Spreman za izazov? Preuzmi plan treninga za skijaško trčanje
Vrijeme čitanja: 2 min

Spreman za izazov? Preuzmi plan treninga za skijaško trčanje

Vrijeme čitanja: 2 min
Zima je pravo vrijeme za postizanje forme.
Spreman za izazov? Preuzmi plan treninga za skijaško trčanje

Skijaško trčanje već je niz godina jedna od najpopularnijih zimskih rekreativnih disciplina. No, pogrešno je mišljenje da je to lagana disciplina, u kojoj se samo malo 'prošeće' skijama po skijaškoj stazi.

Da je skijaško trčanje iznimno naporna i zahtjevna disciplina koja zahtijeva visoku razinu kondicije govori podatak da skijaši trkači u prosjeku imaju viši VO2 max od biciklista, za koje je poznato da redovito odrađuju treninge posebno usmjerene na povećanje njihovog VO2 max.

No, kao i kod svih sportskih aktivnosti, skijaškom trčanju treba pristupiti smišljeno i postupno. Beskrajno trčanje bez pravilne strukture samo će dovesti do umora bez ikakvog stvarnog učinka.

Zato smo sastavili 8-tjedni plan treninga za skijaško trčanje koji će ti pomoći da podigneš razinu svoje kondicije i postaneš bolji skijaš. Također, koristi ćeš imati od poboljšane forme na početku ljetne sezone, jer nećeš krenuti od nule.

Potrebna oprema za skijaško trčanje

Za skijaško trčanje potrebna je određena oprema, a bez nje se nažalost ne može. Najočitiji dio opreme su skije. Dostupne su u dvije verzije, prilagođene individualnoj tehnici trčanja. Birati možeš između skija za klizačku tehniku i skija za klasičnu tehniku.

Potrebne su i posebne pancerice za pričvršćivanje skija. Opet, postoje dvije verzije, svaka prilagođena svojoj tehnici. Na sreću rekreativnih skijaša, postoje i tzv. touring pancerice koje omogućuju obje tehnike.

I ne zaboravi svoje štapove za skijaško trčanje. Oni se ne razlikuju u karakteristikama ovisno o tehnici, ali nažalost svaka tehnika zahtijeva različitu duljinu motki. Klasična tehnika zahtijeva duže motke (tjelesna visina x 1,12), klizačka tehnika nešto kraće (tjelesna visina x 1,06).

Na kraju, ali ne manje važno, trebaš se opremiti. Preporučujemo:

    • udobne hlače koje vas neće ometati u trčanju
    • topla gornja odjeća koja vam omogućuje skidanje slojeva
    • tanke rukavice
    • tanju kapu ili traku za glavu
    • (sportske) sunčane naočale, u slučaju sunčanog dana

Prehrana za skijaško trčanje

Kada je riječ o zimskim sportovima, često zaboravimo na pravilnu prehranu i hidrataciju. Hidrataciju posebno većina sportaša zanemaruje jer hladnoća smanjuje osjećaj žeđi, ali se istovremeno manje znojimo, pa gubimo još jedan 'senzor' koji nas inače upozorava na hidrataciju.

Stoga zimi trebaš još više paziti na dovoljan unos energije i tekućine. Tijelo zbog hladnoće troši više energije, a nju treba nadoknaditi tijekom vježbanja. Najlakši način da to učiniš je s energetskim gelom kao što je 4Energy Gel, ali mnogi više vole ukusan 4Energy Bar.

Postoji nekoliko načina da ostaneš hidriran, ali glavni je cilj održati razinu elektrolita. Čaj je dobar izbor za zagrijavanje tijekom hladnih dana, ali ne sadrži elektrolite i nije najbolji način za hidrataciju iz te perspektive.

Puno je bolje odabrati izotonični napitak koji te opskrbljuje elektrolitima i ugljikohidratima. Time se ubiju dvije muhe jednim udarcem. A, ako ne želiš ugljikohidrate u svom napitku, možeš izabrati Zero Drink koji ti osigurava samo elektrolite.

Savjet: Dodavanjem elektrolita u vodu snižava se temperatura na kojoj se smrzava. To osigurava da se tvoja voda ne smrzne na hladnoći.

Više o prehrani za skijaško trčanje možeš pročitati na našem blogu.