Koja oprema mi je potrebna za sudjelovanje na Zwift ligi
Vrijeme čitanja: 4 min

Koja oprema mi je potrebna za sudjelovanje na Zwift ligi?

Vrijeme čitanja: 4 min
Za put do vrha potrebna ti je odgovarajuća oprema.
Koja oprema mi je potrebna za sudjelovanje na Zwift ligi

Sunčeve zrake još uvijek griju prirodu, ali uskoro će se biciklisti sakriti od hladnoće među četiri zida. Kraj vožnji prirodom ne znači i kraj biciklističke sezone.

Uz pomoć trenažera i Zwift aplikacije možeš nastaviti s treninzima tijekom cijele zime, a ove godine možeš dodati i malo natjecateljske energije zimskom biciklizmu jer 4Endurance organizira 6-tjednu Zwift ligu.

Što mi je potrebno za savršeno Zwift iskustvo?

Virtualni biciklizam ne mora biti skupo iskustvo, ali želiš li iskoristiti sve njene blagodati, morat ćeš malo dublje zagrebati po svojim .

U nastavku ti predstavljamo sve što ti je prijeko potrebno za virtualno biciklističko iskustvo te sve dodatke kojima možeš dodatno nadograditi vožnju biciklom između svoja četiri zida.

Osnovna oprema

Bicikl 

KoloS takvim biciklom se također možete natjecati. Bit će puno sporije, ali bitno je sudjelovati, zar ne?

Vjerojatno te ne iznenađuje da ti je za vožnju biciklom potreban bicikl. Zwift podržava praktički sve tipove najčešće korištenih bicikala koji se mogu spojiti na trenažer

Najčešće se koristi cestovni bicikl, bicikl za kronometar ili tzv. hibridni bicikl. Neki biciklisti koriste i brdski bicikl, ali na trenažerima bez izravnog stezanja preporuča se široku gumu zamijeniti užom gumom manjeg profila.

Trenažer

TrenažerTrenažer bez izravnog stezanja je jeftinija opcija za sudjelovanje, ali kao rezultat toga i nešto manje precizna.

Bez trenažera Zwift iskustvo nije moguće. On drži bicikl na mjestu i omogućuje ti beskonačno pedaliranje bez pomicanja ni za jedan metar.

Trenažer s izravnom montažom također služi i za slanje podataka o tvojoj vožnji Zwiftu. Kao rezultat toga, nude najbolje iskustvo, budući da trenažer također reagira na nagibe i moguću zavjetrinu te posljedično prilagođava otpor.

Drugi način je trenažer bez izravne montaže, kod kojeg se stražnji kotač ne skida, već se kotač u potpunosti postavlja u trenažer. U većini slučajeva, za spajanje na Zwift potrebno je dodatno kupiti senzor brzine i senzor kadence ili mjerač snage, koji šalju podatke u igru.

Uređaj

Što je ekran veći, pobjeda je slađa... ili poraz bolniji.

Zwift je u osnovi video igrica pa ti je za sudjelovanje potreban i uređaj na kojem možete pokrenuti igru. Zwift se može koristiti na računalima, tabletima, telefonima, kao i na pametnim televizorima.

Dodatna oprema

Pulsmetar

Prije svoje prve utrke nauči kako pravilno koristiti pulsmetar kako ne bi bio/la zbunjen/a kao sportaš na slici.

Pulsmetar nipošto nije obavezan za dobro Zwift iskustvo, ali ga podiže na višu razinu. Pomoću pulsmetra moći ćeš pratiti otkucaje srca tijekom treninga ili utrke i tako lakše kontrolirati razinu opterećenja.

Senzor brzine i senzor kadence

Senzor brzine i senzor ritma neophodni su za trenažere koji se ne montiraju izravno.

Za vlasnike trenažera bez izravnog priključka, senzori ritma i brzine su nužan dio opreme. Naime, igrica šalje dva ključna podatka putem kojih se izračunava vaša snaga. Međutim, treba imati na umu da izračuni mogu biti prilično netočni, u kojem slučaju će iskustvo biti prilično loše.

Za vlasnike direktnih trenažera senzor brzine i ritma manje je potreban, ali ipak nije posve beskoristan. Naime, igri dodaje dodatne podatke, posebice kadencu, koju trener ne može točno odrediti.

Mjerač snage

Najozbiljniji biciklisti mogu koristiti i mjerač snage.

Biciklisti bez trenažera za izravnu montažu mogu koristiti mjerač snage umjesto senzora kadence i brzine. Kao rezultat toga, potreba za izračunavanjem snage nestaje, jer se mjeri pomoću mjerača. Dobiveni podaci su time puno precizniji, a samim time je iskustvo bolje.

Čak i vozači s trenažerom za izravnu montažu mogu iskoristiti prednosti mjerača snage. Njegovom upotrebom dodatno se unapređuje točnost podataka, a samim time Zwift iskustvo je za nekoliko posto bolje.

Nemoj zaboraviti na…

Hrana i piće

Čak i u virtualnom svijetu, energetski gel je bolji izbor od piva i kobasica.

Vožnja bicikla u zatvorenom prostoru je obično kraća od vožnje bicikla na otvorenom. No, ipak, ne smiješ zaboraviti na hranu i piće, kojima tijelo opskrbljuješ ključnim nutrijentima za normalno funkcioniranje.

Preporučljivo je imati barem jedan energetski gel nadohvat ruke za prevladavanje kriznih trenutaka. U većini slučajeva vjerojatno ga nećeš koristiti, ali bolje je biti previše pripremljen nego premalo.

Tijekom vožnje sigurno ćeš trebati piće. Zbog pojačanog znojenja trebat će ti čak i više nego za vrijeme vožnje biciklom u prirodi. Preporučamo da u bočicu umiješaš energetski napitak kao što je Nrgy Unit Drink koji će osim tekućine zadovoljiti i tvoje energetske potrebe

Ventilator

Ventilator ne mora biti previše moderan, ali može biti malo moderniji.

Ako te vjetar hladi kada voziš bicikl u prirodi, on te nimalo ne hladi kada voziš u zatvorenom prostoru. Stoga se za vjetar moraš sam pobrinuti.

Preporuča se uporaba ventilatora. Na tržištu postoje posebni ventilatori za dvoranski biciklizam koji se prilagođavaju radnji u igri. No, ruku na srce, zadatak posve zadovoljavajuće obavlja i jedan sasvim običan ventilator, kojim se inače boriš protiv ljetnih vrućina.

Ručnik

Ručnik je neophodan. Vožnja bez dresa nije.

Ventilator će ti pomoći u snižavanju tjelesne temperature i smanjenju količine znoja, ali bez ovog drugog neće proći. Znojit ćeš se tijekom vožnje, a ručnik će ti dobro doći

Opet možemo spomenuti da tržište nudi posebne biciklističke ručnike, no i obični ručnik svoj posao obavlja sasvim zadovoljavajuće.

Podloga

Napokon ćeš moći koristiti prostirku koja je stajala u kutu godinu dana.

Već smo utvrdili da ne možeš izbjeći znojenje tijekom vožnje biciklom. To znači da će usprkos tvom marljivom brisanju ručnikom barem nekoliko kapi pasti na pod. Što ćeš manje brisati, lokva će biti veća.

Vjerojatno ti ne odgovara lokva znoja na podu stana, stoga ispod bicikla stavi podlogu koja će zadržati znoj od parketa.

Pridruži se 4Endurance Zwift ligi

Ove jeseni organiziramo Zwift ligu u suradnji s VirtuSlo.

Čeka te šest tjedana utrka u kojima ćeš se moći usporediti s ostalim zaljubljenicima u biciklizam. No, kako na utrke ne bi dolazio potpuno nespreman, u listopadu i prvoj polovici studenoga organiziramo i vođene treninge kroz koje ćeš dizati formu, upoznavati platformu i družiti se s ostalim biciklistima kroz razgovore.

Kako i priliči svakom natjecanju, najbolje vozače na kraju čeka nagrada. Pri 4Enduranceu ćemo najbrže pojedince nagraditi novčanom nagradom, a svaki natjecatelj će dobiti i popust na 4Endurance Pro i Nduranz proizvode.

Ako se želiš pridružiti najboljoj Zwift ligi i testirati svoje biciklističke sposobnosti, ne odgađaj prijavu. To možeš učiniti klikom na ovaj link