NIKOLINA STEPAN PREDSTAVLJA: HMB
Vrijeme čitanja: 3 min

NIKOLINA STEPAN PREDSTAVLJA: HMB

Vrijeme čitanja: 3 min
NIKOLINA STEPAN PREDSTAVLJA: HMB

 

Moje ime je Nikolina Stepan, dugoprugašica sam (maratonka) i iza sebe imam nastupe na Svjetskom prvenstvu u atletici u Londonu 2017. godine i Europskom prvenstvu u atletici koje je prošle godine održano u Berlinu. U budućnosti ću nadam se, dogurati i do Olimpijade, no treba biti strpljiv i svaki dan pokušati izvući najbolje iz sebe. Maraton je, kao i većina sportova izdržljivosti, prilično teška disciplina. Potrebno je mentalno i fizički biti izuzetno jak, uporan i ustrajan. Treninzi su dugi, tjedno se pretrči prilično puno kilometara, ali ako postoji nekakav cilj, uvijek je lakše motivirati se i vjerovati.

Kroz nekoliko mjeseci unatrag isprobala sam nekoliko proizvoda američkog brenda 1st Endurance. Prije nego što sam se upustila u tu priču, iskreno, bila sam prilično nezainteresirana za uvođenje dodataka prehrani u bilo kakvom obliku. Ipak, isprobala sam Ultragen, regeneracijsko piće osmišljeno primarno za sportaše koji se bave sportovima izdržljivosti, a pokazalo se kao odličan izbor za brži oporavak nakon treninga. Nakon toga sam testirala energetski napitak EFS koji sadrži najveću koncentraciju elektrolita (1160 mg svih pet elektrolita po dozi) uz dodatak BCAA i glutamina, zbog čega je jako dobra opcija za hidrataciju, osobito kod ljetnih vrućina koje nam već stižu. Bazirala sam se na onome što je ključno kod sportova izdržljivosti, energiju i hidrataciju, no tu nije bio kraj, odlučila sam otići korak dalje i probala HMB.

HMB...što je to? Iako često volim pročitati nešto na temu prehrane sportaša, dodataka prehrani i nutricionizma općenito, ne razumijem se baš pretjerano u to. Ipak, malo sam proučavala i naučila ponešto novo... HMB je prirodni metabolit leucina, a leucin taj koji omogućava sintezu mišića. Za čitav proces potrebno je u tijelo unijeti dovoljno bjelančevina i različitih aminokiselina, no bez dovoljno leucina cijela se ta sinteza uopće ne može odvijati. Inače se leucin primarno koristio kod problema s atrofijom mišića, no s vremenom se pokazalo da puno može pomoći i sportašima, pogotovo u sportovima izdržljivosti. Svakodnevni intenzivni treninzi oštećuju mišićna vlakna, a HMB spriječava gubitak mišićne mase, potiče rast mišića i ima anabolički učinak. Posljedica svega toga je naravno i brži oporavak. Zvuči prilično dobro, no ja sam na prvu bila malo skeptična.

Naime, HMB dolazi u pakiranju koje sadrži 150 veganskih kapsula, a preporuča se konzumirati ih 5 neposredno prije treninga. Uh! Vjerojatno bi to većini ljudi djelovalo mnogo, meni zbilja je! Međutim, ukoliko zamislimo da je to ustvari samo pola žiličice praha, mislim da to već zvuči puno bolje. Meni je upravo to stvaralo najveći problem! Teško mi je progutati toliko kapsula i gotovo bi mi uvijek nekako ostale u grlu. Mislila sam da bi bolja opcija bila da je to nekakav prah ili tekućina, ali nažalost njegov je okus toliko loš da bi tek tada konzumacija vjerojatno bila nemoguća. Zato nisam niti pokušavala! Odlučila sam samo napraviti nešto veći odmak i piti ga pola sata do sat prije treninga, a s obzirom na to da me na početku treninga znao uhvatiti bodac s kojim inače imam problema, nekada sam HMB pila i tek nakon treninga što također nije loša opcija. Osim toga, u slobodne se dane može u jednakoj dozi od 5 kapsula popiti prije spavanja, a nije na odmet konzumirati ga i u slučajevima kada ne stignemo dovoljno pojesti. Svi smo različiti i svatko sam najbolje poznaje sebe i svoj organizam pa mislim da je najbolje za početak isprobati nekoliko puta pa vidjeti.

Učinak HMB-a najviše sam osjetila na dužim treninzima, kada postajem umorna i nekako ide sve teže. Mislim da sam nekako duže imala snage, i da su mi noge ipak duže bile u dobrom stanju. To ne bi trebalo čuditi jer HMB smanjuje oštećenja mišićnih stanica i poboljšava izdržljivost, a redovitim uzimanjem smanjuje se i vrijeme oporavka te ubrzava regeneracija zbog čega je ipak malo lakše izdržati intenzivne treninge dan za danom, u što sam se i sama uvjerila. Također se povećava aerobni kapacitet, ali i smanjuje razina kortizola (hormon stresa) kojeg tijelo luči tijekom intenzivnih treninga. Njegova prevelika količina ima loš utjecaj na imunitet, povećava mogućnost ozljeda i oštećenja mišićnog tkiva pa je nešto što svakako treba izbjeći.  

Kvalitetan odmor i oporavak od velike su važnosti u svakom sportu, a ako dodatno možemo sačuvati tijelo prilikom velikih napora i dati mu veće mogućnosti oporavka, zašto ne? HMB svakako utječe na izdržljivost i naporni treninzi ipak postaju malo lakši, no naravno da ovaj proizvod, kao niti ostale vrste suplementa nisu ono što će sportaše dovesti do cilja jer bez kvalitetnog treninga nema ničega. Ipak, smatram da konzumacijom HMB-a sigurno na neki način možemo olakšati treninge i pomoći tijelu da bolje podnese sve te napore. Svakako ga probajte i uvjerite se sami!