Energetski gel ili gumeni medvjedići, biciklistička dvojba
Vrijeme čitanja: 4 min

Energetski gel ili gumeni medvjedići, biciklistička dvojba

Vrijeme čitanja: 4 min
Borba stoljeća.
Energetski gel ili gumeni medvjedići, biciklistička dvojba

Nema sumnje da je energetski gel jedan od najboljih izvora energije u biciklizmu. Pruža brzu energiju putem jednostavnih šećera, poput glukoze i fruktoze. Jednostavan je za upotrebu, lagan za nošenje i snažan.

I svejedno, mnogi vrhunski biciklisti, uključujući i renomiranog nutricionista dr. Tima Podlogara, također koriste gumene medvjediće za poticanje svojih sportskih performansi. A postoji i dobar razlog za to. Uostalom, gumeni medvjedići prilično su slični energetskim gelovima. Većinom je to zapravo šećer.

Dakle, koji je bolji? U ovom blogu konačno smo stali na kraj ovom dugogodišnjem rivalstvu.

Energetski gel - najbolje gorivo za bicikliste

Na tržištu postoje razni energetski gelovi (provjeri naša top 3 energetska gela za 2023), no u prosjeku energetski gelovi sadrže ugljikohidrate i različite količine elektrolita.

Ugljikohidrati u energetskom gelu prvenstveno su glukoza ili maltodekstrin. Energetski gelovi s ciljem višeg unosa ugljikohidrata također sadrže fruktozu, jer kombinacija glukoze i fruktoze omogućuje tvom tijelu da koristi oba prijenosnika ugljikohidrata i povećava apsorpciju ugljikohidrata na 90 grama na sat.

Većina energetskih gelova također sadrži neku vrstu minerala, prvenstveno soli. Napredniji energetski gelovi sadrže razne minerale, koji u dodiru s tvojom krvlju postaju elektroliti i čuvaju optimalnu hidrataciju potrebnu za održavanje tjelesnih funkcija.

Energetski gel je također lako nositi u džepu i dozirati tijekom vožnje biciklom. Većina energetskih gelova dobrog je okusa, što povećava njihovu popularnost među biciklistima.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Gumeni medvjedići - alternativno gorivo za biciklizam?

Gumeni medvjedići sadrže različite šećere, koji mogu biti i glukoza i fruktoza, no često je to glukozni sirup. Zapravo, Haribo gumeni medvjedići sadrže 16 grama šećera po porciji od 36 grama, što znači da je gotovo 50% gumenih medvjedića šećer.

Dok bi vrećica gumenih medvjedića mogla biti malo manje praktična za nošenje od jednog gela, mogla bi biti bolja kada se broj energetskih gelova u vašem džepu poveća.

Gumeni medvjedići također su iznimno praktični za doziranje u smislu mikrodoziranja, budući da jedan gumeni medvjedić teži oko 2 do 3 grama. S druge strane, ako trebaš unijeti određenu količinu ugljikohidrata, brojanje gumenih medvjedića tijekom vožnje biciklom moglo bi biti nezgodno i potencijalno opasno.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Energetski gel vs gumeni medvjedići - obračun

Sad kad razumijemo što dva natjecatelja 'donose na stol', analizirajmo što je od njih dvoje bolje za biciklizam - energetski gel ili gumeni medvjedići?

Ugljikohidrati

Glavni razlog zašto biciklisti tijekom vožnje biciklom konzumiraju ili energetski gel ili gumene medvjediće su ugljikohidrati.

I energetski gel i gumeni medvjedići sadrže glukozu, brzodjelujući šećer s visokim glikemijskim indeksom, koji omogućuje tvom tijelu brz pristup energiji tijekom vožnje biciklom.

Unatoč tome, glukoza je bolji izvor šećera od glukoznog sirupa. Glukoza je omiljeni izvor energije za vaše tijelo, dok je glukozni sirup tekuća otopina različitih šećera, pa točan sadržaj glukoze može biti upitan.

I energetski gel i gumeni medvjedići mogu sadržavati fruktozu, koja povećava apsorpciju i smanjuje probleme s probavnim sustavom, ali to ovisi o pojedinačnom energetskom gelu ili gumenom medvjediću.

Ako svoju odluku temeljimo na energetskom gelu optimiziranom za unos šećera tijekom intenzivnog vježbanja, energetski gel je pobjednik ove kategorije.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Energetski gel: 1 – Gumeni medvjedići: 0

Praktičnost

Energetski gel je izuzetno praktičan za nošenje, ali kako se energetske potrebe povećavaju, praktičnost energetskog gela opada. Postoji samo toliko energetskih gelova koje možete strpati u džepove.

U tom smislu čini se lakšim nositi nekoliko vrećica gumenih medvjedića. Stoga su gumeni medvjedići učinkovitiji u pogledu same energetske vrijednosti.

Što se doziranja tiče, oba imaju prednosti i nedostatke. Gumeni medvjedići savršeni su za mikrodoziranje, ali gube dio svoje privlačnosti ako trebate postići točnu količinu ugljikohidrata po satu.

Pobjednik u ovoj kategoriji? To moraju biti gumeni medvjedić.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Energetski gel: 1 – Gumeni medvjedići: 1

Elektroliti

Iako nema razloga zašto gumeni medvjedići ne bi trebali sadržavati elektrolite, većina komercijaliziranih gumenih medvjedića, kao što je Haribo, to ne sadrži.

Da budemo pošteni, većini energetskih gelova nedostaje i odjel elektrolita, ali na tržištu postoje energetski gelovi koji sadrže napredne formule elektrolita.

Zašto su elektroliti važni? Zato što ti omogućuju održavanje optimalne hidratacije tijekom vožnje bicikla, što je zauzvrat ključno za tvoje zdravlje i sportsku izvedbu.

Što se tiče elektrolita, čini se da je energetski gel bolji, ali samo neznatno.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Energetski gel: 2 – Gumeni medvjedići: 1

Okus

Okus je vrlo subjektivan. Neki biciklisti vole energetske gelove ili određeni brend energetskih gelova, drugi ne. Neki biciklisti vole gumene medvjediće, drugi ne.

Ipak, gumeni medvjedići prvenstveno su napravljeni da zavedu naše okusne pupoljke, pa bi po tom pitanju trebali biti u prednosti.

Iz tog razloga gumeni medvjedići pobjeđuju i u ovoj kategoriji, a mi ulazimo u finalnu kategoriju s izjednačenim rezultatom 2-2.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Energetski gel: 2 – Gumeni medvjedići: 2

Zdravlje

Bilo je dosta rasprava o utjecaju energetskih gelova na zdravlje. Mnogi se biciklisti još uvijek boje šećera i pokušavaju ga izbjegavati pod svaku cijenu. Drugi izbjegavaju samo fruktozu.

Bilo kako bilo, čini se da su i glukoza i fruktoza manji rizik za vaše zdravlje od glukoznog sirupa, ali daljnje istraživanje je potrebno.

Također, imaj na umu da gumeni medvjedići mogu sadržavati druge aditive kako bi zadržali oblik i okus, što dodatno povećava rizik za tvoje zdravlje. Dok energetski gelovi također mogu sadržavati aditive i druge nezdrave sastojke, čini se da su gumeni medvjedići veći prijestupnik.

Iako nije sasvim uvjerljiv, energetski gel je naš pobjednik u zdravstvenom smislu, što ga čini i pobjednikom našeg epskog obračuna.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Energetski gel: 3 – Gumeni medvjedići: 2

Za biciklizam energetski gel bolji je od gumenih medvjedića

Stoga, izvoli. Nakon žestokog obračuna, energetski gel je izašao kao pobjednik nad gumenim medvjedićima.

Bila je to puno tijesnija borba nego što smo očekivali, gumeni medvjedići su definitivno vrijedan protivnik, ali na kraju samo jedan od njih može stajati na vrhu planine i izgledati kao potpuni pobjednik.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears

Energetski gel i gumeni medvjedići - ruku pod ruku?

Da, energetski gel je pobijedio gumene medvjediće u borbi stoljeća, ali to ne znači da nužno moraš izabrati jedno umjesto drugog.

Zapravo, mnogi biciklisti kombiniraju energetske gelove i gumene medvjediće kako bi izvukli najbolje iz dva svijeta.

Energy gel 4Energy vs Haribo Gummy Bears