojima se suočavaju mnogi biciklisti.

Zbog toga je potrebno odabrati učinkovite dodatke prehrani i postupno pripremati svoj probavni trakt za tako visoke unose, odnosno trenirati crijeva.

Prehranski dodatki za kolesarje - Dr. Tim PodlogarDr. Tim Podlogar je znanstvenik i nutricionist, koji puno vremena i predanosti ulaže u istraživanje dodataka prehrani za profesionalne bicikliste.

Hidratacija: unos elektrolita tijekom treninga

Hidratacija tijekom treninga ključna je za bicikliste. To uključuje dovoljan unos tekućine i pravilnu koncentraciju minerala tzv. elektrolita, prije svega soli.

Ali moraš biti oprezan. Minerali također mogu uzrokovati probavne probleme, osobito ako konzumirate velike količine magnezija.

Postoji uporni mit da magnezij sprječava grčeve u mišićima, zbog čega je ovaj, inače iznimno važan mineral, prisutan u prevelikim količinama u mnogim suplementima.

Tijekom treninga moraš unositi do 90 grama ugljikohidrata na sat i nadoknaditi elektrolite koje gubiš znojenjem.

Proteini, hrana za mišiće

Protein je bitan element vaših mišića, što ih čini nezamjenjivim za oporavak i rast mišića.

Proteini su toliko važni da mnogi sportaši zaboravljaju važnost ugljikohidrata. Mi to vidimo obrnuto. Prvo ugljikohidrati, zatim proteini, ali to ne znači da proteini nisu super važni.

Čini se očiglednim da dizač utega treba konzumirati puno proteina, ali malo je manje intuitivno da biciklist treba konzumirati istu količinu proteina, ako ne i više.

Iz tog razloga tvoja sportska prehrana mora poštivati dovoljan unos proteina.

Protein je još važniji za bicikliste nego za dizače utega. Uz uravnoteženu prehranu, proteine je moguće unositi i dodacima prehrani.

Najbolji dodaci prehrani za biciklizam

Pogledajmo sada osnovne dodatke prehrani za biciklizam i specifične proizvode koje preporučujemo za biciklističku sezonu 2024.

Izotonični napitak

Izotonični napitak najčešći je dodatak prehrani u biciklizmu.

Glavni razlog tome je što sadrži i ugljikohidrate i minerale u kombinaciji s vodom, a lako ga možete nositi u svojoj sportskoj boci.

Ali potrebna je razboritost. Mnogi izotonični napitci su niske kvalitete i neće zadovoljiti tvoje potrebe. Što je još gore, mogu sadržavati štetne sastojke i uzrokovati probavne probleme.

Najvažniji aspekti na koje treba obratiti pozornost:

  • omjer ugljikohidrata,
  • omjer elektrolita,
  • kvaliteta sastojka.

Ako želiš apsorbirati 90 grama ugljikohidrata na sat, moraš konzumirati kombinaciju glukoze i fruktoze. To omogućuje korištenje oba prijenosnika ugljikohidrata u tvom tijelu. Nažalost, samo glukoza ima maksimalnu stopu apsorpcije od 60 grama na sat. 

Najbolji izotonični napitak za tako visoku apsorpciju je Nrgy unit Drink tvrtke Nduranz , koji sadrži kombinaciju glukoze i fruktoze u idealnom omjeru 1:0,8 i naprednu mješavinu elektrolita.

sportski napitakNrgy Unit Drink prvi je izbor sportskih izotoničnih pića mnogih biciklista – mješavina ugljikohidrata za brzu apsorpciju i elektrolita koje gubiš znojenjem.

Izotonični napitak sadrži energiju u obliku ugljikohidrata i minerala koji nadoknađuju elektrolite izgubljene znojenjem.

Energetski gel

Još jedan bitan dodatak za bicikliste je energetski gel.

Sportski izotonični napitak i energetski gel idu ruku pod ruku. Bočica-dvije na biciklu, a džepovi puni energetskih gelova; tipična slika biciklista koji želi optimizirati svoju prehranu tijekom vježbanja.

Ipak postoji mali problem s energetskim gelom. Većina energetskih gelova sadrži relativno malu količinu ugljikohidrata, to jest 20 grama po gelu. Ako želiš unijeti 90 grama ugljikohidrata na sat, trebao bi unijeti 4 do 5 energetskih gelova. Prilična gnjavaža, kako za džepove tako i za tvoj želudac.

Nduranz je razvio energetski gel koji sadrži 45 grama ugljikohidrata po gelu. Ovo znatno smanjuje količinu energetskih gelova koje moraš konzumirati po satu. To je važan razvoj u svijetu sportske prehrane koji uvelike olakšava punjenje goriva za sportaše izdržljivosti.

energetski gelNduranzov energetski gel sadrži 45 grama ugljikohidrata, dvostruko više od većine energetskih gelova na tržištu.

 

Energetski gel je najpopularniji dodatak prehrani među biciklistima — Ako želiš saznati više o energetskom gelu, pročitaj naš blog!

Regeneracijski napitak

Većina biciklista zna da moraju unositi ugljikohidrate kao izvor energije tijekom treninga, ali previše ih podcjenjuje važnost oporavka.

Šteta, jer je oporavak jedan od najvažnijih aspekata sportske prehrane koji ti omogućuje da napuniš svoje zalihe glikogena, oporaviš oštećene mišiće i pripremiš se za sljedeći trening.

Za oporavak, tvoje tijelo treba ugljikohidrate, proteine i elektrolite unutar 30 minuta nakon treninga.

Regeneracijski napitak Regen od Nduranz-a sadrži sve što ti je potrebno za optimalan oporavak:

  • kombinacija glukoze i fruktoze za brzu apsorpciju,
  • najčišći izvor proteina izolata sirutke WPI90,
  • napredna mješavina elektrolita za učinkovitu rehidraciju.

Recovery Drink Regen for Optimal Recovery After Workout

Nduranzov napitak za oporavak Regen temelji se na najnovijim istraživanjima u području oporavka sportaša izdržljivosti.

Proteinski napitak

Proteinski napitak vrlo je koristan dodatak prehrani koji lako možeš uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu kao dio doručka ili piće nakon treninga.

No kada je oporavak u pitanju, uvijek je bolje popiti regeneracijski napitak za oporavak koji osim proteina sadrži ugljikohidrate i minerale.

Budući da su proteinski dodaci toliko rašireni u svijetu sportske prehrane, teško bi bilo zamisliti da tržište nije ispunjeno proteinskim napicima. Nažalost, prečesto su loše kvalitete.

  • Slab aminokiselinski profil
  • Umjetni sastojci
  • Previše masti
  • Loš okus

Ako želiš najbolje za svoje mišiće, moraš odabrati dobar proteinski napitak. Onaj koji najviše preporučujemo je izolat proteina sirutke Nduranz.

Whey Protein Isolate Nduranz Tražiš dobar izvor proteina za poboljšanje svoje prehrane? Nduranzov izolat proteina sirutke izvrstan je izbor!

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali smatraju se mikronutrijentima. Ovo se odnosi na količinu koja ti je potrebna, a ne na njihovu važnost. Vitamini i minerali, su zapravo, neophodni za jačanje tvog imunološkog sustava, koji štiti tvoje tijelo od bolesti i infekcija.

Budući da je teško unositi dovoljne količine vitamina i minerala samo hranom, većina biciklista koristi dodatke prehrani.

Immuno 4Endurance Pro sadrži pažljivo osmišljenu kombinaciju vitamina i minerala koji su potrebni sportašima izdržljivosti za dovoljno jačanje imunološkog sustava. 

Supplement that boosts athletes immune system Immuno 4Endurance Pro je vitaminsko-mineralna formula osmišljena za jačanje imunološkog sustava sportaša koji se bave izdržljivošću.

Iako se vitamini i minerali često razmatraju zajedno, zanimljivo je primijetiti da tijekom treninga ne trebaš unositi vitamine, ali svakako moraš nadoknaditi minerale koje gubiš znojenjem, posebice sol.

Adaptogeni

Adaptogeni su relativno novi u svijetu dodataka prehrani za biciklizam, ali pružaju dvije vrlo značajne prednosti.

  • Smanjuju stres
  • Pojačavaju protok kisika

Glavna prednost adaptogena je njihova sposobnost smanjenja stresa u tvom tijelu reguliranjem razine kortizola koji se oslobađa tijekom stresnih situacija, što uključuje vježbe izdržljivosti.

Dok male doze stresa mogu biti korisne, dugotrajni stres postaje štetan, zbog čega se sportaši izdržljivosti trebaju naučiti nositi s njim. Između ostalog, možeš koristiti i savjet sportskog psihologa!

Još jedna prednost adaptogena je njihova sposobnost povećanja VO2 max. Zapravo, adaptogeni su sjajan način za potporu tvog plana treninga za povećanje VO2 max.

Kako bi na najbolji način iskoristili adaptogene za povećanje VO2 max, stvorili smo Absolute 4Endurance Pro, moćan 100% prirodan pojačivač VO2 max.

vo2 max suplementAbsolute je adaptogena formula koja se temelji na ašvagandi, rodioli, senactivu, kordicepsu i beta-alaninu, stvorena kako bi podržala tvoj trening za povećanje VO2 max.

Ako želiš otkriti sve dobrobiti adaptogena, pročitaj naš blog!

Pre-workout

Sportaši izdržljivosti koriste dodatke prehrani prije treninga kako bi povećali osjećaj snage i energije.

Zapravo postoji nekoliko prednosti korištenja pre-workout-a:

  • produženo vrijeme do iscrpljenosti,
  • bolja koncentracija,
  • poboljšan metabolizam,
  • smanjen mentalni umor,
  • više snage i izdržljivosti.

Ako tražiš drugi način poboljšanja svoje izvedbe, Pre-workout Booster 4Energy je dodatak prije treninga stvoren posebno za sportaše izdržljivosti.

Pre workout for endurance athletes. Contains beetrootPre-workout 4Energy je idealan dodatak prehrani za bicikliste koji žele povećati svoju snagu i izdržljivost prije treninga.

Zaključak

Dodaci prehrani neizostavni su dio učinkovite sportske prehrane biciklista, koji u kombinaciji s redovnom prehranom biciklistu osiguravaju sve potrebne hranjive tvari.

Njihova glavna svrha je osigurati energiju (ugljikohidrate) i hidrataciju (elektroliti) tijekom vježbanja, potaknuti oporavak nakon treninga (ugljikohidrati, proteini, elektroliti) i ispuniti zalihe glikogena prije treninga (ugljikohidrati).

Dodaci prehrani ujedno su i najučinkovitiji način za održavanje adekvatnog unosa vitamina i minerala, što je teško postići samo redovnom hranom.

Naposljetku, adaptogeni su sve popularniji među sportašima zbog svoje sposobnosti da smanje stres i povećaju protok kisika, što omogućuje povećanje tvog VO2 max.