Najbolji prirodni vitamin C s acerolom i šipkom
Vrijeme čitanja: 4 min

Najbolji prirodni vitamin C s acerolom i šipkom

Vrijeme čitanja: 4 min
Odaberi najbolji izvor vitamina C za jačanje imunološkog sustava.
Najbolji prirodni vitamin C s acerolom i šipkom

Vitamin C najvažniji je vitamin za očuvanje zdravlja i imunološkog sustava.
Međutim, nisu svi njegovi oblici jednako učinkoviti. Vitamin C koji se temelji isključivo na askorbinskoj kiselini, što je slučaj s mnogim dodacima vitamina C, značajno je manje učinkovit.

Prirodni vitamin C s acerolom i šipkom novi je dodatak prehrani iz linije 4Endurance Pro. Potpuno je prirodan izvor vitamina C, na bazi šipka i ploda acerole.

Rezultat?

Visok stupanj apsorpcije i dugotrajan učinak u tijelu što vodi do snažnijeg imunološkog sustava i boljeg zdravlja.

Prirodan vitamin C 

Dodaci prehrani koji sadrže prirodni vitamin C sadrže različite izvore vitamina C. Brokula, paprika, prokulice, razne vrste egzotičnog voća...

Naš prirodni vitamin C s acerolom i šipkom sadrži dva različita izvora koji omogućuju različite oblike otpuštanja i ugodni su za želudac. Ova dva izvora su acerola i šipak. Posebno je šipak dobro poznat našem organizmu i ne može izazvati “potres” u našem želucu.

Acerola i šipak odlični su prirodni izvori vitamina C.

Acerola

Acerola je voće koje je kod nas poznato i kao karipska trešnja, a zbog svojih izvanrednih svojstava svrstava se u supernamirnice. Ima oko 20x više vitamina C od limuna, a zbog flavonoida i karotenoida koje sadrži, učinkovitost vitamina C puno je bolja nego u brokuli ili cvjetači.

Flavonoidi i karotenoidi u aceroli su moćni prirodni antioksidansi koji štite stanice od oksidativnog stresa, slobodnih radikala i štetnih utjecaja vanjske okoline. U teoriji, također mogu sniziti kortizol, hormon stresa.

Acerola - prirodni izvor vitamina CAcerola je odličan izvor prirodnog vitamina C.

Ironija je u tome što što je voće zrelije (jarko crveno) ima manje vitamina C, a jedenje zelenog, odnosno nezrelog voća nije baš preporučljivo. Konzumiranje acerole u obliku dodatka prehrani tako je praktično rješenje koje pruža sve dobrobiti voća bez ikakvih problema.

Acerola pripada skupini supernamirnica, te ima 20x više vitamina C nego limun.

Šipak

Šipak je jedna od najstarijih ukrasnih biljaka. Kod nas raste u mnogim vrtovima ili dvorištima i dio je narodne medicine. Čaj od šipka pojavio se kao "lijek" i prije nego što su ljudi upoznali pojam vitamina C i njegovu ulogu u ublažavanju prehlade, otklanjanju umora i utjecaju na imunološki sustav.

Šipak je bogat izvor vitamina C i snažan antioksidans. Sadrži i bioflavonoide, elaginsku kiselinu i fenole koji štite naše stanice od oksidativnog stresa i negativnih čimbenika iz okoliša te pozitivno utječu na naš imunološki sustav.

Šipak - najbolji prirodni izvor vitamina CŠipak koristi se već stoljećima za jačanje imunološkog sustava

Šipak i vitamin C sami po sebi neće spriječiti niti izliječiti prehladu, ali mogu značajno poboljšati tvoje stanje tijekom bolesti, ublažiti simptome i pružiti potporu tvom imunološkom sustavu.

Šipak je moćan antioksidant i iznimno bogat prirodan izvor vitamina C.

Zašto uzimati vitamin C kao dodatak prehrani?

Tijekom svakog treninga ili natjecanja tokom napora tvoje je tijelo izloženo velikom stresu, što dovodi do pada imunološkog sustava, a samim time tijelo je podložnije infekcijama.

Potrebe sportaša za vitaminima i mineralima nekoliko su puta veće od potreba osoba koje se ne bave sportom.

Osobito je bitno dodati veću dozu vitamina C tijekom temperaturnih oscilacija i kada jedeš manje svježeg voća i povrća.

Koja je razlika između prirodnog vitamina C i umjetnog ili sintetskog vitamina C?

Sintetički ili sintetski vitamin C, tzv. askorbinska kiselina, znatno je manje učinkovita od prirodnog vitamina C.

Askorbinska kiselina, koja se stvara u laboratoriju, zapravo je samo jedna od komponenti vitamina C. Moglo bi se čak reći da je nepotpuni oblik, jer ne sadrži prirodne bioflavonoide i glikozide. 

Bioflavonoidi djeluju kao ionofori. Laički rečeno, vitamin C se zahvaljujući njima može apsorbirati, ali ga ne izlučuješ iz tijela prilikom prvog mokrenja.

Štoviše, dok se askorbinska kiselina bori u tijelu da se probavi i metabolizira, može doći do neželjenih posljedica.

  • Iscrpljenost zaliha kalcija (jer potonji pokušava neutralizirati višak kiseline u tijelu).
  • Probavne smetnje.
  • Želučana kiselina i iritacija želučane sluznice (askorbinska kiselina je 10 puta kiselija od prirodnog vitamina C).

Askorbinska kiselina je zapravo konzervans jer uništava patogene mikrobe. Nažalost, ne razlikuje dobre od loših bakterija, koje ti dugoročno mogu uništiti prirodnu crijevnu floru.

Koja je optimalna doza vitamina C?

Na internetu postoji mnoštvo teorija o tome koja je optimalna doza vitamina C. Naše mišljenje je da je u zimskim mjesecima, u vrijeme povećanih napora (sportskih i psihičkih), stresa i vremenskih promjena optimalna količina je 500 mg. Zašto? 

Na mnogim mjestima nalazimo da se dovoljna količina vitamina C može održavati sa 75 mg vitamina C dnevno. Bilo iz prehrane ili iz dodataka prehrani.

Potonji ne uzima u obzir razinu apsorpcije iz pojedinačnih izvora i 3-4x veće potrebe sportaša za mikronutrijentima u vrijeme stresa.

Stoga je uzimanje 500 mg vitamina C dnevno optimalan i najsigurniji izbor za zdravog pojedinca koji želi svoj imunološki sustav održati u top formi.

Zašto je važno zadržati vitamin C u tijelu?

Sjetimo se pomoraca iz sjevernih zemalja koji su u par mjeseci na dugim plovidbama bez izvora vitamina C dobili skorbut.

Zbog manjka vitamina C, a posljedično i kolagena, oslabilo im je vezivno, koštano i krvožilno tkivo. Mučile su ih i brojne bolesti, upale, slabokrvnost i tjelesne ozljede. Sve dok James Lind (a ne Cook, kako se pogrešno vjeruje) nije svoje osoblje opskrbio agrumima.

Posljedice nedostatka vitamina CNedostatak vitamina C vrlo loše djeluje na imunološki sustav.

Od tada je vitamin C cijenjen kao vitamin za zdravlje i jak imunološki sustav. Uključen je u mnoge tjelesne funkcije, uključujući stvaranje kolagena, apsorpciju željeza, pravilan rad imunološkog sustava, zacjeljivanje rana i održavanje hrskavice, kostiju i zuba.

Možete li biti previše vitamina C?

Visoke doze vitamina C, posebno u dozama od 2000 mg ili više, nemaju smisla jer tijelo neće moći iskoristiti toliku količinu vitamina C i brzo će ga eliminirati.

Štoviše, dugoročno gledano, prevelike doze vitamina C mogu dovesti do bubrežnih kamenaca i lažno povišene razine glukoze u krvi.

Konzumacija više od 3000 mg vitamina C dnevno može dovesti do želučanih problema, lošeg općeg stanja, a dugoročno može početi djelovati kao prooksidant (odnosno mijenja ulogu djelovanja), što šteti tkivima umjesto da ih štiti od slobodnih radikala.

Zaključak

Prirodni vitamin C za acerolu i šipurak izvrstan je izvor vitamina C visoke apsorpcije i dugotrajnog djelovanja.

Promjene temperature, stres i povećan fizički napor negativno utječu na tvoje tijelo.

Snažan imunološki sustav je ključan, posebno za aktivne pojedince, budući da otpor potonjih opada tijekom samog vježbanja, a vi ste osjetljiviji na infekcije tijekom ovog prozora vježbanja.

Prirodan vitamin C je najbolji oblik vitamina C koji ti pomaže apsorbirati dovoljnu količinu ovog iznimno važnog vitamina. Vjeruj prirodnom obliku vitamina C!