Sprječavaju li energetski gelovi grčeve mišića tijekom vježbanja?
Vrijeme čitanja: 5 min

Sprječavaju li energetski gelovi grčeve mišića tijekom vježbanja?

Vrijeme čitanja: 5 min
Saznaj sve o korelaciji između grčeva mišića i energetskih gelova.
Sprječavaju li energetski gelovi grčeve mišića tijekom vježbanja?

Grčevi u mišićima česta su pojava tijekom intenzivnog vježbanja izdržljivosti, a sportaši ih pokušavaju spriječiti na različite načine. Jedna od tih metoda je konzumiranje energetskih gelova. No sprječavaju li energetski gelovi doista grčeve u mišićima?

Energetski gelovi mogu spriječiti grčeve mišića. Iako znanost još uvijek osporava točan mehanizam grčeva u mišićima, čini se da su umor i dehidracija dva uobičajena uzroka. Stoga je konzumacija minerala i ugljikohidrata tijekom vježbanja učinkovit način prevencije grčeva u mišićima.

U ovom blogu govorimo o energetskim gelovima i grčevima mišića.

Što uzrokuje grčeve mišića tijekom vježbanja?

Kao što je rečeno, točan mehanizam grčeva mišića u tijelu još uvijek je relativno nejasan i potrebna su daljnja istraživanja.

U prošlosti su se grčevi u mišićima povezivali s nekoliko uzroka, poput neravnoteže elektrolita, gubitka tekućine i okolišnih uvjeta. 

Čini se da ovih dana svi prsti pokazuju na zamor mišića kao glavni uzrok. Budući da su grčevi u mišićima u konačnici uzrokovani neispravnim radom živčanog sustava, logično je da se mogućnost takvog neispravnog rada povećava kako se mišići sve više umaraju. 

Ali naravno, ovo ne govori cijelu priču. Dok od znanosti ne dobijemo definitivne odgovore, sportašima ostaje samo eksperimentirati što im najviše odgovara, a veliku ulogu ima i genetika u nastanku grčeva. Neki sportaši jednostavno imaju veću vjerojatnost da će doživjeti grčeve u mišićima od drugih, a čini se da nema načina kako zaobići ovu činjenicu.

Unatoč tome, postoje načini kako spriječiti ili barem odgoditi pojavu grčeva u mišićima.

Čini se da je glavni uzrok grčeva u mišićima tijekom intenzivnog vježbanja umor mišića.

Kako spriječiti grčeve u mišićima tijekom vježbanja?

Budući da se čini da su mišićni grčevi uzrokovani umorom mišića, najbolji način da spriječiš ili odgodiš grčeve mišića tijekom vježbanja je izbjegavanje umora mišića.

Ali, kako to možeš učiniti? Očigledno je da je najvažniji aspekt tvoja izdržljivost. Što veću izdržljivost imaš, to duže i jače možeš trenirati bez zamora mišića.

Mnogi sportaši ne dožive grčeve u mišićima tijekom treninga, ali na dan utrke im mišići popuste. To je zato što intenzitet njihovog treninga ne odgovara intenzitetu utrke.

Znajući to, možeš znatno smanjiti mogućnost grčeva u mišićima povećanjem svoje izdržljivosti. Da bi to učinio, možeš koristiti jedan od naših planova treninga ili uzeti u obzir vježbe snage. Za najbolje rezultate, napravite oboje.

Dok je izdržljivost ključna za sprječavanje umora mišića, čini se da pravilna prehrana tijekom vježbanja uvelike pomaže u odgađanju ili čak sprječavanju grčeva mišića.

Sports Nutrition and Muscle Cramps
Pravilan pristup sportskoj prehrani neophodan je ako želiš spriječiti grčeve mišića tijekom intenzivnih treninga.

Naposljetku, budući da su grčevi u mišićima barem djelomično također povezani s uvjetima okoline, koji bi mogli ubrzati pojavu umora mišića, nošenje za tu priliku manji je, ali moguće relevantan način za odgodu pojave grčeva u mišićima.

Pojavu grčeva u mišićima možeš pokušati spriječiti ili odgoditi povećanjem izdržljivosti, pravilnom prehranom tijekom vježbanja i smanjenjem utjecaja okolišnih uvjeta nošenjem odgovarajuće odjeće.

Kako energetski gel može spriječiti grčeve mišića?

Grčevi mišića tijekom vježbanja mogu se odgoditi ili spriječiti pravilnom prehranom tijekom vježbanja, tj. punjenjem goriva. To uključuje konzumaciju vode, minerala i ugljikohidrata.

Jedan dodatak koji može sadržavati sve ove sastojke, ili barem minerale i ugljikohidrate, je energetski gel.

Dobar energetski gel sadrži pravilnu kombinaciju ugljikohidrata (glukoza i fruktoza) i pravilnu koncentraciju minerala. Konzumacijom ovih nutrijenata tijekom treniranja možeš uvelike smanjiti umor mišića, a time i pojavu grčeva u mišićima.

Jedna stvar koju treba napomenuti je da magnezij, koji se još uvijek hvali kao jedan od najboljih načina za sprječavanje grčeva u mišićima, može uzrokovati probavne probleme kada se konzumira u velikim količinama zbog svog laksativnog učinka. Njegovu učinkovitost u prevenciji grčeva u mišićima zapravo žestoko osporavaju mnoge studije, koje pojavu grčeva u mišićima pripisuju umoru mišića, a ne neravnoteži minerala.

Zapravo, studije su otkrile da među sportašima izdržljivosti dehidracija i gubitak minerala nisu izravno povezani s pojavom grčeva u mišićima.

Iz tog razloga, najbolji energetski gelovi sadrže male količine magnezija, fokusirajući se umjesto toga na minerale koje zapravo trebate nadoknaditi, kao što su natrijev klorid i kalij, i isporučuju učinkovitu kombinaciju ugljikohidrata koji pružaju visoku razinu brze energije bez izazivanja probavnih problema.

Energetski gel može spriječiti grčeve mišića osiguravajući minerale za održavanje hidratacije i ugljikohidrate za odgađanje pojave umora mišića.

Koji je najbolji izvor ugljikohidrata za sprječavanje grčeva u mišićima?

Najbolji izvor ugljikohidrata za sprječavanje grčeva u mišićima su brzodjelujući šećeri, poput glukoze i fruktoze.

Ono što želite učiniti unosom ugljikohidrata je odgoditi umor mišića, a da biste to učinili, potreban vam je vanjski izvor energije, budući da će iscrpljivanje zaliha glikogena brzo dovesti do umora i posljedično grčeva u mišićima.

Razlog zašto su brzodjelujući šećeri najbolji je taj što se tijekom intenzivnog treniranja tvoja probava usporava i potreban ti je izvor ugljikohidrata s vrlo visokim glikemijskim indeksom, koji tvom tijelu omogućuje da ih apsorbira i koristi kao energiju, usporavajući trošenje tvojih zaliha glikogena.

Ali postoji još jedan vrlo važan faktor koji treba uzeti u obzir kada konzumiraš ugljikohidrate tijekom treninga, a to su probavni problemi. Više o energetskim gelovima i problemima s probavom možeš pročitati ovdje, no bit je da kombinacija glukoze i fruktoze omogućuje najveći unos energije bez preopterećivanja probavnog trakta i izazivanja probavnih smetnji.

Napominjemo da mnogi energetski gelovi umjesto glukoze koriste maltodekstrin. Postoji jedna smiješna stvar da, iako je maltodekstrin derivat glukoze, jednostavnog šećera, maltodekstrin se tehnički ne smatra šećerom.

Iz tog razloga, mnogi suplementi imaju oznaku s niskim sadržajem šećera, ali to može zavarati, budući da su maltodekstrin i glukoza za sve namjere i svrhe isti. Ako ništa drugo, maltodekstrin ima veći učinak. To je i razlog zašto je preferiraniji od glukoze tijekom intenzivnog treninga.

Stoga, kada biraš najbolji energetski gel za sprječavanje grčeva u mišićima, pripazi na izvore ugljikohidrata koje sadrži. A ako želiš naučiti kako pravilno čitati etikete proizvoda, pogledaj ovaj blog.

Najbolji izvor ugljikohidrata za sprječavanje grčeva u mišićima je kombinacija glukoze i fruktoze.

Koji je najbolji energetski gel za sprječavanje grčeva u mišićima?

Postoji nekoliko energetskih gelova na tržištu koji obaviti taj posao. Ako si zainteresiran za odabir najboljeg energetskog gela za sebe, pogledaj naše top preporuke.

Ali ako postoji jedan energetski gel koji moramo preporučiti za sprječavanje grčeva u mišićima tijekom intenzivnog treniranja, onda je to Nduranzov Nrgy Unit Gel.

The Best Energy Gel To Prevent Muscle Cramps
Želiš spriječiti grčeve u mišićima? Ovaj energetski gel je najpouzdaniji način za to!

Razlog tome je što Nrgy Unit Gel sadrži kombinaciju maltodekstrina i fruktoze u optimalnom omjeru 1:0,8 te koncentraciju minerala koja u najvećoj mogućoj mjeri odgovara koncentraciji minerala koju gubiš znojenjem tijekom treninga.

Nrgy Unit Gel također sadrži 45 grama ugljikohidrata po gelu i optimiziran je za smanjenje mogućnosti pojave probavnih problema. Zbog toga je to najbolji energetski gel za vrhunske i profesionalne sportaše, kojima je potreban izuzetno visok unos ugljikohidrata kako bi potaknuli energijom svoje performanse.

Naposljetku, Nrgy Unit Gel koristi Nrgy Unit Sustav, osmišljen kako bi pojednostavio tvoje punjenje gorivom i omogućio ti kombiniranje i usklađivanje različitih Nduranz proizvoda za gorivo dok istovremeno postižeš optimalan unos ugljikohidrata po satu kako bi optimizirao unos energije i hidrataciju bez izazivanja probavnih problema.

Nrgy Unit Gel je najbolji energetski gel za sprječavanje grčeva mišića tijekom intenzivnog treninga.

Zaključak

Grčevi u mišićima čest su problem među sportašima izdržljivosti. Iako postoji nekoliko čimbenika povezanih s pojavom grčeva u mišićima, poput neravnoteže minerala i gubitka tekućine, studije sve više potvrđuju umor mišića kao glavni čimbenik.

Kako bi smanjio umor mišića, povećao svoju izdržljivost, pokušaj smanjiti utjecaj  okoliša i konzumiraj ugljikohidrate kako bi svoje treninge opskrbio energijom.

Vrlo učinkovit način konzumiranja ugljikohidrata tijekom treniranja su energetski gelovi, koji također osiguravaju minerale za održavanje pravilne hidratacije.

Najbolji energetski gel koji preporučujemo za smanjenje grčeva u mišićima tijekom intenzivnog treniranja je Nrgy Unit Gel.