Kako izbjeći želučane probleme pri konzumiranju energetskih gelova?
Vrijeme čitanja: 7 min

Kako izbjeći želučane probleme pri konzumiranju energetskih gelova?

Vrijeme čitanja: 7 min
Saznaj kako izbjeći probavne probleme tijekom intenzivnog treninga.
Kako izbjeći želučane probleme pri konzumiranju energetskih gelova?

Energetski gelovi esencijalni su dodatak energiji za sportaše izdržljivosti koji osiguravaju ugljikohidrate i elektrolite tijekom intenzivnog vježbanja, ali često imaju neželjenu nuspojavu – probleme sa želucem.

Najbolji način da izbjegneš želučane probleme kod konzumiranja energetskih gelova je da odabereš energetski gel koji sadrži i fruktozu i glukozu. Osim toga, važno je trenirati crijeva i slijediti razumnu strategiju punjenja. Naposljetku, prije treninga svakako konzumiraj odgovarajuću hranu.

U ovom blogu raspravljat ćemo o želučanim problemima uzrokovanim konzumiranjem energetskog gela i kako ih izbjeći.

Zašto energetski gelovi uzrokuju želučane probleme?

Dovoljno si istrenirao crijeva i konzumirao propisanu količinu energetskih gelova po satu, ali još uvijek imaš želučane probleme tijekom intenzivnog treniranja.

Zašto je to tako?

To se svodi na sastojke.

Dva glavna sastojka svakog energetskog gela su ugljikohidrati i minerali, a oba mogu uzrokovati probleme s probavom.

Zašto ugljikohidrati uzrokuju probavne probleme?

Dobro je utvrđeno da tijekom intenzivnog treniranja tvom tijelu treba brzodjelujući šećer kao preferirani izvor energije zbog činjenice da je pri visokom intenzitetu probava oštećena i tvoje tijelo nastoji trošiti zalihe glikogena umjesto hrane u želucu.

Brzodjelujući šećer, poput glukoze, ima vrlo visoku stopu apsorpcije i barem će djelomično zamijeniti glikogen kao izvor energije. Ali, imaj na umu da će čak i glukoza samo usporiti potrošnju glikogena, a ne u potpunosti spriječiti, tako da te nijedan energetski gel neće održati zauvijek.

Dok je većina energetskih gelova dobro svjesna ove činjenice i daje glukozu, ili njezinog otmjenog rođaka maltodekstrin, kao izvor energije, većina njih zanemaruje ograničenja prijenosnika ugljikohidrata u tvom tijelu.

Transporteri ugljikohidrata?

Jednostavno rečeno, proteini su ti koji prenose ugljikohidrate kroz tijelo. Uglavnom, ako želite da tvoji mišići dobivaju energiju iz hrane koju konzumiraš, moraš je i unijeti u tijelo. To je uloga prijenosnika ugljikohidrata.

Dva su prijenosnika ugljikohidrata uključena u taj proces. SGLT1 i GLUT5. Koja je razlika između njih dvoje? Jednostavno, jedan transportira glukozu, a drugi fruktozu.I tu leži odgovor. Oba transportera imaju svoja ograničenja. SGLT1 može transportirati do 60 grama glukoze na sat, a GLUT5 može transportirati do 30 grama fruktoze na sat. Trik je u tome da, iako oboje imaju svoje granice, ne staju jedno drugom na put. Drugim riječima, kada rade zajedno, mogu transportirati do 90 grama ugljikohidrata na sat.

Budući da mnogi vodiči za gorivo upućuju na unos do 90 grama ugljikohidrata na sat, naići ćeš na probleme, odnosno želučane probleme, ako je jedini izvor ugljikohidrata u tvom energetskom gelu glukoza.

A budući da većina energetskih gelova sadrži samo glukozu (ili maltodekstrin), možeš vidjeti zašto su želučane tegobe tako česte kod korištenja energetskih gelova.

Zašto minerali uzrokuju probavne probleme?

Ovo je smiješno. Sve se zapravo svodi na magnezij.

Čekaj, što?

Da, dobro si pročitao. Jedan od čestih uzročnika želučanih problema je ovaj neugodni mali mineral koji se zove magnezij.

Nije mi jasno, nije li magnezij čudotvorni mineral koji sprječava grčeve mišića i kojim se svaki sportaš rado opterećuje?

Pa, da, je. I ne, nije. Magnezij se već desetljećima reklamira kao najbolji način za sprječavanje grčeva mišića tijekom intenzivnog vježbanja. Istina je da je pojava grčeva u mišićima daleko složenija i sam magnezij teško da će tu zadaću obaviti, ako uopće, ali to ne može promijeniti mišljenje sportaša koji magnezij često štuju kao sveti gral suplemenata.

Nemoj nas krivo shvatiti, magnezij je zapravo iznimno važan mineral i može biti jedan od čimbenika koji sprječavaju grčeve mišića, ali stvarnost je da gubiš vrlo malo magnezija znojenjem, tako da njegov dodatak u velikim količinama osigurava skoro nikakve koristi.

S druge strane, magnezij je poznat i često korišten zbog svog laksativnog djelovanja. I sada, ako kombiniraš laksativni učinak s velikim količinama, vjerojatno ćeš dobiti isti rezultat kao i mi. Da, želučane probleme.

Energetski gelovi mogu izazvati želučane probleme jer sadrže samo glukozu ili jer sadrže previše magnezija.

Kako trenirati crijeva?

Vježbanje crijeva znači da postupno treniraš svoje tijelo da apsorbira ugljikohidrate tijekom vježbanja.

Počni trenirati bez ugljikohidrata ili s malom količinom ugljikohidrata, zatim postupno povećavaj unos dok ne postigneš željenu količinu. Vodi računa o tome kako se osjećaš i imaj strpljenja. Kao i sa svim stvarima, dosljedan trening polučit će željene rezultate.

Dok treniraš crijeva, posebno je važno jesti pravu hranu prije treninga, što u osnovi znači izbjegavanje dijetalnih vlakana i masnoća, budući da će hrana u tvom želucu uvelike utjecati na pojavu želučanih problema tijekom vježbanja.

Također, ima smisla pridržavati se određenih proizvođača dodataka prehrani kada treniraš crijeva, jer različiti dodaci prehrani mogu imati različite koncentracije hranjivih tvari, što dovodi do neočekivanih rezultata.

I riječ mudrosti, nikad ne isprobavaj novog proizvođača dodataka prehrani na dan utrke! Uvijek testiraj svoje suplemente tijekom treninga kako bi bio siguran da ih tvoje tijelo dobro podnosi.

Treniranje crijeva znači postupno treniranje tvog tijela da apsorbira ugljikohidrate.

Što jesti tijekom treninga?

Tijekom treninga i utrka prvenstveno bi trebao jesti ugljikohidrate. To se zove punjenje gorivom. Dok punjenje gorivom nije ključno za aktivnosti koje traju manje od 2 sata, postaje sve važnije kako se duljina tvoje aktivnosti povećava.

Iako je cilj punjenja dobiti energiju koja će potaknuti tvoju izvedbu, izbjegavanje želučanih problema važan je dio. Uz to, opskrba gorivom može biti malo zeznuta, jer će neuspjeh u osiguravanju dovoljne količine ugljikohidrata prerano iscrpiti tvoju razinu energije, dok će prekoračenje unosa neizbježno dovesti do želučanih problema.

Optimalan unos za tebe ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su duljina i intenzitet aktivnosti, koliko ste istreniran za apsorpciju ugljikohidrata, specifični dodaci prehrani koje koristiš i tvoja prehrana prije aktivnosti.

Vrhunski sportaši unose 90 grama ugljikohidrata po satu, a mnogi profesionalni sportaši počeli su unos dizati i do 120 grama po satu. Ali takav unos je izuzetno visok. Za većinu sportaša konzumacija 60 grama ugljikohidrata na sat može biti sasvim dovoljna.

Ako ti je cilj biti najbolji, uvijek trebaš težiti povećanju unosa ugljikohidrata što je više moguće. Ali ako želiš trenirati ili se utrkivati kao rekreativni sportaš, dovoljno je dobiti dovoljno energije i izbjeći probleme sa želucem.

Ako želiš izbjeći želučane probleme, moraš slijediti odgovarajuću strategiju punjenja gorivom.

Što trebam jesti prije treninga?

Kao i sa svim stvarima vezanim uz prehranu, različiti sportaši reagiraju drugačije. Jedan sportaš može jesti sat vremena prije utrke i osjećati se odlično, dok će drugome možda trebati nekoliko sati da probavi hranu koju pojede.

Ali glavno pravilo je da izbjegavaš prehrambena vlakna i masnoće, jer će oboje opteretiti tvoj probavni sustav i neće imati nikakve koristi za vašu izvedbu.

S druge strane, unos ugljikohidrata je prehrambena strategija koju koriste sportaši svih razina kako bi popunili svoje zalihe glikogena što je više moguće prije treninga ili utrke.

Ovdje nema potrebe za biti previše fensi. Pokušaj jesti što više jednostavnih ugljikohidrata prije utrke. Taj se proces naziva punjenje ugljikohidratima. Iako mnogi sportaši započinju svoje dane punjenja ugljikohidratima prije natjecanja, tebi bi moglo biti dovoljno pojesti doručak bogat ugljikohidratima nekoliko sati prije utrke.

Na kraju, sve ovisi o tvojim ciljevima i okolnostima. Što je aktivnost kraća, to je manje važno što prije nje jedeš. Ali ako planiraš trčati maraton, prehrana postaje vrlo važna. I ako je to tvoj plan, mi imamo plan za tebe.

Preporučljivo je izbjegavati prehrambena vlakna i masnoće prije napornog treninga ili utrke.

Koji energetski gel ne uzrokuje želučane probleme?

Kao što je rečeno, svaki energetski gel može uzrokovati želučane probleme ako tvoja crijeva nisu dovoljno istrenirana ili ako konzumiraš prevelike količine energetskih gelova.

No, imajući to na umu, energetski gel koji vjerojatno neće uzrokovati želučane probleme sadrži kombinaciju glukoze i fruktoze i pravilnu koncentraciju minerala, posebice male količine magnezija.

Ok, to je super u teoriji, ali postoji li takav energetski gel?

Pa, naravno da postoji. Zapravo, mi ćemo ti dati dva.

4Energy Gel

Glavni razlog zbog kojeg hvalimo ovaj energetski gel je taj što smo ga sami napravili!

Da, tu smo malo pristrani.

No, i sami smo sportaši i znamo kako izgledaju želučane tegobe tijekom utrke. Pogotovo dok tvoja mama i djevojka gledaju. Nije idealno, to je sigurno.

Zato smo krenuli u stvaranje energetskog gela koji nam više nikada neće stvarati želučane probleme. Rezultat je 4Energy Gel. A budući da je ovo jedan od najpopularnijih dodataka prehrani u našoj trgovini, vjerujemo da smo svoj posao dobro obavili.

Energijski gel 4Energy GelEnergetski gel 4Energy Gel kreirali smo s ciljem izbjegavanja probavnih problema tijekom intenzivnog treninga.


Zašto sportaši vole 4Energy Gel?

Zato što ne uzrokuje želučane probleme! Također, zaslađen je svježe iscijeđenim voćnim sokom, ne treba vodu za konzumaciju i jedinstvenog je osvježavajućeg okusa.

I ako se pitaš, sadrži kombinaciju glukoze i fruktoze te malu količinu magnezija.

Također, razumne je cijene i ima moderan izgled. Sigurno će impresionirati!

Nrgy Unit Gel

Još jedan brend koji volimo i koji je posvećen izbjegavanju želučanih problema pod svaku cijenu je Nduranz, koji stvara dodatke prehrani za vrhunske i profesionalne sportaše.

Jedan od njihovih vodećih proizvoda je Nrgy Unit Gel, energetski gel koji sadrži nevjerojatnih 45 grama maltodekstrina i fruktoze po gelu. Ako želiš održati izuzetno visok unos ugljikohidrata koji je potreban za intenzivne vježbe izdržljivosti na najvišoj razini, ovaj zločesti dečko je izvrstan način da to učiniš.

Energijski gel Nrgy Unit GelNrgy Unit Gel namijenjen je vrhunskim sportašima i optimiziran je za najvišu apsorpciju energije bez probavnih problema.

Nrgy Unit Gel također sadrži Nduranz Electrolyte Mix, koji ima za cilj nadoknaditi upravo one minerale koje gubiš znojenjem tijekom treninga. Na taj način možeš održavati optimalnu hidrataciju tijekom treninga i izbjeći probleme sa želucem. Odlična stvar!

Ovaj energetski gel nije najjeftiniji gel na tržištu, ali ako tražiš vrhunsku učinkovitost, definitivno je vrijedan cijene.

Zaključak

Energetski gelovi odličan su izvor energije tijekom intenzivnih vježbi izdržljivosti, ali često uzrokuju želučane probleme.

Kako bi izbjegao želučane probleme, odaberi pravi energetski gel, treniraj crijeva, jedi pravilnu hranu prije utrke i slijedi odgovarajuću prehrambenu strategiju.

Ispravan energetski gel sadrži kombinaciju glukoze (maltodekstrina) i fruktoze te pravilnu koncentraciju minerala, odnosno niske količine magnezija.

Energetski gelovi koje preporučujemo za izbjegavanje želučanih problema tijekom treninga i utrka su 4Energy Gel i Nrgy Unit Gel.