Ideš na maraton? Pripremi se uz trkački plan treninga
Vrijeme čitanja: 2 min

Ideš na maraton? Pripremi se uz trkački plan treninga

Vrijeme čitanja: 2 min
Do zacrtanog cilja vodi te Mitja Krevs
Ideš na maraton? Pripremi se uz trkački plan treninga

Trčati maratonsku distancu nije mačji kašalj. Da bi se uspješno savladalo 42,2 kilometra staze mora se poklopiti puno stvari. Ali što si bolje pripremljen/a, to je lakše kontrolirati svaki dio slagalice koji u konačnici vodi do uspjeha u maratonu.

Prvi i najvažniji element je trening. Bez odgovarajućeg treninga, maraton se ne može trčati, jer će tijelo otkazati prije dolaska na cilj.

Drugi najvažniji čimbenik je pravilna prehrana, s kojom osiguravaš da tijelo ima dovoljno energije i da je pravilno hidrirano. Nažalost, maraton se ne može savladati bez energije i tekućine.

Mi ti možemo i želimo pomoći u oba područja. Budući da smo i sami jači na polju prehrane, pozvali smo jednog od najboljih slovenskih trkača da sudjeluje u planiranju treninga Mitju Krevs

Mitja Krevs Mitja Krevs može se pohvaliti naslovom državnog prvaka na maratonskoj distanci.

Što možeš očekivati ​​od trening plana?

Plan treninga uključuje 48 treninga podijeljenih u 12 tjedana. Mitja Krevs pobrinuo se da budu pravilno ocijenjeni i dobro pripremljeni za maratonski ispit.

Plan treninga napravljen je za sve sportaše koji se žele kvalitetno pripremiti za trkački maraton. Plan treninga ne zahtijeva visoku razinu početne kondicije, ali zahtijeva veliku predanost i motivaciju za trening.

Budeš li se točno pridržavao/la plana treninga, bit ćeš dobro pripremljen/a za maraton, koji ćeš uspjeti uspješno završiti. Na kraju, rezultat će ovisiti o tebi, a Mitja Krevs je pri sastavljanju treninga predvidio finalno vrijeme od 3 sata i 45 minuta.

Nemoj zaboraviti na pravilnu prehranu

Tijekom treninga trčanja moraš trenirati i svoj želudac i isprobati odgovarajuće prehrambene strategije. Na dan utrke morašjasno znati koliko ti je energetskih gelova potrebno i koliko ih smiješ konzumirati svakih sat vremena, kako ti ne bi stvarali probavne probleme.

Energija

Energetski gelovi su prvi izbor trkača za unos energije, jer ih je lako nositi sa sobom tijekom trčanja, a ujedno ih je i najlakše konzumirati, pogotovo ako ne zahtijevaju vodu za konzumaciju, kao npr. 4Energy Gel.

U prvom dijelu maratona možeš koristiti i energetsku pločicu za energiju koju ćeš kasnije teže trošiti. Važno je da energetska pločica nije presuha, da ti daje dovoljno energije i da se ne topi na suncu. Upravo za takve prilike razvijena je pločica 4Energy Bar koja ispunjava sve opisane zahtjeve.

Hidratacija

Tijekom trčanja moraš voditi računa i o pravilnoj hidrataciji. Na maratonu obično ne nosiš sa sobom bocu vode, pa se moraš osloniti na okrepne stanice.

Budući da na njima možeš dobiti napitke raznih proizvođača, preporučamo da umjesto njih odabereš vodu, a za energiju koristiš energetski gel. Na taj način izbjegavaš moguće probavne probleme koje bi ti donio neprovjereni energetski napitak.

Regeneracija

Maraton predstavlja veliki napor za tijelo koje će na cilju biti potpuno iscrpljeno. Zato mu moraš što prije nakon završetka trčanja osigurati sve hranjive tvari za optimalnu regeneraciju.

Regeneracijski napitak kao što je Recovery Whey Formula sadrže ugljikohidrate za popunjavanje rezervi energije, proteine ​​za obnavljanje oštećenih mišića i elektrolite za pravilnu rehidraciju tijela.

Uz regeneracijski napitak moći ćeš započeti regeneraciju već nekoliko minuta nakon završetka trčanja. Tijelo će se oporaviti kako treba, a sljedeći dan nećeš biti u potpunom "knock down-u".