Što trebaš jesti ako želiš postati pobjednik Ironmana?
Vrijeme čitanja: 3 min

Što trebaš jesti ako želiš postati pobjednik Ironmana?

Vrijeme čitanja: 3 min
Plan prehrane Arthura Horseaua za pobjedu na Ironmanu Lanzarote.
Što trebaš jesti ako želiš postati pobjednik Ironmana?

Pobjeda na bilo kojem Ironmanu nije mačji kašalj. Pobjeda na jednoj od najtežih triatlonskih utrka, Ironman Lanzarote, uspjeh je koji mijenja život.

Ove godine 30-godišnji Arthur Horseau upisao je pobjedu na Ironman Lanzaroteu. Francuz je svjestan da se na tako zahtjevnom ispitu ne može pobijediti bez odgovarajuće nutritivne podrške, pa si je na putu do uspjeha pomogao s dodacima prehrani Nduranz.

Prema istraživanju Nduranz-a, Arthur Horseau ciljao je na unos od 90 grama ugljikohidrata na sat. Ujedno je redovito vodio računa o hidrataciji i nadoknadi izgubljenih elektrolita.

U nastavku ćemo detaljnije pogledati što je sve morao jesti i piti da bi uspio otplivati 3,9 kilometara, biciklirati 180,2 kilometra i istrčati 42,2 kilometra u rekordnom vremenu od 8 sati 22 minute i 31 sekundu.

Plivanje

Plivanje je najslabija disciplina Arthura Horseaua. Njegov glavni cilj za plivanje bio je održati kontakt s vodećom skupinom i osigurati dobru početnu točku prije nastavka utrke.

Sa svojim ciljem na umu, neposredno prije početka plivanja konzumirao je energetski gel Nrgy Unit Gel s kofeinom. Tako je osigurao dovoljnu količinu ugljikohidrata za dobrih 49 minuta plivanja, dok mu je kofein osigurao dodatni val potrebne energije.

Iz vode je izašao na 6. mjestu i tako ispunio svoj prvi cilj. Time je otvorio i mogućnost pomaka na ljestvici u nastavku Ironmana, budući da mu preostale dvije discipline idu bolje. 

Vrijeme plivanja: 00:49:23
Prehrana:
- 1x Nrgy Unit Gel (neposredno prije početka)

Biciklizam

Arthur Horseau se biciklističkog dijela Ironmana uhvatio s ciljem smanjivanja zaostatka koji je stvorio tijekom plivanja.

Prvi zadatak bio je usporiti potrošnju energije i "otplatiti" energetski deficit iz plivačkog dijela. Kako bi ispunio ovaj zadatak, istisnuo je 10 Nrgy Unit gelova u bočicu, koju je namjeravao konzumirati u tempu od dva gela na sat. Tako je svakih 60 minuta u tijelo unosio 90 grama ugljikohidrata.

Hidratacija je također bila od ključne važnosti na vrućim Kanarskim otocima. Arthur Horseau se pobrinuo za nju na dva načina - uz Nrgy Unit Drink 90 i Zero Drink. Prvi je koristio za hidrataciju i dodatnu opskrbu energijom, dok se uz Zero Drink pobrinuo za dovoljan unos elektrolita.

Strategija prehrane i hidratacije pokazala se kao pun pogodak. Francuz je nakon bicikle uspio doći do 3. mjesta i tako pripremio odlično polazište za lov na pobjedu prije svoje najjače discipline - trčanja. 

Vrijeme bicikloranja: 4:47:02
Prehrana:
- 10x Nrgy Unit Gel (2 na sat)
- 500 ml Nrgy Unit Drink 90
- 500 ml Zero Drink
- voda na okrepnim stanicama

Trčanje

Nakon nešto više od tri minute u tranzicijskom prostoru, Arthur Horseau krenuo je u lov na vodeći par. Imao je 42 kilometra da preokrene utrku u svoju korist i ostvari najveći uspjeh karijere.

Opet, već u tranzicijskom prostoru, pobrinuo se za popunjavanje energetskih zaliha. Popio je jedan Nrgy Unit Gel i popio 500 ml Zero Drink. Tako je počeo trčati s novim valom energije i pravilno hidriran za vruću klimu Kanarskih otoka.

Tijekom ostatka trčanja, konzumirao je jedan Nrgy Unit Gel svakih 30 minuta, održavajući strategiju od dva gela na sat. Također je izuzetno pažljivo vodio računa o hidrataciji te je nakon 90 minuta trčanja popio 500 ml Zero Drinka, a istu količinu uzeo je 30 minuta kasnije.

Završni kilometri, kada tijelo čezne za odmorom, često znaju natjecatelju pokvariti utrku. Arthur Horseau zaštitio se od toga tako što je 20 minuta prije cilja uzeo još jedan Nrgy Unit Gel.
 

Vrijeme trčanja: 2:39:20
Prehrana:
- 6x Nrgy Unit Gel (2 na sat)
- 3x 500 ml Zero Drink
- voda na okrepnim stanicama

Mjeseci treninga u kombinaciji s pravilnim odabirom i strategijom prehrane donijeli su željeni uspjeh. Arthur Horseau prvi je prošao kroz cilj i osvojio Ironman Lanzarote te tako upisao najveći uspjeh u karijeri.

Ali to nije sve.

Za dodatni uspjeh pobrinuo se postavivši rekordno vrijeme na Ironman Lanzaroteu. Za rutu dugu 226,3 kilometra trebalo mu je 8 sati, 22 minute i 31 sekunda, čime je dosadašnji rekord oborio za čak osam minuta