Kako ovladati stres i nametljive misli? Savjetuje sportski psiholog.
Vrijeme čitanja: 4 min

Kako ovladati stres i nametljive misli? Savjetuje sportski psiholog.

Vrijeme čitanja: 4 min
Sportska psihologinja Andreja Holsedl objašnjava kako se nositi sa stresom i nametljivim mislima u sportu.
Kako ovladati stres i nametljive misli? Savjetuje sportski psiholog.

Kao sportaš izdržljivosti, podložan si stresu. Zbog intenzivnog treniranja u tvom se tijelu redovito oslobađaju povećane količine hormona stresa kortizola. Ovaj problem je još očitiji ako ne vodiš računa o dovoljnom unosu hranjivih tvari odnosno ugljikohidrata.

Stres je često i psihičke prirode. Teško bi pronašli osobu koja nikada nije pod stresom, ali za sportaša to može biti još izraženije zbog natjecanja i strogih očekivanja.

"Stres je naš psihički i fizički odgovor na potencijalne stresore", objašnjava sportska psihologinja Andreja Holsedl: "Zato u nekim situacijama neki od nas osjećaju stres, a drugi ne. Riječ je o našim unutarnjim događanjima, našem odgovoru. Ali to je dobro, jer možemo utjecati na odgovor."

Najprije stres moraš prepoznati

Sportska psihologinja Andreja Holsedl navodi da prvo moraš otkriti koje situacije u životu ili sportu kod tebe izazivaju neugodne osjećaje i tjeskobu.

"Znamo kada smo nervozni ili umorni. Osjećamo promjene kao što su ubrzani puls, znojenje, ubrzano disanje, nemir. Te situacije moramo prepoznati jer dovode do stresa", kaže Andreja.

Kad naučiš prepoznavati te situacije, moraš se zapitati što se u tebi u tim trenucima događa. Zašto tada reagiraš stresom? Kakve su tvoje misli, kako se osjećaš u vezi s njima, kako tvoje tijelo reagira?

"Važno je prepoznati našu reakciju na stres u određenoj situaciji. Cilj je otkriti tzv. nametljive misli koje su često glavni uzrok reakcije na stres."

"Mnogi sportaši ne prepoznaju da su pod stresom. Negiraju da su pod stresom. Oni na stres gledaju kao na znak slabosti."

Stres i nametljive misli

Sportaši su često suočeni s nametljivim ili prisilnim mislima.

  • Protivnik je sigurno bolje pripremljen!
  • Sigurno neću uspjeti!
  • Jesam li dovoljno dobar/ra?
  • Moram uspjeti!
  • Sve sam razočarao/la!

Ove misli imaju negativan učinak, jer uzrokuju stres i loše utječu na tvoj sportski učinak.

"Tu najčešće ulogu igraju sportski psiholozi. Moramo otkriti zašto netko ima problema", objašnjava sportska psihologinja Andreja Holsedl.

"Ne postoji recept koji odgovara svima. Ali postoje zajedničke točke. Očekivanja, ciljevi, nametljive misli, brige, pravila... Ako želimo promijeniti ponašanje, moramo promijeniti i otkloniti te misli."

Kako otkloniti nametljive misli?

Ako želimo eliminirati nametljive misli, potrebna nam je dobra doza samosvijesti", upozorava Andreja. Sportski psiholog ima znanje da otkrije što se događa u sportašu."

Sportski psiholog brzo će identificirati nametljive misli. Pravi je izazov, međutim, identificirati temeljna uvjerenja koja potiču te nametljive misli. To se obično utvrđuje individualnim savjetovanjem, ali to možeš učiniti i sam/a.

Moraš shvatiti da te misli ne možeš potisnuti. "Ako ti kažem da ne misliš na ružičastog slona, pomislit ćeš na ružičastog slona. To je normalno. Tako naš mozak funkcionira", objašnjava Andreja. "Ako ne želiš razmišljati o jednoj stvari, mislit ćeš o toj stvari još više. Stoga moraš pronaći druge načine."

"Možeš li zamisliti patku na vodi? Što je više želiš gurnuti ispod površine, to će se više dizati na površinu. Neka ostane tamo. Isto je s mislima. Neka ostanu tamo. To je samo misli. Ne, ne moraju biti istina", kaže Andreja.

Možeš pokušati smiriti um pronalaženjem argumenata protiv. No, to može biti zahtjevan proces, zato sportska psihologinja Andreja Holsedl savjetuje da na početku radiš sa sportskim psihologom. Na taj ćeš način moći svladati ispravne tehnike.

Jednom kad naučiš tehnike samorazgovora, kontrole misli, mijenjanja svojih misli, kad ćeš biti u stanju stvoriti određenu distancu od svojih misli, tada možeš početi eliminirati nametljive misli.

To ne znači da ćeš se u potpunosti riješiti stresa.

"Nametljive misli treba otkriti i promijeniti na svim razinama. One će se ipak kad-tad pojaviti, ali sigurno neće biti toliko štetne za tvoju sportsku izvedbu kao prije."

Kako upravljati stresom?

Sportska psihologinja Andreja Holsedl objašnjava da stres nije moguće u potpunosti eliminirati. Teško je ne osjećati ili ne misliti, jer mi smo bića koja to mogu. Zapravo, bilo bi žalosno da nije tako.

Stres se, dakle, ne može eliminirati, ali možeš promijeniti svoj odnos prema njemu. Interpretacija vanjskih i unutarnjih stresora određuje tvoj osjećaj stresa.

"Iskusni sportaši dobro se nose sa stresom. To ne znači da ne osjećaju stres, ali su se naučili nositi s njim", objašnjava Andreja: "U psihologiji to zovemo 'flow'. To je stanje u kojem osjećamo se ugodno."

Ali to nije nešto što bi nužno trebao/la slijediti. Stres je normalna pojava i svi se suočavamo s njim. Tijekom određenog razdoblja, kao što je recimo važno natjecanje, ima više vanjskih stresora. To prihvatiš i tome se prilagodiš.

Naravno, negdje moraš podvući crtu. Ako se razdoblje stresa razvuče predugo, počet će ti škoditi. "Razdoblje stresa negdje mora završiti, ali nažalost u sportu često primjećujem da ne završi. To nije dobro", upozorava Andreja.

"Cilj je omogućiti sportašu da na najbolji način razvije svoje potencijale i postigne što bolje rezultate. Ali potrebno je pronaći ravnotežu. Bez toga se ne može."

"Često mislimo da, ako želimo biti bolji, moramo dati više od sebe. To često nije istina. Treba se i odmoriti da bi bio bolji na jednom području."

Mogu li stres kontrolirati pomoću prehrane?

Kontrola misli, pravilna prehrana, zdrav način života - sve to utječe na stres. Jedno ne postoji bez drugog.

Tijekom intenzivnog treniranja bitno je unositi dovoljno energije odnosno ugljikohidrata, jer je nedostatak energije jedan od glavnih čimbenika koji utječu na otpuštanje hormona stresa kortizola.

No, kako objašnjava sportska psihologinja Andreja Holsedl, samo prehrana nije dovoljna. Kombinacija je to svih čimbenika koji čine cjelokupnu sliku.

Nedostatak sna, loša prehrana, nametljive misli... Sve to može uzrokovati stres, kaže Andreja.

Stres ne možeš otkloniti samo pravilnom prehranom, ali je ona važan dio jednadžbe.

Zaključak

Svi sportaši suočeni su sa stresom uzrokovanim vanjskim i unutarnjim stresorima.

Važno je najprije prepoznati stres.

Jedan od čimbenika koji značajno utječu na stres su nametljive misli. Važno je nametljive misli prepoznati i promijeniti. Pomoć sportskog psihologa tu je od velike koristi.

Na stres utječu i zdravi načini života i pravilna prehrana.

Stres je normalan dio života koji ne možeš u potpunosti otkloniti, ali možeš naučiti njime upravljati i pretvoriti ga u nešto pozitivno za svoje sportske rezultate.

Andreja Holsedl je sveučilišna diplomirana psihologinja, licencirana sportska psihologinja i jedna od vodećih stručnjakinja na području praktične sportske psihologije u Sloveniji. Kroz individualne konzultacije, radionice, predavanja, treninge, razne programe i projekte radi sa sportašima svih razina kvalitete i sportskih djelatnosti, trenerima, roditeljima, sportskim klubovima, savezima i sportskim školama. Dugi niz godina profesionalno se bavila cestovnim biciklizmom, a odmah nakon završetka studija psihologije krenula je samostalnim putem sportske psihologinje. 10 godina radila je u svim sportovima, ali najviše iskustva ima sa sportašima iz sportova kao što su nogomet, skijaški skokovi, tenis, judo, atletika, triatlon, ​​biciklizam, košarka, penjanje. U svom radu koristi bihevioralno-kognitivnu terapiju koja je znanstveno dokazano najučinkovitija u radu sa sportašima.