Kako najlakše poboljšati vrijeme na tvojem prvom triatlonu?
Vrijeme čitanja: 6 min

Kako najlakše poboljšati vrijeme na tvojem prvom triatlonu?

Vrijeme čitanja: 6 min
Kako najlakše poboljšati vrijeme na tvojem prvom triatlonu?

S treningom, naravno! Jesi li ikada isto pitanje postavio profesionalnom triatloncu, prvo će ti reći "Fueling". To je ono na što brojni triatlonci obično prvo pomisle kada su već na pola prazni. Tuđica "fueling", naime ukazuje na kontinuirano punjenje glikogenskih rezervi i najveća pogreška mnogih sportaša izdržljivosti je upravo mišljenje, da ih bude ta mala zaliha izvukla iz nevolja. Logika za to pojednostavljeno razumijevanje je naime, da je glikogen skup molekula glukoze "to-go", koje možemo za vrijeme utrke trošiti s jednakim učinkom kao gelove, isotonik ili datulje. Nažalost nije baš tako.

Glikogen trošimo brže nego što mislimo

U jetrima i mišićima ga imamo oko 450g, uz uvjet, da smo se već danima punili s UH i za vrijeme treninga uzeli ogromnu količinu UH. Za vrijeme napora ga trošimo čak 2-3g na minutu i količina unesenih UH bi kroz više satnu utrku morala biti monogo veća nego što si usudimo predstavljati. Što tek, kada moramo ponoviti sljedeći sat, pa treći, četrvrti, peti, .... i to sve na visokom pulsu. 

Naš ambasador Alex Rhodes je između drugih stao na postolje ITU World Cross Triathlon Championships u Danskoj (2. mjesto). Ako se pitate o čimbenicima koji vode do dobrog rezultata, sam će vam najprije reći nešto tipa: bitnije je ono što imaš u boci, nego težina bicikla - i to da pravovremeno popiješ.

To je posebno važno za kategorije od “Olimpika” gore, gdje moramo dobru strategiju ubrati već par dana prije (odmor, punjenje). Ove godine će se natjecati u kategorijama Sprint i Supersprint, a djeca u dvije Cici kategorije. Kod toga moramo naglasiti kako intenzivnija - iako kraća - utrka brže troši glikogen, kako vam diktiraju najoptimističniji proračuni. Ili bolje rečeno - ne ponestaje najprije glikogena, nego nas. 


Triatlonac Blaž Brečko prije svog uobičajenog trčanja na Kanarskim otocima - Blaž se je zaljubio u triatlon tako jako da je na Kanarskim i ostao.

 Kada trošimo glikogen, tijelo smanjuje kapacitet

Tijelo ne djeluje kao automobil koji jednako ubrzava s punim i skoro praznim spremnikom. Energetski senzori naime već jako rano opaze, kako tijelu ponestaje glikogena i hoćeš-nećeš tjelesnu sposobnost. Mislimo na to da trčimo u punom kapacitetu, u stvarnosti pa već jako rano počinjemo vrtjeti na 70%. Glede na to da su glukoza i glikogen za tijelo jednaki spojevi, možemo s usputnim dodavanjem brzo opuštajućih UH tijelu sugerirati kako je sve u redu, glikogen onda upotrebljavamo samo toliko da "pokrpamo" rupu u potrošnji.  

Zašto mi ponestaje zraka?

Nije krivo željezo. S time, kada smo išli kroz dug napor i računali na glikogen, oslobodili smo ogromnu količinu hormona stresa kortizola, pa i noradrenalina. Oba su oslobodila vrstu fiziološke prilagodbe koji nas zaustavljaju - jedna između najproblematičnijih za dobar rezultat je kontrakcija krvnih žila (vazokonstrikcija). VO2max je prepleten s brojnim čimbenicima i energiju određuje i obrađena količina zraka koja teče u krvi. S time, kada kruženje krvi nije optimalno, smanjen je i maksimalni aerobni kapacitet i osnovni energetski procesi. Usputno dodavanje UH drži hormon stresa na niskoj razini, s čime se poboljša i energetska učinkovitost.

Grčevi unatoč magneziju? 

Znanost za grčeve je nešto što je teško objasniti u par rečenica. No, možete nam vjerovati, da ima jako malo zajedničkog s magnezijem i toliko više s energijom i živcima. Kada u krvi počinje nedostajati glukoze, dođe do smetnji u prenosu živčanih signala (prije svega acetilholina) i mišić ostane skučen. Sjetite se, na kojoj točki utrke je došlo do grča i kako ste se tada osjećali. Sa zadržavanjem stabilne razine glukoze možete izbjeći grčeve - također zato je par minuta prije uspona svrhovito stisnuti energetski gel.

Marino Jukić (Adriatic Coaching) poseže i za tvrdom hranom - no, 120g ili 40g Flapjackovi su unatoč tomu izuzetno "sočni" - za vrijeme treninga nam uglavnom ništa ne odgovara i upravo zato si moramo sa svih strana naći hranu koju naša probava za vrijeme napora ne odbacuje.

Magični sastojak za poboljšanje rezultata ...

… je šećer u jednoj između svojih brojnih oblika. Ne postoji niti jedan hranjivi sastojak koji napravi takve razlike u rezultatu, kao usputno punjenje glikogena. Ovdje nastane problem. Naša probava je za vrijeme napora osjetljiva i velika količina glukoze bi rezultirala kao ... no već znate kao što. A preporuke su jasne - više nego ste sposobni probavati, bolji bude rezultat. 60g / UH/h je minimum, s kojim se možete utrkivati, a toliko je drugih mogućnosti da možete naletiti na grčeve ili vas dočeka Zid. 90g /UH/h je optimalno, kojemu bi morali težiti, a 120g UH/h više ali manje kao fantazija. Upravo ta naime donese najbolji rezultat, a u isto vrijeme najviše želučanih tegoba. Brojke se naravno odnose na iskusne natjecatelje i moramo naglasiti da se ne treba pod svaku cijenu loviti statistici. Nađite svoj sweet spot i u "fuelingu".

Kako izbjeći probavne tegobe tijekom utrke?

Tu je bit našega doprinosa. Naša prošla slaba iskustva su nas navikla da radije jurimo prazni - najčešće s nekvalitetnim gelovima, koji su nas ranili. Zato mnogi triatlonci na široko izbjegavaju energetske gelove i takovog sportaša nekako razumijemo i sami. Sastojci, tekstura, grozan okus nakon i žeđ - čovjek se upita je li proizvođač ikada probao stisnuti svoj vlastiti gel na 180 otkucaja? Pojačavači okusa, kojih se ne možemo riješiti s nepca, unaprijed pripremljen glukozno-fruktozni sirup, umjetna sladila, pretjerana slatkoća glukoze...

Do 90g UH/h je nemoguće doći samo s izotonikom. Potrebno je kombinirati energetske gelove, čokoladice, izotonik, doma pripremljenu hranu - štogod odgovara našem trbuhu. Kod sastojaka je potrebno gledati prije svega tri:

  • izvori UH moraju biti različiti, budući da je unos glukoze ograničen, s drugim izvorima omogućujemo još drugom transporteru (GLUT5), da nam dovede energiju -  s time ne opterećujemo probavu na istim djelovima
  • biramo gel, u kojem je osnovni sastojak najnježniji do sluznice (maltodekstrin)
  • masnoće radije uključimo u prethodni obrok te u manjim količinama, budući nam bude upravo ta onemogućila čisto tempiranje s energijom

Što preporučujem?

Izotonik po izboru. Definitivno je i njega potrebno testirati i zato vam ne preporučujem da na dan utrke izaberete novog. Bitno je naime imati kada "ide za stvarno" probano i sigurno riješenje. Mateja Roglič preporučuje EFS, mi se već sada veselimo novom Ndure kojega smo razvili u sujelovanju s kineziologom dr. Timom Podlogarjem. Vjerujemo da bude najpitniji izotonik na svijetu, koji će tijelu nuditi stvarno sve što treba - i ništa više nego to. 

 

Dopunite izotonik s kvalitetnim energetskim gelom. Uzmite barem 2 energetska gela na sat. Prvog uzmite već prije starta, drugog nakon 30 minuta i tako dalje. Ukoliko se ne osjećate dobro, malo počekajte, možda umirite puls, zatim energiju koliko god brzo nadopunite. To još niste učinili, mi vam garantiramo bolji rezultat. Usputno punjenje glikogena nije samo energija - donosi brojne druge prednosti koje djeluju prije svega na temelju neuroloških i hormonalnih veza. 

I triatlonac Jadran Domančić svjestan je važnosti "fuelinga" - uglavno koristi  samo izotonično piće - tako da je naručio cijeli paket Ndura za pripreme na Kanarskim otocima. Druga je priča kako ga stavlja u malu prtljagu.

Ndure Prototype po promotivnoj cijeni možete pronaći ovdje

Zašto su 4Energy energetski gelovi najbolji izbor ?

  • Isprobani su. Pitajte kolegicu ili kolegu, koji je već odradio kakvu utrku.
  • Sadrže kombinaciju maltodekstrina i fruktoze - maltodekstrin vrijedi za UH s najmanjom učestalosti probavnih tegoba.
  • Sadrže ključan prirodni elektrolit - sol. 
  • Blagih i osvježavajućih su okusa.
  • Ne sadrže obrađene sastojke (glukozno-fruktozni sirup), umjetnih pojačivača okusa i umjetnih sladila.
  • Sadrže svježe (u proizvodnji) iscijeđeni sok i samo prirodne arome.
  • Dolaze u četiri bezkofeinske i dve kofeinske verzije.

Gelovi su skupi, sada ću dati cijelu imovinu za gelove?


Vjeratno su triatlonske utrke za nama, ali mi želimo da se pripremate kao da je utrka već u rujnu. Pripremili smo vam Energy gelove po promocijskoj cijeni za osam kuna po komadu (cijena se na zadnjem koraku kupovine još dodatno snizi) po vrlo povoljnoj cijeni od 9.65HRK vam nudimo i kofeinske gelove. Koja lijepa cijena, zar ne? Provjeri i ponudu ostalih gelova i pločica uglednih proizvođača te Kutak za triatlonke - proizvode koje našim damama krademo i muški.


.


4Energy gelove je za vrijeme rušenja vlastitog rekorda transverzale koristio i planinski trkać tekač Marjan Zupančič

Kako još poboljšati rezultat na nadolazećim utrkama?

Čitaj naše člankove na Blogu, koji obuhvaćaju sve od treninga, izvještaja iz utrka pa do tegoba (grčevi u mišićima) i recenzije proizvoda. Prvo, što ti mi preporučujemo je regneracija mišića - koje bjelančevine izabrati. Možda bi zanimljiv bio i blog o kofeinu - kada dodati kofein ili energetski gel s kofeinom. U narednih nekoliko dana budemo na našim web stranicama - blog - objavili seriju članka o pripremi na utrku, gdje nas bude biciklistički trener Sašo Rupnik uzeo od početka, znači od testiranja FTP do mjerenja pa do treninga, koji poboljšavaju brojne pragove (VO2max). Ako nešto nije jasno, nazovi nas na 00386 080 27 27 ! Za vas smo dostupni između 11. i 18. sata.


Vidimo se!