Adaptogeni: Kako navigirati između mita i stvarnosti?
Vrijeme čitanja: 7 min

Adaptogeni: Kako navigirati između mita i stvarnosti?

Vrijeme čitanja: 7 min
Saznaj činjenice o adaptogenima!
Adaptogeni: Kako navigirati između mita i stvarnosti?

U posljednje vrijeme, adaptogeni su na svačijem radaru, sportaši su ih počeli dodavati u svoju prehranu kako bi poboljšali mentalnu snagu, povećali VO2 max, podigli razinu energije, upravljali stresom, poboljšali san i uživali u nekoliko drugih blagodati koje pružaju ove nevjerojatne biljke.

Ali budući da su adaptogeni relativno nova vrsta dodataka prehrani u zapadnom svijetu, postoji nekoliko mitova i nesporazuma koji okružuju njihovu upotrebu.

KoJA je idealna količina za unos? Kojim studijama vjerovati, s obzirom da su često kontradiktorne jedna drugoj? A o podjeli između eksperimenata istočnog bloka za vrijeme Hladnog rata i količina dopuštenih za prodaju u Europskoj uniji da i ne govorimo. U ovom blogu pronaći ćeš odgovore na pitanja o adaptogenima i sigurnosti njihove uporabe.

Ako želiš saznati više o upotrebi adaptogena, pogledaj naš vodič!

Što su adaptogeni?

Adaptogeni su biljke koje rastu u vrlo teškim uvjetima, kao što su hladnoća, vjetar, sjena, velika nadmorska visina, itd. Ta su područja siromašna hranjivim tvarima i adaptogeni su suočeni sa stalnim stresom koji ih tjera na prilagodbu kako bi preživjeli. Posljedično, razvili su snažne obrambene mehanizme koji se pokazuju korisnima za tvoje zdravlje i dobrobit.

Najprodavaniji i najpopularniji adaptogen u svijetu nedvojbeno je ashwagandha, koja ima nekoliko ključnih prednosti za sportaše. Ashwagandha je jedini adaptogen koji je postao poznati naziv i naširoko ga koristi šira javnost. Zahvaljujući njegovoj širokoj upotrebi, počelo je rasti zanimanje i za druge adaptogene.

Ako želiš otkriti druge iznimno korisne adaptogene, pogledaj top 5 adaptogena koje preporučujemo našim sportašima! 

60 kapsula
Adaptogen FuseAdaptogen Fuse
4Endurance Pro

Cjelovita adaptogena mješavina

Cijena na sniženju€29,99
84 kapsula
AbsoluteAbsolute
Absolute
4Endurance Pro

VO2max pojačivač

Standardna cijena€59,99 Cijena na sniženju€30,00
- 50%
90 kapsula
FusionFusion
4Endurance Pro

Sagorijevanje masti, VO2 max

Standardna cijena€39,99 Cijena na sniženju€29,99
- 25%
90 kapsula
Moćan multivitamin za sportašeMoćan multivitamin za sportaše
4Endurance Pro

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cijena na sniženju€39,99

Pravilno korištenje adaptogena

Adaptogeni su izvrsni za sportaše jer su izvrsni kada funkcioniraš na vrhuncu svojih sposobnosti. U stvari, određeni adaptogeni, kao što je sibirski ginseng, mogu čak povećati razinu kortizola ako se koriste tijekom treninga niskog intenziteta ili bez ikakvog treninga, zbog čega moraš pažljivo odabrati adaptogene.

Još jedna stvar koju treba napomenuti je da se adaptogeni moraju konzumirati redovito tijekom duljeg vremenskog razdoblja kako bi razvili svoj puni učinak. Ako želiš saznati više o pravilnoj upotrebi adaptogena, pogledaj naš vodič za upotrebu adaptogena!

Svakako preporučujemo da isprobaš adaptogene kada:

  • Želiš upravljati razinama stresa
  • Izvodiš teške treninge
  • Suočen si sa stresnim izazovima
  • Želiš uživati u njihovim specifičnim prednostima
    Adaptogen Fuse: Ashwagandha, Rhodiola, Ginseng, SchisandraŽeliš poboljšati svoje blagostanje i povećati razinu energije s naprednom adaptogen formulom? Isprobajte Adaptogen Fuse, snažnu mješavinu ashwagandhe, rhodiole, tri vrste ginsenga i schisandre.

    Proizvodnja adaptogena

    Uzgajani adaptogen proizvodi svoj učinak samo kada se uzgaja na isti način na koji raste u prirodi. Korijenu ginsenga, na primjer, potrebno je 5 godina da razvije odgovarajuću količinu ginsenozida. Lako je uzgojiti adaptogen u umjetnom okruženju, ali takvoj biljci nedostajat će odgovarajući aktivni sastojci.

    Ipak, vjeruje se da su uzgojeni adaptogeni bolji od onih u prirodi. To je zato što kada se pravilno uzgajaju, može se osigurati da sadrže pravu količinu aktivnih sastojaka, nešto što je u prirodi nemoguće.

    Ali postoji upozorenje. Kultivirani adaptogen bit će bolji od svog prirodnog dvojnika samo ako je proizvođač poduzeo odgovarajuće korake tijekom njegova uzgoja. Treba voditi računa o vremenu potrebnom za uzgoj biljke i njezinih djelatnih tvari. Nadalje, moraju pružiti slične surove uvjete, ili još teže, od onih u prirodi.

    Evo u čemu je stvar. Adaptogen nije ruža ili tulipan. Ne treba ljubav, pohvale i pažnju. Ono što mu treba su surovi uvjeti koji omogućuju biljci da se tjera do krajnjih granica. Prilično slično sportašu izdržljivosti, zar ne?

    Adaptogens Animals and SupplementsJesi li znao da su stari ajurvedski majstori promatrali majmune ne bi li pronašli inspiraciju za svoje ljekovite biljke? Možda je to samo legenda, ali sudeći po izboru dodataka prehrani ovog majmuna, ova inteligentna stvorenja sigurno znaju što je dobro za njih.

    Problemi sa studijama o adaptogenima

    Postoji nekoliko problema u vezi sa studijama adaptogena, kako u smislu njihove prikladnosti tako i njihove dostupnosti. Zapravo, nijedna ozbiljna studija nije provedena u zapadnom svijetu sve do 21. stoljeća, a sve ozbiljne studije su mlađe od 10 godina.

    Mnogi ljudi koji zagovaraju određene količine unosa određenog adaptogena ili iznose tvrdnje o njegovom učinku svoje tvrdnje temelje na ruskim ili sovjetskim studijama, ali te studije izazivaju nekoliko zabrinutosti.

    • Nikada nisu bile recenzirane.
    • Teško je reći jesu li istraživanja pronađena na internetu stvarna ili su samo izmišljotina (sovjetski znanstvenici nisu pisali na engleskom, a nema dostupnih međunarodnih publikacija).
    • Budući da su te studije provedene na astronautima, vrhunskim sportašima i vojnicima, najvjerojatnije su bile uključene i druge tvari i stanja.
    • Korištene količine bile su usmjerene na brze rezultate i nisu uzimale u obzir dugoročne posljedice prekomjerne upotrebe.
    • Iznosi ne bi razveselili niti jednu EU agenciju.

      Dr. Nicolai Lazarev, koji je skovao pojam adaptogen, testirao je adaptogene na astronautima. Astronauti moraju imati elitnu genetiku i izvrsnu fizičku pripremljenost, što je teško usporediti s prosječnim sportašem, a kamoli s običnom osobom.

      Dr. Israel Brekhman, koji se smatra ocem adaptogena, testirao je adaptogene na vojnicima. Zanimljivost njegovih zapažanja je da se zagovaranje velikih unosa sibirskog ginsenga dogodilo u vrijeme loših odnosa između Sovjetskog Saveza i Kine, zbog čega se kineski ginseng više nije mogao nabaviti. Nadalje, nema dostupnih podataka o tome što su ti vojnici zapravo bili podvrgnuti.

      Dr. Anatolij Antosheckin testirao je adaptogene na olimpijskim sportašima kao zamjenu za razotkriveni sovjetski program dopinga. Neutralni promatrač ne može se riješiti osjećaja da su apsurdne količine adaptogena bile način da se nađu isprike za doping program istočnog bloka.

      S druge strane, postoji nekoliko studija koje dolaze iz Indije. Ove studije uglavnom se usredotočuju na ashwagandhu, koja ima veliko kulturno značenje u Indiji zbog Ayurvede, 3000 godina starog sustava prirodne medicine, zbog tradicije i zbog činjenice da je Indija glavni izvoznik ashwagandhe. Problem s indijskim studijama je u tome što su te studije provodili sami proizvođači, koji su ujedno i najveći prodavači ashwagandhe u svijetu.

      Promatrajući sveučilišne studije vezane uz ashwagandhu, možete vidjeti da se imena istraživača preklapaju s imenima u domaćim studijama proizvođača, koji su često ujedno i donatori sveučilišta koja su izvodila ta istraživanja.

      To dovodi do zaključka da je to potencijalni razlog zašto postoje tolika odstupanja u preporučenim količinama unosa između zapadnih i indijskih studija.

      Nedostatak informacija o adaptogenima

      Studije često izjavljuju da je 1 g ashwagandhe davan xy broju sportaša tijekom xy broja dana, a onda se dogodio xy. Ali gotovo nikad se ne može vidjeti je li ovaj gram ashwagandhe izvađen iz korijena ili iz lista i koliki je postotak aktivnih sastojaka taj gram.

      No, stvar je u tome da je to ključna informacija, jer uvelike utječe na učinak ashwagandhe.

      U vezi s korištenjem listova ashwagandhe, indijsko ministarstvo Ayush izdalo je izjavu:

      “Ne postoje značajni dokazi i literatura koji potvrđuju učinkovitost sirovog lijeka/ekstrakta listova Withania somnifera. S obzirom na ovo, ne bi bilo prikladno smatrati listove Withania somnifera ASU (Ayurveda, Siddha, Unani) lijekom u ovoj fazi. Potrebna su opsežna istraživanja kako bi se utvrdila sigurnost i djelotvornost listova Withania somnifera za različite indikacije. Do tada se upotreba lišća ne može razmatrati u terapijske svrhe u ASU sustavima.”

      Lišće Ashwagandhe je mnogo jeftinije od korijena. Dapače, do 100 puta jeftinije. Korištenjem lišća u svojim formulama na bazi ashwagandhe i smanjenjem puno skupljeg ekstrakta korijena, proizvođači dodataka prehrani mogu drastično povećati svoju zaradu.

      Nadalje, korištenje lišća smanjuje profit poljoprivrednika koji marljivo rade i lišava polja ashwagandhe prijeko potrebnog komposta za sljedeće sezone rasta. Iako se nadzemni dijelovi ashwagandhe ne preporučuju za konzumaciju, oni imaju ključnu ulogu u trajnosti i prirodnom ciklusu ashwagandhe. Poljoprivrednici ostavljaju lišće da se osuši na poljima i beru sjeme za sljedeću sezonu rasta. Suho lišće (kao i stabljike) koristi se kao kompost za sljedeću žetvu ashwagandhe i pomaže u obnavljanju organskog sadržaja u tlu. Drugim riječima, korijen je za zdravlje, a lišće za kompost.

      Korijen Ashwagandhe 4Endurance ProVisokokvalitetan izvor ashwagandhe koji ne zaostaje za uglovima. Izvađena iz korijena s velikom količinom aktivnih sastojaka, ovo je način na koji se koristi ashwagandha!

      Ashwagandha 4Endurance Pro sadrži samo korijen biljke, standardiziran na 7% aktivnih sastojaka (industrijski standard je 2,5 do 5%), odnosno withanolida koji su odgovorni za većinu aktivnih sastojaka ashwagandhe.

      Jedan adaptogen ili mješavina?

      Adaptogenima je potrebno vrijeme da se učitaju u tvom sustavu i razviju svoj puni učinak. Jedina iznimka je cordyceps, koji puni učinak razvija unutar 48 sati. Vrijeme učitavanja ovisi o adaptogenu, ali okvirno možemo reći da adaptogenima treba 7 do 10 dana.

      Studije koje se tiču sinergije između adaptogena i njihove mješovite upotrebe vrlo su oskudne, uglavnom zbog činjenice da različiti adaptogeni dolaze iz različitih dijelova svijeta, koji međusobno nisu bili u punoj interakciji. Nadalje, ove studije su relativno nove. Unatoč tome, čini se da studije pokazuju da korištenje nekoliko adaptogena u isto vrijeme zahtijeva manje količine od jednog adaptogena.

      Ako, na primjer, koristite tri vrste adaptogena koji vam podižu razinu energije i fokus, svi sastojci će razviti svoj učinak u isto vrijeme i puno prije nego da uzimate samo jedan adaptogen, a trebat će vam manje doze.

      Ponekad je manje više!

      Zanimljiv primjer je opsežna studija o ginsengu, koja se nalazi pod imenom ActiGin u našem prirodnom VO2 max boosteru Absolute. ActiGin je visokokvalitetni adaptogen, njegovo djelovanje je potvrđeno istraživanjima, a sadrži dovoljnu količinu aktivnih tvari. U dozi od 2 x 5 mg, ActiGin je napravio značajnu razliku u oporavku mišića nakon treninga u smislu smanjenja oštećenja mišića i smanjenja lipidne peroksidacije, što je oboje posljedica stresa povezanog s treningom.

      Slične ili lošije rezultate dobila su istraživanja koja su uključivala 500 mg ginsenga ili više, što nas navodi na pretpostavku da su koristili ginseng slabije kvalitete ili s manjom količinom aktivnih sastojaka, odnosno ginsenozida.

      Absolute Boost VO2max 4Endurance ProAko naporno treniraš kako bi povećao svoj VO2 max, diši malo lakše uz Absolute, najsnažniji, potpuno prirodni pojačivač VO2 max na bazi adaptogena!

      Zaključak

      Postoje mnoga uvjerenja koja okružuju adaptogene i njihovu upotrebu, a tržište je preplavljeno izborom. Ali kao potrošač, često si prepušten vlastitoj prosudbi, jer su mnoge tvrdnje vezane uz adaptogene pogrešne i kontradiktorne.

      Zato ti nudimo samo najpažljivije odabrane adaptogene od pouzdanih proizvođača, u funkcionalnim dozama, i to od najboljih dijelova biljke. Na ovaj način možeš uživati u punom učinku ovih žestokih biljaka koje uspijevaju u nevolji, baš poput tebe.

      Ako želiš saznati više o korištenju adaptogena, pogledaj naš vodič!