Prva trail utrka? Pripremi se uz profesionalan plan treninga
Vrijeme čitanja: 2 min

Prva trail utrka? Pripremi se uz profesionalan plan treninga

Vrijeme čitanja: 2 min
S Janezom Klančnikom do uspjeha u trail trčanju.
Prva trail utrka? Pripremi se uz profesionalan plan treninga

Trail trčanje je u posljednje vrijeme jedna od najbrže rastućih sportskih disciplina, posebice na rekreativnoj razini, ali se značajno razvija i na profesionalnoj razini. Trail utrke niču kao gljive poslije kiše, a sudionika je sve više.

Ljudi su shvatili da je bijeg od današnje stresne i ubrzane svakodnevice važan, a trčanje u prirodi idealna prilika za opuštanje tijela i duha. Iskoristi ove pozitivne učinke kretanja u prirodi i druži se s istomišljenicima na nekom od trail događaja, kojih u našoj zemlji ne manjka.

U suradnji s jednim od naših najboljih trail trkača, Janezom Klančnikom, pripremili smo profesionalni 8-tjedni plan treninga koji će ti pomoći da samouvjereno i bez straha sudjeluješ na trail utrci.

Za uspješno sudjelovanje u trail utrci važno je nekoliko čimbenika. To su:

  • pravilna prehrana
  • odgovarajuću opremu
  • uspješan trening ili pripravnost

Detaljnije ćemo razmotriti svaku od njih.

Pravilna prehrana

Nijedan test izdržljivosti ne može se uspješno savladati bez odgovarajuće nutritivne potpore. Trail trčanje nije iznimka.

Tijekom cijelog treninga, kao i tijekom utrke, moraš voditi računa o redovitom i dovoljnom unosu energije. To ćeš najlakše učiniti pomoću praktičnih energetskih gelova, no ponekad je za desert prikladna i energetska pločica.

Osim energije u krutom obliku, potrebno je voditi računa i o njoj u tekućem obliku. Hidratacija je presudna na dužim stazama, gdje gubiš puno elektrolita znojenjem.

Najbolji izbor je energetski napitak, koji osim što nadoknađuje elektrolite, daje i dodatnu energiju. Ali ako se želiš pobrinuti za to na druge načine, možeš jednostavno upotrijebiti napitak s elektrolitima.

Nakon trčanja, ne zaboravi na regeneraciju. S regeneracijskim napitkom možeš započeti odmah po dolasku na cilj i tako se valjano pripremiti za sljedeće napore.

Pripremili smo za tebe i članak u kojem možeš saznati više o prehrani trail trkača i regeneraciji. Ako te zanimaju sve pojedinosti o tome, pročitaj naš vodič o dodacima prehrani za trkače.

Pravilna oprema

Vjerojatno nije potrebno spominjati da je odabir prave opreme, posebice tenisica za trčanje, ključan. Trčanje u preuskim ili neudobnim tenisicima sigurno će završiti prije nego što to želiš.

Četiri su čimbenika koja treba uzeti u obzir pri odabiru tenisica za trčanje. To su:

  • udobnost
  • podrška
  • ublažavanje
  • prianjanje

Tenisica koju odabereš prije svega mora biti udobna. Trebala bi pristajati uz nogu i ne pritiskati niti jedan dio. Prije kupnje provjeri kupuješ li odgovarajuću veličinu, jer tijekom sportskih aktivnosti stopalo može oteći, a ako je veličina premala mogu se pojaviti žuljevi.

Tenisica ti također mora pružiti odgovarajuću potporu jer se stopalo može zakotrljati kada trčiš po neravnom terenu. Noga u cipeli mora biti stabilna, a to možeš postići samo uz adekvatnu potporu.

Dok trčimo, naša stopala nose oko 2,5 puta veću težinu od naše tjelesne težine. Snage su stoga velike, a mogućnost ozljeda znatno povećana. I tu dolazi do izražaja važnost amortizacije tenisice. Tenisica mora biti dizajnirana tako da materijal potplata ublaži većinu sila pri dodiru s podlogom i tako zaštiti stopala od boli.

I konačno, tu je prianjanje.
Trail trčanje se odvija po neravnom terenu gdje kamenje, korijenje i blato nisu neuobičajeni. Zbog različitih podloga prianjanje je izuzetno važno, jer samo s dobrim prianjanjem možemo s lakoćom savladati teren koji nudi ruta.

Uspješno pripremljenost

Ni pravilna prehrana ni odgovarajuća oprema neće ti puno pomoći ako nisi pravilno pripremljen/a za utrku. Trening je još uvijek kralj svake sportske aktivnosti.

Postoji mnogo načina da se pripremiš za trail trčanje, ali samo strukturirani trening će ti donijeti željene rezultate. Zato smo za tebe pripremili plan treninga s kojim će ti Janez Klančnik pomoći da se pravilno pripremiš za svoju trail utrku tijekom 8 tjedana.