Energetski gel i izotonični sportski napitak — koji odabrati?
Vrijeme čitanja: 4 min

Energetski gel i izotonični sportski napitak — koji odabrati?

Vrijeme čitanja: 4 min
Nauči kako koristiti energetske gelove i izotonične sportske napitke za optimizaciju goriva.
Energetski gel i izotonični sportski napitak — koji odabrati?

Energetski gel i izotonični sportski napitak dva su najvažnija dodatka za svakog sportaša izdržljivosti. Zajedno čine sastavni dio svake strategije punjenja gorivom.

Ali kada treba koristiti energetski gel, a kada izotonični sportski napitak? Trebaš li koristiti oboje ili se držati jednog?

U ovom blogu objašnjavamo kada koristiti energetski gel, a kada izotonični sportski napitak za optimizaciju tvoje strategije punjenja tijekom intenzivnih vježbi izdržljivosti.

Energetski gel

Energetski gel je zbog svoje učinkovitosti i praktičnosti temeljni dodatak za sportaše izdržljivosti.

Dostupno je mnogo različitih energetskih gelova, a ako nisi siguran koji odabrati, pogledaj naše top 3 preporuke!

Energetski gel ima značajne prednosti:

  • Visoki sadržaj energije po volumenu
  • Jednostavan za nošenje u velikim količinama
  • Izvrstan izvor brze energije

    Nadalje, ovisno o specifičnom energetskom gelu, može sadržavati i druge vrlo korisne hranjive tvari, kao što su elektroliti ili, ako želiš, L-karnitin.

    Energy Gel with L-Carnitine
    Energetski gel s L-karnitinom omogućuje transformaciju masti u energiju tijekom treninga visokog intenziteta.

    Ali postoji i mala mana energetskih gelova. Naime, nedostaje im tekućine koja je u kombinaciji s mineralima neophodna za pravilnu hidrataciju tijekom treninga.Tu na scenu stupa izotonični sportski napitak.

    Energetski gel odaberi kada ti konzumacija vode nije neophodna, kada ti nije praktično nositi sportski bidon i kada ti je potrebno puno energije.

    Izotonični sportski napitak

    Izotonični sportski napitak još je jedan temeljni dodatak za sportaše izdržljivosti zbog činjenice da može pružiti sve što je sportašu potrebno tijekom treniranja u smislu prehrane.

    Ugljikohidrati? Riješeno!

    Hidratacija? Riješeno!

    Proteini? To ti baš i ne treba, ali ako voliš, pogledaj ovog zločestog dečka!

    Što nas dovodi do sljedećih prednosti:

    • Kompletno gorivo tijekom vježbanja
    • Omogućava optimalnu hidrataciju
    • Jednostavan za doziranje i mjerenje

      Opet, hranjive tvari koje pruža izotonično sportsko piće ovise o specifičnom proizvodu, ali cilj je unos dobre kombinacije ugljikohidrata (samo glukoza nije najbolja) i točne koncentracije minerala (izbjegavaj previše magnezija).

      Nrgy Unit Drink 90 ultimativan je napitak za utrke s 90 grama ugljikohidrata po porciji.

      Ipak, postoji i loša strana izotoničnih sportskih napitaka. Prije svega, potreban ti je sportski bidon/boca, koja možda nije uvijek praktična. Drugo, njegova energija po volumenu niža je u usporedbi s energetskim gelom. Treće, za unos energije potrebno je konzumirati vodu, što nije uvijek najbolje.I to nas dovodi do našeg glavnog pitanja.

      Izotonični sportski napitak izaberi kada je unos vode neophodan i kada ti nisu potrebne prevelike količine energije.

      Energetski gel ili izotonični sportski napitak?

      Odgovor je onaj koji bi malo dijete izabralo kada bi biralo između sladoleda od vanilije i čokoladnog kolača.

      Oba.

      Ali samo ako situacija to dozvoljava.

      U slučaju da ti nošenje sportske boce ne odgovara, što je čest slučaj kod trkača, a još više kod plivača, tada bi možda najbolje bilo osloniti se na energetski gel kao izvor energije.

      No, kada možeš, pokušaj kombinirati energetski gel s izotoničnim sportskim napitkom kako bi dobio najbolje od ta dva svijeta.

      O čemu pričamo?

      Na stranu osobne preferencije, zapravo se sve svodi na hidrataciju! Energetski gel pruža najučinkovitiji izvor energije, ali mu nedostaje tekućine. Energetski je jednako učinkovit i izotonični sportski napitak, ali tekućina je obavezna.

      I ovo onda postaje dvosjekli mač.

      Što mislimo pod tim?

      Jednostavno je. Da, voda je bitna komponenta hidratacije, ali ispijanje previše vode može biti jednako štetno kao i ispijanje premalo. A ako je tvoj jedini izvor energije izotonični sportski napitak, nećete moći unijeti više energije bez konzumiranja i vode.

      Zato je kombinacija energetskih gelova i izotoničnih sportskih napitaka najbolja jer omogućuje reguliranje količine energije i količine vode koju konzumiraš.

      Pogledajmo to kroz praktičan primjer.

      U vrućim uvjetima možda će ti trebati više tekućine i najbolje bi bilo popiti 2 porcije izotoničnog sportskog napitka na sat.

      Ali u drugim uvjetima možda ti neće trebati toliko vode i puno je bolja opcija konzumiranje 1 porcije izotoničnog sportskog napitka i 1 energetskog gela.

      Na kraju, kada voda nije potrebna, najbolja opcija je konzumiranje 2 energetska gela po satu.

      Zato mnoge strategije punjenja goriva uključuju kombinaciju energetskih gelova i izotoničnih sportskih napitaka.

      Ako želiš usvojiti optimalnu strategiju punjenja gorivom, nauči kombinirati energetski gel s izotoničnim sportskim pićem.

      Koji energetski gel i izotonični sportski napitak najbolje funkcioniraju zajedno?

      Ako postoji jedna robna marka specijalizirana za omogućavanje kombiniranja i spajanja njihovih proizvoda, to je Nduranz.

      Njihovi proizvodi za gorivo temelje se na sustavu Nrgy Unit System, koji je namijenjen pojednostavljenju tvog punjenja gorivom i kombiniranju različitih proizvoda, a da pritom očuva sve optimalne omjere koje tvoje tijelo zahtijeva tijekom intenzivnih treninga izdržljivosti.

      Energy Gel and Isotonic Sports Drink Nduranz
      Dodaci prehrani Nduranz omogućuju jednostavno kombiniranje unosa energetskih gelova i izotoničnih sportskih napitaka tijekom treninga.

      Konkretno, govorimo o:

      Oba proizvoda sadrže 45 grama ugljikohidrata po porciji s naprednom mješavinom elektrolita namijenjenih zamjeni samo onih elektrolita koje zapravo gubimo znojenjem — to znači manje magnezija, koji bi mogao uzrokovati probavne probleme, i više natrijevog klorida i kalija, koje gubimo najviše tijekom treninga.

      Svi Nduranz proizvodi dizajnirani su na takav način da omogućuju najviše stope apsorpcije bez izazivanja probavnih problema, a postali su poznato ime među vrhunskim sportašima izdržljivosti, koji u posljednje vrijeme postižu nevjerojatne rezultate na natjecanjima izdržljivosti uz Nduranz proizvode.

      Nrgy Unit Gel i Nrgy Unit Drink by Nduranz dizajnirani su za korištenje u tandemu tijekom intenzivnih vježbi izdržljivosti.

      Zaključak

      Energetski gel je suplement koji sadrži najviše energije, ali ne daje tekućinu.

      Izotonični sportski napitak još je jedan izvrstan izvor energije, ali za njega je potrebna sportska boca ili bidon, a za njegovo konzumiranje uvijek je potreban unos vode.

      Za najbolje rezultate koristi i energetski gel i izotonični sportski napitak na temelju potrebne količine vode.