Više energije, manje masnoće
Vrijeme čitanja: 5 min

Više energije, manje masnoće

Vrijeme čitanja: 5 min
Više energije, manje masnoće

Počela je nova sezona. Vrijeme je da ponovo dođeš u vrhunsku formu. Što znači da trebaš energiju i da se riješiš masti koje su se nakupljale kroz zimu. Proizvodi Fusion i Energetski gelovi s L-karnitinom će ti pomoći postići upravo to - više energije, manje masnoće!

Poboljšana potrošnja masnoće 

Iako su Fusion i Energetski gelovi s L-karnitinom dva potpuno odvojena proizvoda koje možeš koristiti samostalno, ali isto tako se savršeno nadopunjuju.

Preporučena upotreba prehrambenih dodataka

Fusion koristiš prije vježbanja kako bi pripremio tijelo za korištenje masnoće za energiju i smanjio razinu stresa, bilo psihičkog, koji je posljedica funkcioniranja uma, a tako i fizičkog koji je posljedica intenzivnog vježbanja.

Energetski gel s L-karnitinom koristiš tijekom vježbanja kako bi tijelu pružio dovoljan izvor ugljikohidrata te ga dodatno stimuliraš da za energiju koristi i zalihe masnoće.

Rezultat bude taj da ćeš imati više energije jer se tvoje zalihe glikogena budu značajno usporile, zbog raspoložljivosti ugljikohidrata i veće sposobnosti tijela da koristi zalihe masnoće.

Fusion i Energetski gel s L-karnitinom možeš koristiti individualno, iako se međusobno odlično nadopunjuju i potiču učinkovitije iskorištavanje masnih zaliha i zdravo mršavljenje.

Uz to ćeš osjećajno smanjiti psihofizički stres što ima brojne pozitivne učinke:

 • Bolji osjećaj i veća opuštenost
 • Upravljanje tjelesnom masom na zdrav način
 • Snažniji imunološki sustav
 • Više zdravlja, manje bolesti i manje ozljeda
 • Bolji i dosljedniji sportski rezultati

Adaptogeni i energijski gel L-karnitinFusion i Energetski gel s L-karnitinom se odlično nadopunjuju dajući više energije, manje masnoće!

Više energije

Bez energije niti prste nebi mogli pomaknuti, a sportovi izdržljivosti zahtjevaju izuzetnu visoku razinu energije.

Tijelo čuva relativno niske zalihe energije u obliku glikogena. Isti je pohranjen u skeletnim mišićima i jetri.

Radi se o brzo dostupnoj energiji koju tijelo može iskoristiti tijekom intenzivnog vježbanja. Iako je te energije dovoljno za samo oko 2.000 kalorija, što sportaš izdržljivosti može potrošiti u dobrih dva sata intenzivnog vježbanja.

Potpuno isprazniti zalihe glikogena je vrlo loša ideja koja ima više posljedica:

 • Osjećat ćeš se sve umornije i bez energije
 • Doć ćeš do točke kojoj se kaže "udariti u zid". Što znači da tvoje tijelo, koje je u potpunosti ostalo bez goriva, neće moći nastaviti s treningom.
 • Nedostatak glikogena poveća odgovor stresa u tijelu. Redovito vježbanje s niskim zalihama glikogena može voditi do kroničnog stresa, nakon čega slijedi pad imunološkog sustava.
 • Tijelo koristi glikogen za mnoge interne funkcije na staničnoj razini, a s praznim zalihama će se ti procesi prekinuti, što naravno ne želiš.

Ako želiš čim duže održati vlastite zalihe glikogena, tijekom vježbanja moraš unositi izvor energije u obliku brzo dostupnih ugljikohidrata.

Zato sportaši izdržljivosti tijekom intenzivnog treninge uzimaju energetske gelove ili energetske napitke.

Tijelo ima pohranjeno oko 2.000 kalorija brzo dostupne energije u obliku glikogena u jetri i mišićima.

Energetski gel s L-karnitinom sadrži maltodekstrin, kompleksan ugljikohidrat s izuzetno visokim glikemijskim indeksom, što znači da će ga tvoje tijelo brzo iskoristiti za nužno potrebno gorivo tj. energiju.

Manje masnoće

Tijelo je sposobno dobivati energiju i iz masnih zaliha.

Masne zalihe u tijelu predstavljaju nužno potrebnu sigurnost, jer su energetsko vrlo bogate. Jedan kilogram masnoće predstavlja skoro 8.000 kalorija.

Evolucijsko gledajući, masne zalihe predstavljaju sigurnost jer s njima možeš imati veliku zalihu kalorija "na računu" iz kojih tijelo može crpiti energiju, kada hrana nije dostupna.

Tijekom niskointenzivnog vježbanja masnoće mogu predstavljati 50 do 60 % energije, iako oksidacija masnoća treba kisik, kojeg tijekom viših intenzivnosti počinje nedostajati, zato je teško tijekom intenzivnog vježbanja masne zalihe pretvarati u energiju.

Naravno to ovisi od pojedinca, koliko masnoća može tijekom intenzivnog vježbanja potrošiti za energiju. S treningom možeš trenirati tijelo da bude učinkovitije kod pretvorbe masnoća u energiju, a možeš si pomagati s dodacima prehrani.

Što više energije možeš dobiti iz masnoća, tijekom intenzivnog vježbanja, duže ćeš moći održavati svoje zalihe glikogena.

Kada se radi o očuvanju zaliha glikogena, energetski gel s L-karnitinom je izuzetno zanimljiv dodatak prehrani jer s njim u tijelo unosiš brzo raspoložljiv izvor energije u obliku ugljikohidrata, kojeg će tijelo moći koristiti umjesto vlastitih zaliha glikogena.

U isto vrijeme L-karnitin, spoj dvije aminokiseline, potiče upotrebu masnoća za energiju u tijelu. Što ponovno usporava potrošnju vlastitog glikogena. Proizvod sadrži i polifenole zelenog čaja koji tvoje tijelo još dodatno potiču da masnoću pretvara u energiju.

Energetski gel s L-karnitinom je odličan izvor ugljikohidrata koji tijekom intenzivnog treninga tvoje tijelo potiče k boljem iskorištavanju zaliha masti.

Zdravo mršavljenje

Iako masne naslage iz evolucijskog vidika predstavljaju bogatstvo i obilje, u modernom dobu su vrlo nepraktične.

Sportaš izdržljivosti si ne može priuštiti velike zlihe masnoća jer bi ga iste napravile sporim i glomaznim. Patili bi i zglobovi koji su tijekom intenzivnog vježbanja već dovoljno opterećeni.

Obilne masne naslage nisu dobrodošle i iz estetskog vidika, posebno u današnje vrijeme kada je simbol ljepote u društvu vitko i čvrsto oblikovano tijelo.

Konačno masne naslage imaju i, iako su dragocjeni resurs energije za tijelo, negativne utjecaje na zdravlje. Pretjerana količina masnoće u tijelu vodi do brojnih zdravstvenih zapleta.

Ako to uzmemo u obzir, je savršeno razumljivo, zašto toliko pojedinaca teži mršavljenju tj. gubitku tjelesne mase.

I vrhunski se sportaši, koji u principu nemaju prekomjernu tjelesnu masu, moraju naučiti upravljati s tjelesnom masom jer je zbog izrazito natjecateljske prirodne današnjeg sporta izuzetno bitno da je njihova tjelesna masa upravo takva kakava mora biti.

Problem je da tijelo svoje masne zalihe ne želi izgubiti jer za njega predstavljaju sigurnost. Zato mnogo dijeta za mršavljenje ne postiže željeni cilj. Još gore, gubitak težine, posebno ako se radi o brzoj dijeti, tijelo istu vidi kao prijetnju zato se uz to oslobađa hormon stresa kortizol.

Ako si redovito pod stresom i duže razdoblje brzog mršavljenja definitvno odlazi u taj smjer, može dovesti do kroničnog stresa što ima više negativnih posljedica:

 • Pad imunološkog sustava
 • Povećan tlak
 • Povećan kolesterol
 • Veći rizik od bolesti srca
 • Problem kod gubitak tjelesne mase
 • Povećanje tjelesne mase

Najzanimljivije su zadnje dvije točke koje su skoro paradoksne - posljedica brzog mršavljenja može biti dobivanje tjelesne mase? Zvuči nevjerojatno, ali tijelo na taj način djeluje da se zaštiti od utjecaja vanjske okoline.

Kako dakle smršaviti na zdrav način?

Odgovor se čini jednostavan. Na zdrav način možeš smršaviti ako si sposoban to napraviti bez stresa.

Ako će gubitak težine do neke mjere uvijek biti stres za tijelo, isto će biti puno manje uočljivo ako ćeš smršaviti umjereno i polako. Dakle, ako ćeš tjelesnu masu regulirati na uravnotežen način koji će te do željenog rezultata voditi na dugi rok.

Ne savjetujemo ti brzo mršavljenje i fantastične dijete, osim ako si izuzetno uvježban pojedinac koji dobro zna što radi.

Kod gubitka tjelesne mase ti mogu pomoći i adaptogeni.

Adaptogeni su tvari, u većini se radi o raznim biljima koji tijelu pomažu da se oslobodi stresa.

Fusion sadrži adaptogene koji će ti pomagati:

 • Iskoristiti masnoće za energiju
 • Izgubiti tjelesnu masu
 • Smanjiti psihofizički stres
 • Povećati VO2 max
 • Poboljšati laktatnu krivulju 

Dodatak prehrani Fusion sadrži adaptogene koji blaže psihofizički stres što ti pomaže u regulaciji tjelesne mase na zdrav način.

Pročitaj i:

Mršavljenje - Hormoni i trening

Zašto svi (pogrešno) koristimo L-karnitin