Probali smo: Carbonic | Ulazni model s iznenađujućim svojstvima
Vrijeme čitanja: 5 min

Probali smo: Carbonic | Ulazni model s iznenađujućim svojstvima

Vrijeme čitanja: 5 min
Probali smo: Carbonic | Ulazni model s iznenađujućim svojstvima

Izotonični napitci predstavljaju osnovne hranjive tvari za aktivnosti koje uključuju izdržljivost - ne toliko zbog činjenice da gubimo elktrolite preko razumnih granica, nego jednostavno zato jer je dobivanje energije iz ugljikohidrata najučinkovitija strategija za postizanje dobrih rezultata. To s tuđenicom nazivamo fueulling i paradoksalno, većina sportaša već ovdje napravi glavnu grešku. 

izotonicni napitci carbonic

Kod svih proizvoda s niskom cijenom se uvijek pojavljuje sumnja o njihovoj kvaliteti - što se tiče hranjivih sastojaka, koje unosimo redovito, je ta zabrinutost naravno opravdana. Na što paziti kod kupnje izotonika?

Kvalitetni sastojci

Izotonički napitci ne bi trebali biti pretjerano skupi, jer u osnovi ne sadrže skupe sastojke. Glukoza, sukroza, maltodekstrin, fruktoza su često dobavljeni od istih proizvođača kod čega su nečistoće prvotnog produkta (škroba, recimo iz kukuruza ili krumpira) u cjelosti uklonjene. Moguće je zaključiti kako proizvođači radije dobivaju maltodekstrin iz kukuruza nego krumpira. To naime ne vrijedi za proteinske napitke, gdje kod masovnih kupnji (bulk offer) zadnje vrijeme kraljuje oznaka "from overseas ingredients" - sirutka, jeftino uvežena iz Kine gdje nam industrijski uzgoj donosi i brojne nečistoće od antibiotika do teških metala. 

poceni izotonični napitki

Elektroliti i izotoničnost

Drugo, što se mora gledati kod izotoničnih napitaka su oblik, sadržaj i omjer elektrolita. Ti bi morali biti čim više slični isti onim u izgubljenom znoju, a u isto vrijeme je više nego važno da su odgovarajući oblici. Krv je naime cjeloukupno gusti sastojak i zato zbog pravila osmoze (krv je slanija od izotonika) s problemom primi i hipertoničnu otopinu. Kod toga pomaže oblik ugljikohidrata koji pomažu mikro elementima kod uspješne tranzicije u krv. Oksidni oblici elektrolita naime nisu dobrodošli, zato Carbonic sadrži citratne oblike natrija, kalija i magnezija. Ti su na 100g prisutni u vrijednosti 60% dnevnih potreba, sadrži i oko 25mg soli. Općenito visoki stupanj kalija je dobrodošao, jer je upleten u mnoštvo fizioloških procesa, između drugih i kontrakcija srčanog mišića. 

Dizajn napitka

Najbitnija komponenta izotoničnog napitka je energetska - problem većine sportaša izdržljivosti je taj da zaborave na redovito dodavanje ugljikohidrata. Taj mora biti kod dugotrajne intenzivne aktivnosti barem 60g ugljikohidrata, u međuvremenu kada triatlonci, natjecatelji biciklisti i svatko koji cilja na visoki rang, uzmaju veće količine ugljikohidrata. Problem većine izotoničnih napitaka je da s različitim (kompleksnim i jednostavnim) šećerima ciljaju na jedan želučani transporter (glukozni) i ga na taj način zasite. Obični čovjek može teoretski primiti do 60g glukoze tj. na glukozni transporter vezan hidrat, a u praksi su ti brojevi niži (poznajemo izraz "training the gut").

Izotonične napitke možemo za vrijeme promocije kupiti po cijeni 2+1 gratis, tako dobijete 3kg izotoničnoga napitka za samo 167,00 kn HRK.

Izotonični napitci Carbonic sadrže mješavinu glukoze, maltodekstrina i fruktoze. Maltodekstrin je kompleksan ugljikohidrat s visokim glikemijskim indeksom, koji se raspadne na glukozu, međutim napitku ne daje okus slatkoće. Fruktoza je šećer s niskim glikemijskim indeksom koji se apsorbira preko fruktoznog transportera, zvanog GLUT5. Što znači, da možemo apsorbirati i izotonični napitak u količini više od 60g jer taj transporter ima skoro jednaku mogućnost unosa tvari kao glukozni. Što znači da imamo mogućnost pravilno osnovanim napitkom, dobiti između 30 i 60g više energije u obliku ugljikohidrata. 

izotonični napitki fitnes

Carbonicu su dodani i vitamini skupine B koji se birnu o mentalnoj koncentraciji. 

Prednosti napitka: smanjenje umora i pojava grčeva

Iako shvaćamo izotonične napitke kao elektrolitičke napitke, u stvarnosti smo samo rijetko dehidrirani. Osjećaj dehidracije je u stvarnosti osjećaj nedostatka glikogena. Isti se prazni s 2-3g na minutu i negdje na polovici počinje oscilirati i glukoza u krvi. Isti ima brojne utjecaje na tijelo:

a) senzori energije percipiraju nedostatak energije i ograniče maksimalnu učinkovitost gibanja mišića

b) počinje dolaziti do smetnji u prevađanju živčanih signala (zaključuju kako dolazi do smetnji u acetilholinu, koji je povezan kako sa sjećanjem tako i sa smanjenjem grčeva u mišićima) što vodi u grčeve u mišićima

c) dolazi do nepotrebnog otpuštanja hormona stresa (kortizol, adrenalin) što vodi u brojne tjelesne prilagodbe - tijelo u fazi "borba ili bijeg" zbog višeg pritiska i krčenja krvnih žila (vazokonstrikcija) nije moguće dugotrajne aktivnosti izdržljivosti

d) dolazi do supresije imunološkog sustava - sport bez hidrata daje tijelu informaciju kako dolazi do akutne opasnosti (infekcija) zato preko kortizola ograniči pretjerano djelovanje protutijela - ako smo redovito fizičko aktivni i usput ne gasimo hormone stresa, ti ostaju povećani kroz dan, s ovime pustimo otvoren prozor i infekcijama.

carbonic izotonik

Svježi okusi i bolja mogućnost unosa tvari su glavne prednosti zbog čega je Carbonic bio već prije nekoliko godina glavno oružje brojnih sportaša - najviše su ga koristili prije svega triatlonci jer je jedan između prvih izotonika koji sadrži i fruktozu.

Ocijena za vrijeme aktivnosti

Biciklisti, plivači, nogometaši, košarkaši - svi kod kojih se uspjeh temelji na uzetoj velikoj količini ugljikohidrata - ocjenjuju napitak na temelju osjećaja drugog, trećeg ili četvrtog sata. Carbonic s svojim dizajnom te svježim okusima ne ostaje u želucu, zbog čega ga nesvjesno i popijemo više. Više tekućine znači manja mogućnost dehidracije, prije svega kasnije otkazivanje i pojavljanje grčeva u mišićima.

Sportaši smo u principu disciplinirani i organizirani ljudi, a odgođeni umor nam može onemogućiti druge radne obaveze zbog kojih pati posao, škola, intimni život. Uz redovitu konzumaciju izotoničnih napitaka te energetskih gelova možemo smanjiti umor te poboljšamo regeneraciju. 

Jesi li znao...

...kako ima kontinuirano dodavanje ugljikohidrata ogroman utjecaj na stupanj ozljeda mišića? To možemo uvijek provjeriti u lokalnom laboratoriju. Uzmemo 0g, 30g, 60g i 90g izotoničnog napitka na sat te provjerimo kreatin kinazu. Stupanj ozljeda mišića je najniži kod sportaša koji unose čak 120g ugljikohidrata na sat, što sugerira naša iskustva kod pojedinaca koji se pritužuju zbog loše regeneracije. Uglavnom se radi o kombinaciji premalo sna s premalo unešenim hidratima - sportaši to riješavaju s dodavanjem BCAA ili zamjenom regeneracijskog napitka, iako uzrok leži u kataboličnim procesima. Pothranjen sportaš (tako zovemo svakog koji ne unese barem 45g uglikohidrata na sat) naime razgrađuje glukogene aminokiseline  neposredno iz mišičnog tkiva.

izotonicni napitki

Cijena vs. kvaliteta

Izotonični napitci Carbonic su najbolji kompromis između cijene i kvalitete, kod čega možemo s mirnom savješću potvrditi da postiže sadržaj mnogih još jednom skupljih napitka. Iako je svakom sportašu jasno da se ulaganje u kvalitetu uvijek isplati, potrebno jo kod proizvoda, kod kojih proizvodne cijene nisu izuzetno visoke, pomisliti što stvarno plačamo.

U sažetku: najveće prednosti Carbonica su kompozitna energetska mješavina, citratni oblici elektrolita te naravno okus, loše strane su te da ne sadrži "natural" mješavine bez bojila. Neki naime sadrže sok od cikle, a što kada su okusi tako dobri. 

Carbonic je odličan izotonik, koji prati osnove metaboličkih puteva i nadahnjuje s cijenom 84,00 kn HRK za kilogram ili 167,00 kn HRK za 3kg.

Naša ocijena s obzirom na cijenu:   4/5

Najčitanije: Kako ojačati imunitet sportaša

Najtraženije: izotonični napitci forum