4ENDURANCE ODGOVARA: Adaptogeni i utjecaj na hormonski sustav
Vrijeme čitanja: 2 min

4ENDURANCE ODGOVARA: Adaptogeni i utjecaj na hormonski sustav

Vrijeme čitanja: 2 min
4ENDURANCE ODGOVARA: Adaptogeni i utjecaj na hormonski sustav

Primili smo pitanje, kako adaptogeni iz Fusion-a utječe na hormone i gubitak masnih naslaga.



Adaptogeni (ginseng, rodiola, cordiceps...) poznati su po poboljšanom odgovoru na stres - zbog teških uvjeta u kojima rastu, ove biljke proizvedu tvari koje poboljšavaju i našu prilagođenost na stres, koji se događa između produžene vježbe izdržljivosti (Testosterone-cortisol ratio). Adaptogeni imaju mnogo manji utjecaj kad sjedimo u uredu - ako uopće. Inače, što smo bliže svom maksimumu između trčanja ili bicikliranja, bolje možemo iskoristiti te biljke, što prvo osjetimo kroz povećanje VO2max. Ako se pitamo kako djeluju adaptogeni - teško je odgovoriti kratko i da iskreno, ni znanstvenici nisu usuglašeni. Za sad znamo, da se dogodi bar sljedeće:

1. Znamo da se tijekom duge vježbe povećavaju vrijednosti hormona stresa. Hormon stresa kortizol i naši spolni hormon testosteron dolaze iz istog prekursora - što ga više potrošimo za kortizol, manje nam ga ostane za snagu, oporavak i čistu mišićnu masu. 
2. Veza s kortizolom nije izravna. Obično adaptogeni blokiraju akciju u adrenalnoj osi (HPA axis), vjerojatno ACTH (Adrenokortikotropni hormon). Pričamo o liniji kroz koju se stvara produkcija glukokortikoida i na kraju "stresa". Najveći utjecaj imaju na kortikosteron koji izravno utječe na stresni odgovor. 
3. Druga i možda bitnija veza je monoaminska (MAO) i ovdje najveću ulogu igraju saponini koji se na primer nalaze u ginsengu i rodiolu - neurotransmiter MAO kontrolira (raspad) noradrenalin i serotonin i preko smanjenja ovih dvaju hormona u sinapsi smanji i stanje stresa.


4. Kofein kao stimulans isto vrši pritisak na tijelo i povećava razine kortizola i adrenalina - zato fatburneri s mnogo kofeina ne utječu dobro na naše masne naslage, jer sprječavaju tijelu (informaciju da smo u opasnosti) da izgubi masnoću. Tijelo je tijekom vježbe ipak dosta pod stresom. Velike količine kofeina šalju tijelu jasnu poruku - ne treba nama dodatnog testosterona ako smo cijeli dan na "high alertu". I taj produžen stres je i razlog za upale, koje ni ne osjetimo, ali nam zato više štete (low grade inflammation)


Kortizol (ponekad lažno) obavještava sve naše tjelesne sustave da smo u opasnosti. Tako nas zaustavlja - treba znati da nam kortizol nije neprijatelj, ali ponekad uz sve ostalo u životu (kofein, posao, nedostatak sna, loša ishrana, predug biciklistički trening), ponaša se neprimjereno. Ako smanjimo kortizol na prirodan način to ide i uz manje upala, manje adrenalina (neizravno više testosterona i manje estrogena kod žena) i uopće poboljšanu hormonsku sliku. Često je razlog masnih naslaga obrnuta slika hormona, ne toliko kroz oči adrenalne iscrpljenosti i sličnih trendovakih izuma, nego greška koje radimo, ali ih nismo svjesni



Za kraj, da kažemo još jednom - skroz pričamo izravno o utjecaju na hormone tijekom vježbe - sve ostalo (spavanac, hrana, odnosi) ne možete rješavati s adaptogenima. Pričamo o excercise induced stress, koji možemo mjeriti razinama kortizola i kreatin kinaze, encima koji indiciraju mikro ozljede mišića i vena. Zato uvijek za gubljenje masnih naslaga i povećavanje VO2max preporučujemo mnogo adaptogena i malo manje kofeina - usprkos tomu koliko svi ovdje volimo kavu.