Najbolji dodaci prehrani za trail trčanje u 2024
Vrijeme čitanja: 6 min

Najbolji dodaci prehrani za trail trčanje u 2024

Vrijeme čitanja: 6 min
Napuni energijom svoje iduće trail trčanje uz pravilnu prehranu
Najbolji dodaci prehrani za trail trčanje u 2024

Trail trčanje sve je popularnije među sportašima i to s dobrim razlogom. Zamjena asfaltnih cesta šumskim tlom i semafora drvećem je prekrasna ideja koja osvaja svijet trčanja.

No, trail trčanje je ipak sport izdržljivosti, a ako želiš biti uspješan/na i ostati zdrav/a, moraš voditi računa o pravilnoj prehrani. Ovdje na red dolaze dodaci prehrani koji su osmišljeni kako bi osigurali sve hranjive tvari koje su ti potrebne dok se znojiš u prirodi.

U ovom blogu pogledat ćemo najbolje dodatke prehrani koje preporučujemo za trail trčanje u 2024. godini.

Sportska prehrana za trail trčanje

Sportska prehrana se može podijeliti u tri različita aspekta.

  • Punjenje ''gorivom'' (energija)
  • Oporavak
  • Podrška

Svaki od ovih aspekata vrlo je važan sam po sebi i najbolje bi bilo kad bi se pobrinuo/la za sve njih.

Punjenje gorivom za trail trčanje

Punjenje gorivom je prehrambena strategija koja uključuje unos ugljikohidrata tijekom aktivnosti. S punjenjem je povezan i unos minerala poznatih kao elektroliti, što se naziva hidratacija. Zajedno čine sastavni dio prehrane tijekom sportske aktivnosti.

Što se tiče goriva, preporučujemo 3 dodatka prehrani.

1. 4Energy Gel

Energetski gel je najbolji prijatelj svakog sportaša izdržljivosti. Pakira velike količine energije u praktično i učinkovito pakiranje i omogućuje ti da vodiš računa o svojoj razini energije.

A ako postoji jedan energetski gel koji preporučujemo, onda je to 4Energy Gel. Zašto ga preporučujemo?

  • Pruža visoku razinu energije bez probavnih problema
  • To je najprirodniji energetski gel na tržištu
  • Iznimno je osvježavajuć i ne treba mu voda

Pridruži se tisućama sportaša koji koriste 4Energy Gel kako bi potaknuli svoje sportove izdržljivosti i pripremi se za uživanje u prirodi na potpuno novoj razini!

2. Nrgy Unit Drink

Izotonični sportski napitak sljedeći je najpraktičniji način da potakneš svoje performanse. Razlog zašto mnogi sportaši biraju izotonični sportski napitak umjesto energetskog gela je taj što s napitkom unosite i prijeko potrebnu vodu. Ali ako tražiš maksimalnu učinkovitost, kombinacija gelova i napitaka najbolje djeluje. Otkrij zašto.

I koji izotonični sportski napitak preporučujemo? Postoji mnogo sjajnih opcija, ali Nduranzov Nrgy Unit Drink pruža sve što ti je potrebno. Istina je da je ovaj napitak namijenjen vrhunskim i profesionalnim sportašima, ali svaki sportaš može imati koristi od njegovih blagodati.

  • Vrlo visoka razina energije bez probavnih problema
  • Nadoknađuje sve minerale koje gubiš znojenjem
  • Jednostavan za doziranje i korištenje s Nrgy Unit Systemom

Sve više i više sportaša izdržljivosti koristi Nduranz proizvode za postizanje nevjerojatnih rezultata na vrhunskim razinama igre. Iako možda ne shvaćaš svoje trail trčanje tako ozbiljno, tvoje zdravlje se temelji na pravilnoj prehrani. A ovaj napitak ti pruža sve što je potrebno da ostaneš snažan/na i zdrav/a.

3. 4Energy Bar energetska pločica

Za razliku od energetskih gelova i izotoničnih sportskih napitaka, energetske pločice nisu toliko učinkovite za punjenje tijekom sportske aktivnosti. Razlog je jednostavan: kada funkcioniraš visokim intenzitetom, tvoja probava se usporava. U tom slučaju, unos energetske pločice je loša ideja. Ali ako treniraš nižim intenzitetom, što bi trail trčanje moglo biti, energetska pločica je ukusan i hranjiv način da svom tijelu osiguraš prijeko potrebne ugljikohidrate.

Postoji mnogo energetskih pločica, ali postoji samo jedna 4Energy pločica.

  • Izuzetno ukusna i hranjiva
  • Brza i spora energija
  • Ne mrvi se i ne topi se u džepovima

Sportaši vole priliku kada mogu njegovati tijelo i um ukusnom energetskom pločicom. A još više vole 4Energy Bar, jer je to najprodavanija energetska pločica u našoj trgovini. Nemoj je koristiti pri jako velikom naporu, ali ako ti je cilj kvalitetno iskoristiti vrijeme provedeno u prirodi, ova će te energetska pločica učiniti sitim/om i vrlo zadovoljnim/om.

cyclist eating Energy bar - 4Energy
Uživaj u 4Energy pločicama koje se lako žvaču, pružaju brzu i praktičnu energiju bilo kada i bilo gdje.

Oporavak mišića u trail trčanju

Slušaj, znamo da ovo nije popularna tema među sportašima, ali moraš voditi računa o pravilnom oporavku mišića nakon sportske aktivnosti. Šokirani smo koliko sportaša zanemaruje ovaj bitan dio sportske prehrane, a to čini veliku razliku. Ne vjeruj ljudima koji govore da je bol, umor i mučnina nakon treninga normalna pojava i znak dobrog treninga. To je neistina. To je znak lošeg oporavka mišića.

Budi pametan/na i pobrini se za svoj oporavak. Tvoje tijelo, zdravlje i sportska izvedba će ti biti zahvalni.

Evo 2 dodatka prehrani koja preporučujemo.

1. Regeneracijski napitak Regen

Pravilan oporavak mišića zahtijeva unos minerala, ugljikohidrata i proteina unutar 30 minuta nakon treninga. Iako postoje različiti načini da se to postigne, napitak za oporavak je daleko najprecizniji i najučinkovitiji.

A ako postoji jedan napitak za oporavak koji upravlja svim ostalima, Regen je na vrhu iznad svih.

  • Optimalna kombinacija ugljikohidrata za popunjavanje razine energije
  • Svi minerali koji su ti potrebni za uspostavljanje pravilnih tjelesnih funkcija
  • Toliko ukusan da ga neki opisuju kao tekući kolač

Ako želiš nastaviti trenirati na zdrav i učinkovit način, a pritom se i osjećati dobro dok to radiš, dobro iskoristi Regen. Ne samo da će neizmjerno poboljšati tvoj sportski život i opću dobrobit, već je i toliko dobrog okusa da ćeš otići na trening  samo da nakon njega možeš uživati ​​u Regenu.

2. Regeneracijska 4Energy pločica

Ništa nije bolje od napitka za oporavak u smislu učinkovitosti, ali zapravo žvakanje hrane ima neporecive prednosti. Tu pločica za oporavak postaje vrlo sočna opcija. Što je pličica za oporavak? Pa, ime prilično govori. To je pločica koja sadrži sve ili većinu hranjivih tvari pića za oporavak.

I koju pločicu za oporavak preporučujemo? To je Recovery Bar 4Energy. Da, naziv neće osvojiti nagradu za originalnost, ali pogledaj njene prednosti.

  • Svi potrebni ugljikohidrati u obliku zobi i datulja
  • Dobar unos proteina i elektrolita za poticanje oporavka mišića
  • Hranjiv i ukusan obrok za oporavak koji zapravo žvačeš

Kao što je rečeno, pločica za oporavak nije tako učinkovita kao napitak za oporavak, ali je prirodna, ukusna i hranjiva alternativa koju možeš koristiti kako bi održao/la svoje tijelo u punoj brzini tijekom dugih razdoblja tjelesne aktivnosti. Jer oporavak je bitan.

Suplementi za potporu trail trčanju

Što se tiče potpore, postoji niz dodataka za različite ciljeve vezane uz tvoje aktivnosti trail trčanja. Bilo da se radi o jačanju imunološkog sustava, kontroli razine stresa ili povećanju maksimalnog VO2, dodaci prehrani mogu ti pomoći u postizanju tog cilja.

Budući da je podrška tako široko područje, teško ju je suziti na nekoliko pojedinačnih dodataka, ali evo naše 3 najbolje preporuke.

1. Immuno 4Endurance Pro

Ovo je još jedno područje koje mnogi sportaši zanemaruju, ali pravilna briga o imunološkom sustavu isplatit će ti velike dividende u budućnosti. Ne samo da ćeš dugoročno očuvati svoje zdravlje, nešto što je očito bitno, nego ćeš i mnogo dosljednije napredovati jer te neće usporiti ozljede i bolesti.

Postoji mnogo dodataka za jačanje imunološkog sustava, od pojedinačnih vitamina i minerala do kompleksnih multivitaminskih formula, ali ako postoji jedan koji preporučujemo iznad svih ostalih, to je Immuno 4Endurance Pro.

  • Svi esencijalni mikronutrijenti u jednom proizvodu
  • Smanji upalu s jakim antioksidativnim učinkom
  • Pažljivo odabrani sastojci za visoku razinu apsorpcije

Ne budali i čuvaj svoj imunološki sustav. Možda to nije nešto što odmah osjetiš, ali oslabljeni imunološki sustav prouzročit će ti čitav niz ozljeda. Nemoj ići tim putem.

2. Ashwagandha 4Endurance Pro

Adaptogeni se koriste stoljećima zbog svojih brojnih dobrobiti za tijelo i um. Među njima, ashwagandha vlada kao jedan od najmoćnijih i najkorisnijih adaptogena za smanjenje stresa i povećanje protoka kisika.

Ashwagandhu danas možeš nabaviti bilo gdje, ali Ashwagandha 4Endurance Pro pruža najbolji izvor ovog moćnog adaptogena s iznimno velikom količinom aktivnih sastojaka.

  • Vjerojatno najbolji 100% prirodan način za smanjenje stresa
  • Dobiva se iz korijena ashwagandhe, najboljeg izvora
  • Velika količina aktivnih sastojaka za najbolji učinak

Možda se ne osjećaš kao da si pod stresom, ali imaj na umu da intenzivna tjelesna aktivnost uzrokuje veliki stres za tvoje tijelo. Budući da visoka razina stresa dovodi do nekoliko neželjenih ishoda, poput smanjenja razine testosterona i slabljenja imunološkog sustava, smanjenje stresa uvijek je dobra ideja.

3. Absolute 4Endurance Pro

Ako ozbiljno namjeravaš povećati svoju izdržljivost i poboljšati svoju atletsku izvedbu, moraš povećati svoj VO2 max. Sada, jedini način da doista povećaš svoj VO2 max je sa strukturiranim planom treninga, ali dodaci prehrani su veliki poticaj tvom treningu i omogućuju ti da bolje treniraš i postigneš bolje rezultate.

Ako postoji samo jedan dodatak za povećanje VO2 max, Absolute 4Endurance Pro je pravi izbor.

  • Snažna sinergija najboljih adaptogena na tržištu
  • Beta-alanin smanjuje kiselost mišića i povećava izdržljivost
  • Potpuno prirodno i visoko učinkovito

Povećanje VO2 max nije za svakoga. Ako trail trčanje ne shvaćaš krajnje ozbiljno, vjerojatno se ne moraš zamarati maksimalnim VO2. Ali ako tražiš vrhunske performanse, to je jedan od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir.

Za izvanredne rezultate i neusporedivu izdržljivost, vjeruj Absolute - 4Endurance Pro.

Zaključak

Trail trčanje zahtijeva pravilnu prehranu kako bi se poboljšale performanse i očuvalo zdravlje i dobrobit.

Što se tiče prehrane, moraš se pobrinuti za pravilnu opskrbu energijom, oporavak mišića nakon treninga i svoj imunološki sustav. Također možeš koristiti dodatke prehrani za podršku različitim aspektima svoje izvedbe, kao što je smanjenje razine stresa i povećanje tvog VO2 max.

Odabir ispravnih suplemenata za tvoje potrebe ovisi o tvojim sportskim ciljevima i intenzitetu tvog treniranja.

Nadamo se da ti je ovaj blog pomogao da shvatiš dostupne suplemente, također mnogo korisnih informacija možeš pronaći u našem odjeljku blogova.