KLJUČNI SUPLEMENTI ZA IZDRŽLJIVOST: NEDOSTATAK HRANJIVIH TVARI (NAČIN ŽIVOTA, GENETIKA) (5/5)
Vrijeme čitanja: 2 min

KLJUČNI SUPLEMENTI ZA IZDRŽLJIVOST: NEDOSTATAK HRANJIVIH TVARI (NAČIN ŽIVOTA, GENETIKA) (5/5)

Vrijeme čitanja: 2 min
KLJUČNI SUPLEMENTI ZA IZDRŽLJIVOST: NEDOSTATAK HRANJIVIH TVARI (NAČIN ŽIVOTA, GENETIKA) (5/5)

Posljednji članak o najvažnijim hranjivim tvarima bit će kratak. Slušajte svoje tijelo. Razmislite o svojoj svakodnevici i zapitajte se: “Živim li dobro? Spavam li dovoljno?” Ako je odgovor ne, multivitamini vas neće moći obraniti od kroničnih bolesti za nekih 15 godina. No, ako sadrže kakvo drugo ljekovito bilje uz sintetičke tvari, zaštitit će vaše tijelo od oksidativnog stresa i akutnih virusnih bolesti tijekom razdoblja pretreniranosti. Ako vaša prehrana ne sadrži dovoljno orašastih plodova i ribe, konzumirajte dodatne omega-3 masti. Ako je vaš otac ribar, onda ne trebate uzimati dodatne tri kapsule omega-3 masti. Ako ste vegani, vrlo je lako moguće da imate manjak željeza, no željezo možete lako nadomjestiti tabletama spiruline. Ako ste slomili križni ligament, vrijedi unaprijed konzumirati željezo, vitamin C, glutamin, HMB i izostaviti omega-3 masti iz prehrane u prva dva tjedna, budući da one mogu biti izvrsne za proces zacjeljivanja ožiljaka, ali ne u prvim danima proliferacije nakon ozljede. Ako na dan treninga snage nismo konzumirali obrok s visokim sadržajem bjelančevina (ribu, meso, jaja, sirutku, kvinoju), možemo dodati mjericu proteina sirutke ili kazeina smoothieju od banane, borovnice i maline. 

Napokon, ako ste uključeni u zahtjevnu fizičku aktivnost (posebice ako zapazite opći i dugotrajni umor), vrijedi provjeriti krvnu sliku barem svake dvije godine. Naši vrhunski sportaši čine to svakih pola godine. Čineći to, ne provjeravamo samo je li sve u redu s našim zdravljem, već i osvještavamo svoje slabosti i prednosti, na koje trebamo obratiti posebnu pozornost. Na primjer, svojoj prehrani možete dodati minerale koji vam manjkaju (npr. magnezij ili željezo) ili vitamine (D3 ili B12), a kao dodatak za pojačanje snage možete iskoristiti i kombinaciju cinka, vitamina D3 i, ako vam je ukupni kolesterol nizak, možete u kombinaciju dodati dva jaja, kao i dva temeljna prekursora testosterona.

Kada govorimo o dodacima prehrani (suplementima), treba shvatiti da su to samo dodaci za osnovnu prehranu. Naglasak je na “osnovnoj prehrani”. Hrana, ma koliko ona zdrava bila, često ne zadovoljava specifične potrebe sportaša koji se bave sportovima izdržljivosti, zbog čega je potrebno izgraditi posebnu osnovu za postizanje vrhunskih rezultata i dobroga zdravlja. Ovdje je potrebno biti mudar u odabiru i pobrinuti se za tri stvari - da su suplementi potpuno sigurni, učinkoviti i da nam zapravo trebaju.

A sada, penjite se na svoj bicikl ili na planinu!