Priča o Nduranz-u
Vrijeme čitanja: 5 min

Priča o Nduranzu

Vrijeme čitanja: 5 min
Priča o Nduranz-u

Danas je Nduranz visoko cijenjeni brand koji stvara vrhunske dodatke za prehranu za sportaše izdržljivosti. Mnogo profesionalnih sportaša već koristi njihove proizvode, koji posljedično postižu odlične rezultate, i broj korisnika raste svakog dana. 

Ali stvari nisu uvijek bile takve. Prije nego što su mogli s ponosom stati pred vama, njihovim voljenim sportašima, bilo je nekoliko teških lekcija koje su morali naučiti.

Ovo je njihova priča. Priča koja vas uči da ne postoji neuspjeh sve dok ste voljni učiti iz svojih pogreška te ste spremni dati sve od sebe u potjeri za savršenstvom.

2013-2015: RAZDOBLJE NAIVNOSTI

2013. godine kada je Nduranz ustanovljen, bio je utemeljen manje na "najnovijim istraživanjima" i više na široko rasprostranjenim uvjerenjima. U 2013. godini nitko nije previše razmišljao o tome što su preporučili stručnjaci za sportsku prehranu, a to se je posebno odnosilo na područje prehrane izdržljivosti.

Bilo je to razdoblje kada su se brendovi međusobno kopirali i samo neznatno promijenili ime proizvoda te prilagođavali svoje recepte kako bi bili sigurni od pravnih problema. Dobro poznati ambasadori (e.g., Team Sky) su igrali odlučujuću ulogu u izgradnji daljnjeg povjerenja, u čije izjave se je jednostavno vjerovalo i nikada ih se nije dovodilo u pitanje.

Oni su bili željni isporučiti samo najbolje proizvode za sportaše izdržljivosti, ali tada im je jednostavno nedostajalo znanja za to.

Iskreno, i sami su vjerovali mainstreamu, što se je odrazilo na njihove proizvode. Umjesto razvijanja novih formula, jednostavno su usvojili ono što su cijenjeni velikani već radili te su otišli provjeriti i testirati odgovraju li sportašima te formule.

Prehrana za sportaše izdržljivostiU razdoblju između 2013. i 2015. godine, sve se je vrtilo oko testiranja vode u sportskoj prehrani.

2015-2017: RAZDOBLJE PORICANJA

S vremenom su rasli. Prvo su bili sportaši, zatim poduzetnici, a ono malo vremena koje im je preostalo su uložili u istaživanje i provjeru činjenica.

Svi ste jednom bili sportaši i s vremenom kada ste napredovali kao sportaši i započeli s natjecanjima, shvatili ste da problemi koje povremeno prijavljuju njihovi klijenti zapravo mogu biti ozbiljan problem. Govore o gastrointestinalnim problemima, grčevima u mišićima i o brzom gubitku energije.

U početku su krivili sve što nije bio dio njihovih proizvoda. Loša večera dan prije, stres, premalo vode, nedostatak sna, radni dan, preskakanje obroka. Sve ovo bi mogla biti istina za normalne osobe, ali ne za profesionalne sportaše koji su znali što rade.

Prije nego što su bili u stanju proizvoditi najbolje dodatke prehrani za sportaše izdržljivosti, trebali su prihvatiti njihove nedostatke.

Prihvatili su i počeli investirati sve više i više u istraživanja i razvoj. Nadogradili su njihove formule te su bili uvjereni da će isto riješiti sportaševe probleme.

Isto su vjerovali da je više bolje, zato su pakirali sve što su mogli u njihove proizvode. Njihova hidratacijska pića su sadržavala aminokiseline i mnogo elektrolita. Isto bi trebalo riješiti problem, jel tako? Ne. Postalo je samo gore.


2017-2019: RAZDOBLJE RASTA

Tijekom ovog razdoblja su naišli na nesporazum oko hidratacije. Imali su izuzetnu liniju proizvoda (pažljivo izabrane sastojke, visoko kvalitetne proizvodne procese, bez umjetnih dodataka), ali nažalost formule su još uvijek bile utemljenje na "bro znanosti".

Njihova najveća zabluda je bila mit vezan na elektrolite. Surađivali su sa sportskim liječnikom kako bi im pomogao u daljnjem razvoju. Međutim, svoju pažnju su usmjerili na "posebne dodatke" umjesto da su popravili osnove.

Također su radili na razvoju proizvoda za VO2max i aminokiselinskih mješavina. Bili su svjesni značaja ugljikohidrata i o ograničenom skladištenju ugljikohidrata u tijelu. Ali umjesto optimiziranja oksidacije ugljikohidrata, koju su unijeli, oni su se usredotočili na poboljšanje učinkovitosti treninga za poticanje stope oksidacije masti.

Trebalo je naučiti mnoge lekcije čiju su priliku ispunili oni.

Sadržaj ugljikohidrata u njihovim formulama je bio, koliko sami znaju, suboptimalan. Isti je bio jedan od glavnih krivaca za stalne izvještaje o nelagodi u crijevima, grčevima u mišićima, nedostaku energije tijekom visokointenzivnih treninga.

about nduranz Morali su uključiti pravu medicinu kako bi svoje proizvode doveli do vrhunske kvalitete, kao što je to danas.

2019-2021: BLEBETANJE TE NEĆE UČINITI BOLJIM 

Ideja o daljnjoj nadgradnji njihove linije proizvoda je došla nakon velike rasprave, na socijalnim mrežama, s jednim vrlo dosadnim mladim stručnjakom za tjelovježbu, metabolizam i fiziologiju, Dr. Timom Podlogar, najveći autoritet za bicikliste u Sloveniji.

To ih je navelo na razmišljanje. Možda je bilo vrijeme otići jedan korak unazad i upitati ga je li voljan sudjelovati u razvoju budućih prozivoda. Ako je bio takav stručnjak i ne samo jedan dosadan štreber, zajedno bi mogli stvoriti jednu odličnu priču. Naposljetku, konstruktivna neslaganja tjeraju ljudsku rasu naprijed potičući inovacije.

Jednom kada se je Dr. Tim Podlogar pridružio ekipi, mogli su spojiti pravu znanost sa svojom stručnosti u proizvodnji kako bi stvorili liniju proizvoda za sportaše izdržljivosti koju bi sportaši svih razina mogli koristiti za poticanje i napredak svojih atletskih performansi.

Njihov cilj je uvijek bio dostaviti najbolje za njihove kupce i naravno za njih same. Tko bi htio prodavati proizvode koje niti sami ne vole i ne vjeruju u sebe?Stoga su stupili u kontakt s Timom i ponudili da zauvijek riješe nesuglasice.

Tim je prihvatio pozivnicu i zaključak sastanka je bio da je jedini način da se krene naprijed bio fokusiranje na najnovijim istraživanjama. To znači da svaki novi proizvod mora biti odboren sa strane Tima, zato jer je on autoritet na području metabolizma vježbanja.

"Ne volim se smatrati znanstvenikom. Ja sam sportaš koji je opsjednut savršenstvom. Isto me je dovelo u područje istraživanja. Jednostavno sam stratsven oko inovacija koje mogu rezultirati u poboljšanom atletskom performansu. Mojem ili tvojem. Nije važno." - Dr. Tim Podlogar

Gastrointestinalna nelagoda i grčevi u mišićima su bili problemi koje su htjeli riješiti ili barem minimalizirati. Prvi nadograđeni proizvod je bilo sportsko piće, koje je eventualno postalo Nrgy Unit Drink.

Dr. Tim Podlogar je definitivno prava osoba za ovaj zadatak, s obzirom na njegova prošla iskustva sa sportašima izdržljivosti i znjanjem koje je stekao tijekom doktorskog studija iz podrčuja Metabolizma Ugljikohidrata na Sveučilištu Birmingham, UK.

Testirali su prototipe u suradnji sa stručnjacima iz Human Performance Centra, u kojem je Tim Šef Znanosti. Isto tako su pozvali njihove sportaše, uključujući UK triatlonca Alex Rhodes, talijanskog MTB biciklističog Eppinger tima, hrvatskog nogometnog kluba Belupo i talijanskog triatlonca Marca Ganassin, kako bi testirali prototipe.

Pozitivne povratne informacije vrhunskih sportaša su značile da su napokon uspjeli u svojoj misiji stvaranja vrhunskih proizvoda, vrhunske kvalitete za sportaše izdržljivosti.

Unatoč pozitivnim povratnim informacijama, nisu htjeli lansirati proizvod prerano. Zato su pitali još jednog sportaša za pomoć. Tebe. I nema veze smatraš li se profesionalnim ili samo rekreativnim sportašom, vaše povratne informacije im uvijek puno znače.

Iz tog razloga njihovi proizvodi prolaze kroz fazu testiranja proizvoda.

Napokon su došli do točke gdje su bili u stanju postaviti nove standarde u svijetu sportske prehrane.

ŠTO SU NAUČILI NA NJIHOVOM PUTOVANJU?

Stekli su puno iskustva u proizvodnji dodataka, konstruiranju najboljih formula, u korištenju najboljeg znanstvenog pristupa i sve to za sportaše.

Njihovi proizvodi su bazirani na najnovijim istraživanjima i postoji nekoliko značajki koje ih izdvajaju od drugih dodataka prehrani za sportaše izdržljivosti.

Nduranz Omjer Ugljikohirata. Uveli su omjer 1:0.8 maltodekstrina i fruktoze kroz cijeli raspon proizvoda s ugljukohidratima - omjer za koji je znanstveno dokazano da je optimalan i za performanse i za crijevnu udobnost.

Nduranz Mješavina Elektrolita.  Izabrali su sastav elektrolita u napitcima koji se podudara s mineralama koje tijelo zapravo gubi tijekom vježbanja.

Nrgy Unit. Također su predstavili Nrgy Unit kako bi planiranje prehrane za trening i natjecanja učinili što jednostavnijim.

Maksimizirati Raspoloživost Energije. S regeneracijskim napitkom nisu bili samo zabrinuti za glikogen u mišićima, nego su otišli jedan korak unazad i pogledali zalihe ugljikohidrata u cijelom tijelu - i u jetri i u mišićima.

I posljednje ali ne i manje važno, biraju formule koje ne sadrže umjetna sladila, bojila i sve što ne pripada u proizvode.

Čovjek iza znanosti, Dr. Tim Podlogar.