Koji su energetski gelovi najbolji za biciklizam u 2023. godini
Vrijeme čitanja: 4 min

Koji su energetski gelovi najbolji za biciklizam u 2024. godini?

Vrijeme čitanja: 4 min
Odaberi najbolji energetski gel za sebe!
Koji su energetski gelovi najbolji za biciklizam u 2023. godini

Energetski gelovi sigurno su prošli dug put otkako su 90-ih uvedeni u svijet sportova izdržljivosti. Različiti brandovi uložili su mnogo truda u usavršavanje formula, okusa, pitkosti i učinkovitosti svojih energetskih gelova.

Ako ne znaš što je energetski gel, ovdje možeš saznati sve o njemu!

Danas je tržište preplavljeno energetskim gelovima, ali nisu svi jednako dobri. U ovom blogu pomažemo ti odabrati najbolji energetski gel za biciklizam u nadolazećoj sezoni 2024.

Naša top 3 energetska gela za biciklizam u 2024. godini

Tijekom našeg vremena kao sportaši izdržljivosti, isprobali smo mnogo različitih energetskih gelova. Ovo su naša top 3 energetska gela koja preporučujemo za biciklističku sezonu 2024.

Prilikom izrade popisa uzeli smo u obzir sljedeće faktore:

 • sastav ugljikohidrata
 • mineralni sastav
 • okus i pitkost.

Bez daljnjeg odlaganja, ovo su naše top 3 preporuke za biciklističku sezonu 2024.

1. Energetski gel Nrgy Unit Gel - Nduranz

energetski gel 45g oh

Za: 

 • Dvostruko veća količina ugljikohidrata od većine gelova
 • Omogućuje apsorpciju 90 grama ugljikohidrata po satu
 • Omogućuje održavanje optimalne hidracije tijekom aktivnosti

Protiv: 

 • Zahtijeva vodu

Što se čistog učinka tiče, Nduranz's Nrgy Unit Gel je definitivno naš pobjednik. Sadrži visoku količinu ugljikohidrata u pravilnoj kombinaciji i omjeru te kompletan paket elektrolita za optimalnu hidrataciju.

Nrgy Unit Gel sadrži 45 grama ugljikohidrata po gelu u omjeru maltodekstrina i fruktoze 1:0,8, što omogućuje visoku apsorpciju bez probavnih problema.

Također, sadrži i naprednu mješavinu elektrolita kreiranu od strane Nduranz-a, čiji je cilj nadomjestiti sve minerale koje gubiš znojenjem, omogućujući optimalnu hidrataciju bez smetnji u želucu

Nrgy Unit Gel koristio je vrhunski profesionalni triatlonac Sam Laidlow kako bi postigao nevjerojatno drugo mjesto na Ironman Svjetskom prvenstvu 2022.

2. Energetski gel 4Energy Gel - 4Endurance

Best energy gel for cycling in 2023 - 4Endurance

Za:

 • Može se konzumirati bez dodavanja vode
 • Izvor šećera je svježe cijeđeni sok od voća
 • Uzbudljiv, prirodan i osvježavajući okus

Protiv:

 • Ne sadrži sve esencijalne minerale

Energetski gel 4Energy dizajniran je za sportaše izdržljivosti koji teže umjerenom unosu ugljikohidrata tijekom vježbanja.

Ono po čemu se ovaj gel izdvaja od konkurencije jest to što je toliko pitak da ga možeš konzumirati bez imalo vode. To ga čini idealnim za trkače, koji često nemaju luksuz nošenja sportskih boca, ali se također često koriste u biciklizmu.

Energetski gel 4Energy razlikuje se i jedinstvenim osvježavajućim okusom. Ako ti se čini da u njemu možeš okusiti pravo voće, to je zato što je zaslađen svježe iscijeđenim voćnim sokom. Ukusno.

Iako ovaj energetski gel nije dizajniran za sportaše najvećeg intenziteta, mnogi profesionalni sportaši, posebno trkači, ipak biraju ovaj energetski gel za poticanje svojih nevjerojatnih performansi.

3. Energetski gel GO Isotonic Energy Gel - SiS

Best energy gel for cycling in 2023 - SiS

Za:

 • Vrlo nježno za želudac
 • Ne treba vodu
 • Osvježavajućeg okusa

Protiv: 

 • Sadrži samo jedan izvor ugljikohidrata
 • Ne sadrži sve esencijalne minerale

Teško je pronaći izdržljivog sportaša koji nije upoznat s izuzetno popularnim SiS GO Isotonic Energetskim Gelom koji je kreirao Science in Sports (SiS kao skraćenica).

Iznimno lagan za želudac, ovaj energetski gel hvaljen je zbog osvježavajućeg okusa i energetske učinkovitosti.

Iako je Science in Sports dobro etabliran brend, a njegov energetski gel jedan od najpopularnijih energetskih gelova u svijetu sportova izdržljivosti, na našoj je listi tek na trećem mjestu.

Jedan od razloga je taj što sadrži samo glukozu (maltodekstrin), što znači da ne koristi oba prijenosnika ugljikohidrata u tvom tijelu. To može utjecati na apsorpciju ako unosiš više od 60 grama ugljikohidrata po satu.

Drugi razlog je taj što sadrži samo zanemarivu količinu soli i nema drugih minerala, što znači da ti neće omogućiti održavanje optimalne hidratacije tijekom nekoliko sati intenzivne aktivnosti.

4. Energetski gel s L-Karnitinom - 4Endurance PRO

energetski gel s l kanritinom

Za:

 • Daje više od same energije
 • Koristi L-karnitin za podizanje laktatnog praga i učinkovitu pretvorbu zaliha masti u energiju
 • Sadrži kolin bitartrat koji pomaže u održavanju fokusa i koordinacije pokreta tijekom dugih vožnji

Protiv: 

 • Sadrži samo jedan izvor ugljikohidrata
 • Ne sadrži sve esencijalne minerale

Zašto počasno priznanje? L-Karnitin energetski gel 4Endurance PRO ističe se jer je jedinstven među energetskim gelovima.

On je mješavina L-karnitina, kolin bitartrata i ekstrakta zelenog čaja, koji nudi prednosti koje nadilaze samo energiju. Ovi sastojci pridonose boljem iskorištavanju masti, kognitivnoj podršci i poboljšanom metabolizmu.

Međutim, njegova ograničenja uključuju samo jednu opciju okusa i nedostatak esencijalnih minerala. Osim toga, poput SiS gela, oslanja se na jedan izvor ugljikohidrata, što možda neće zadovoljiti različite prehrambene potrebe svih sportaša.

Većina sportaša ga koristi u kombinaciji s drugim gelovima. Posebno je korisno za ljude koji žele izgubiti malo viška kilograma ili ih održavati.

Kako odabrati najbolji energetski gel u 2024.?

Prilikom odabira najboljeg energetskog gela za sebe, moraš uzeti u obzir i nekoliko drugih čimbenika koji mogu uvelike utjecati na tvoj odabir.

 • Trajanje vježbe
 • Intenzitet vježbanja
 • Tvoji ciljevi i namjere
 • Mogući zdravstveni problemi ili prehrambena ograničenja
 • Osobna preporuka

  The best energy gel for cycling in 2023

  Na kraju, izbor je često stvar osobnih preferencija. Možda ti više odgovara okus jednog energetskog gela ili ti možda neki energetski gel stvara probavne smetnje.

  Tijekom sportova izdržljivosti, broj energetskih gelova koje konzumiraš može biti iznimno velik, stoga je važno odabrati energetski gel koji ti pomaže da se osjećaš dobro i ne uzrokuje nelagodu. 

  Jedini način kako saznati djeluje li energetski gel na tebe je da ga isprobaš i testiraš u praksi. Ako ti omogućuje dulje i snažnije treniranje, ne uzrokuje probleme s probavom i ne osjećaš se užasno nakon petog ili šestog gela, onda si pronašao svog pobjednika.

  Ovo su bile naše 3 top preporuke za biciklizam u 2024. Ako ih želiš isprobati, provjeri našu ponudu najboljih energetskih gelova za biciklizam!