Western States Endurance Run - Trail utrka izdržljivosti
Vrijeme čitanja: 6 min

Western States Endurance Run - Trail utrka izdržljivosti

Vrijeme čitanja: 6 min
Western States Endurance Run, WSER 100, ultramaraton je dug 100,2 milje (161 km) koji se održava u Sierri Nevadi, Kalifornija, svake godine zadnjeg vikenda u lipnju. Koje su zanimljivosti ove utrke saznaj u nastavku.
Western States Endurance Run - Trail utrka izdržljivosti

Western States® 100-Mile Endurance Run najstarija je trail utrka na svijetu na 100 milja. Utrka počinje u Olimpijskoj dolini u Kaliforniji, u blizini mjesta održavanja Zimskih olimpijskih igara 1960., a završava 100,2 milje kasnije u Auburnu u Kaliforniji. U desetljećima od svog početka 1974. godine, Western States je postao jedan od najvećih testova izdržljivosti u svijetu.

Kako je sve započelo?

Godine 1955. pokojni Wendell T. Robie s pet konjanika jahao je stazom Western States Trail od pošte u Tahoe Cityju do Auburna, dokazujući da konji mogu prijeći 100 milja u jednom danu. Kroz Robiejevu energiju i viziju, osnovana je Zaklada Western States Trail, zajedno s Western States Trail Rideom, također poznatim kao Tevis Cup.

Robie Watering

Wendell Robie tijekom ranog Tevis Ride-a

Godine 1972. grupa od 20 pješaka američke vojske pokušala je pješačiti stazom bez prestanka, počevši jedan dan prije vožnje Tevis Cupa 28. srpnja. Pripadnici 6. bataljuna 67. topničke pukovnije protuzračne obrane u Ft. Riley, Kansas, vodio je lokalni konjanik Jim Larimer. Sedam vojnika prešlo je udaljenost pješice za manje od 48 sati i dobili su priznanje za ono što je Auburn Journal izvijestio 3. kolovoza 1972. kao prvi "Auburn Endurance March". Sedmorica vojnika bili su: Larry Hall, Michael Paduano, Gregory Belgarde, Kenneth Kruzel, David Lenau, Jon Johanson i Mike Savage.

No hands bridge

No hands bridge tijekom 1970.-tih

Godine 1974., uz nadahnuće i ohrabrenje Drucille Barner, prve žene koja je osvojila Tevis Cup i tajnice WSTF-a, Tevisov veteran Gordy Ainsleigh pridružio se konjima na Western States Trail Rideu kako bi vidio može li završiti stazu pješice, trčeći veći dio puta. Dvadeset sati i četrdeset dvije minute kasnije Gordy je stigao u Auburn, dokazujući da trkač doista može istrčati cijelu stazu unutar 24-satnog vremenskog ograničenja Tevis Cupa.

Godine 1977. 14 muškaraca iz četiri države sudjelovalo je u 1. službenoj utrci Western States Endurance Run, koja je održana zajedno s Tevis Cup Rideom. Trkače je pratio dr. Bob Lind na tri veterinarska stajališta postavljena za konje, i iako je organizacija utrke prevozila opremu sudionika, trkači su bili odgovorni za proizvodnju svih svojih zaliha, osim vode. Trojica trkača završila su stazu: Andy Gonzales, 22, u rekordnom vremenu od 22:57, te Peter Mattei i Ralph Paffenbarger, 53 i 54, koji su izjednačili za 28:36 (i rođena je nagrada od 30 sati !).

1978. je najavila dramatičan porast interesa i sudjelovanja u utrci Western States Run. Kao vrhunac jednogodišnjeg napora nadahnute Gang of Four (Phil Gardner, Mo Livermore, Shannon Weil i Curt Sproul) da osnuju neovisni događaj, utrka je održana u lipnju, mjesec dana prije Tevis Cup Ridea.

Godine 1979., 143 trkača iz 21 države i tri strane zemlje pokušalo je trčati stazom. Od tada je interes za utrku nastavio rasti – s potražnjom koja daleko premašuje 369 dopuštenih sudionika svake godine. Danas sportaši iz cijelog svijeta svijeta dolaze u Olimpijsku dolinu posljednjeg vikenda u lipnju kako bi podijelili ono što je za mnoge jedinstveno iskustvo trčanja zapadnih država.

Staza utrke

wser map

Karta staze

profil utrke

 1. DIO- PUSTINJA

Western States Endurance Run počinje u Olympic Valleyu u Kaliforniji. Uzdižući se više od 762m u prve četiri milje, staza se penje na Emigrant Pass na 2667m. Zatim prolazi kroz divljinu Granite Chief i slijedi prekrasan, hrapav greben Red Star Ridge do kanjona Duncan i Robinson Flata.

Ova dionica, prosječne visine od 2133m, prolazi kroz veličanstvenu staru šumu, a mnogo je godina bila potpuno prekrivena snijegom.

Start WSER

Start utrke uvijek je u 05:00h ujutro zadnju subotu mjeseca lipnja

2. DIO- KANJONI

Napuštajući kontrolnu točku Robinson Flat, staza se penje do vrha Little Bald Mountain prije spuštanja 317m do Millerovog poraza. Odatle slijedi protupožarne ceste i staze pokraj Dusty Cornersa, oko Pucker Pointa koji oduzima dah i dalje do Last Chancea, rudarskog grada duhova koji označava početnu točku za dio staze poznat kao "kanjoni".

Nakon hladnog ranog jutra u visokim krajevima, trkači se mogu susresti s temperaturama čak do 43°C dok prolaze kroz kanjone.

The Canyons

The Canyons

3.DIO- ''THE DIVIDE''

Od Michigan Bluffa, staza slijedi Foresthill Divide dok uranja i izlazi iz malog, ali teškog vulkanskog kanjona prije nego što po prvi put dođe do pločnika na rubu Foresthilla. Nakon kratkog izleta kroz relativnu civilizaciju "centralnog" Foresthilla, trkači se vraćaju u udaljenost na California Trail, 16 milja dugom spustu do dna American River Canyona.

THE DIVIDE

Od Emigrant Pass-a prema Squaw Valley-u, Anton Krupicka i pobjednik te 2012. godine, Geoff Roes

Prednji trkači će se morati nositi s najintenzivnijom vrućinom dana u ovoj dionici, zbog efekta vrućine sunca usred poslijepodneva koje se odbija od zida kanjona okrenutog prema jugu.

4. DIO- RUCKY CHUCKY PRIJELAZ

Sljedeća glavna kontrolna točka je Rucky Chucky, gdje staza prelazi rijeku American River odmah ispod brzaka klase 6.

RUCKY CHUCKY

Prošlogodišnji pobjednik, Adam Peterman na Rucky Chuky prijelazu

Kada je to moguće, protok vode se smanjuje na dan utrke zadržavanjem na uzvodnoj brani. Trkači će imati koristi od sajle koja se proteže od banke do banke, te brojne volontere koji će im pomoći ako zatreba. U godinama velikog vodotoka za prijevoz trkača koriste se čamci.

5. DIO- ''TAMA''

Od Rucky Chuckyja, staza se penje uz kanjon do Green Gatea, a zatim slijedi blago valovit teren kroz Auburn Lake Trails i Brown's Bar. Zatim se ponovno spušta do rijeke prije nego što se popne do kamenoloma Cool Limestone gdje prelazi Autocestu 49, manje od sedam milja od cilja.

Nešto lakša staza na ovoj dionici više je nego nadoknađena umorom trkača, te činjenicom da većina ovu dionicu prolazi noću sa svjetiljkom. Kao rezultat toga, mnogi trkači ovo smatraju najtežim dijelom staze.

6. DIO- ''NO HANDS'' (BEZ RUKU) I USPON DO CILJA

Nakon odlaska s kontrolne točke na autocesti 49, staza prolazi kroz veličanstvene hrastove i trave najnovijeg dodatka sustavu državnog parka California, Pointed Rocks Ranch. Zatim se zadnji put spušta u kanjon, staza prelazi rijeku American na povijesnom mostu No Hands Bridge, najdužem betonskom lučnom mostu na svijetu u vrijeme njegove izgradnje. No Hands, službeno poznat kao "Most planinskih kamenoloma", uvršten je u Nacionalni registar povijesnih mjesta.

Od ove najniže točke na cijeloj svojoj dužini, staza zatim počinje završni uspon do Robie Pointa i predgrađa Auburna. Ovdje, stupajući na pločnik po treći i posljednji put u 100 milja, trkači su samo 2,3 milje od cilja na stadionu srednje škole Auburn's Placer.

Nakon kratkog, strmog uspona nakon kojeg slijedi pola milje ravnine, sve se spušta do konačnog kruženja stadionskom stazom i pljeska posada i gledatelja.

REKORDI STAZE

Jim Walmsley 14:09:28 iz 2019. rekord staze za muškarce.

JIM

Ellie Greenwood 16:47:19 iz 2012. godine, rekord staze za žene.

ELLIE GREENWOOD

JEDINSTVENI SUSTAV PRIJAVE NA UTRKU

Broj prijava primljenih svake godine uvelike premašuje broj koji se može prihvatiti. Godišnja lutrija je metoda kojom se biraju oni koji će sudjelovati.

U.S. Forest Service ograničava organizatore na 369 trkača. Čemu ovaj neparan broj? Godine 1984. Kongres je donio Zakon o divljini Kalifornije, kojim je stvorena divljina Granite Chief. Staza zapadnih država prelazi divljinu Granite Chief na oko 6-10 milja. Uobičajeno, organizirani događaji nisu dopušteni u područjima divljine, ali, budući da su zapadne države već imale oznaku divljine, uspjeli smo uvesti utrku u zakonodavstvo, uz uvjet da nemamo više trkača nego što smo imali prije donošenje akta. Godine 1984. dogodilo se da je bilo 369 startera i od tada je to magična brojka.

Kako bi startalo točno 369, od 2017. utrka se koristi modelom liste čekanja.

Godišnja lutrija pokrenuta je u nastojanju da se osigura najpravedniji mogući način odabira početnog polja. Prijave za lutriju otvorene su u razdoblju od tjedan dana u studenom. Podnositelji zahtjeva moraju dati važeće podatke o plaćanju, ali neće biti naplaćeni dok i ako budu odabrani na lutriji.

Imena svih ostalih trkača stavljaju se u "šešir" i nasumično izvlače članovi publike na javnoj lutriji koja se svake jeseni održava u srednjoj školi Placer u Auburnu.

Svaki trkač koji sudjeluje u lutriji i ne uspije ući u utrku (i na drugi način ne dobije ulazak putem drugih načina kao što je stanica za pomoć, sponzor, tombola ili mjesto za Zlatnu ulaznicu) imat će dodatne ulaznice u šeširu prilikom prijave njihovu sljedeću lutriju, bez obzira radi li se o sljedećoj ili budućoj godini, čime se povećava vjerojatnost da budu odabrani.

Ove godine, WSER će se održati od subote, 24. lipnja, do nedjelje, 25. lipnja 2023., a po mnogima favoriti za pobjedu ove godine su Francuz Mathieu Blanchard, 2. na UTMB-u 2022. godine, te pobjednica UTMB-a iste godine, Katie Schide.

Želimo sreću svim trkačima! ;)

wser funny

 Autor: Petra Kontić