Mršavljenje - Hormoni i trening
Vrijeme čitanja: 8 min

Mršavljenje - Hormoni i trening

Vrijeme čitanja: 8 min
Mršavljenje - Hormoni i trening

Mršavljenje je višeslojni proces kojeg prečesto svodimo na dvije tvrdnje. U prvoj mudro tvrdimo da su stvari jasne jer je potrebo ili manje jesti ili više trenirati. U drugoj su stvari još jednostavnije - ako više treniramo i manje jedemo, uspjeh je osiguran. I iako je u teoriji to neosporna činjenica, u praksi se često dogodi da se nakon početnog gubitka kilograma stvari uspore ili čak zaustave. Još uvijek se čini da smo u kaloričnom deficitu, a masti i prije svega voda se počinje nabirati na čudnim mjestima - štoviše, mišićna masa počinje opadati. Što je uzrok da mršavljenje uglavnom ne ide onako kako smo si zamislili? Obično samo to da mršavljenje uvijek izgleda kao grub zahvat kojeg tijelo s hormonima i drugim procesima želi spriječiti.

MRŠAVLJENJE I HOMEOSTAZA

Naš organizam moramo gledati kao sistem koji teži homeostazi. Što znači da tijelo održava fiziološke procese koliko toliko nepromijenjene, bez obzira na čimbenike iz vanjskog okoliša. Ova stalnost naime znači sigurnost jer omogućuje svim organima, tkivu i stanicama nesmetanu funkciju, bez obzira na to nalazi li se na drugačiji energetski razini. Počinje se izlučivati veća količina ugljikovog dioksida, podigne se tjelesne temperatura, promijeni se ravnoteža hormona - a mršavljenje je fenomen koji još leži malo izvan spomenutog fiziološkog procesa. Evolucijsko je naime dobivanje kilograma za tijelo prije svega pozitivan proces jer signalizira mozgu da skladištimo strateške rezerve za razdoblje kada ih budemo trebali. Brzo mršavljenje je s druge strane školski primjer negativne povratne petlje jer tijelo želi zaustaviti nešto što bi nam možda štetilo u budućnosti. I jer smo naime dosta brzo otišli iz lovačko-sakupljačke zajednice u društvo unapijed pripremljenje, industrijsko obrađene hrane, u našim tijelima često postoji velika zbrka. Zbog svakodnevnog stresa su naše signalni putevi preopterećeni - tomu dodamo još premalo sna, ispuštanje obroka, velika količina kofeina uz fizičku optrećenost, time dobijemo u organizmu stanje stalnog adrenalinskog uzbuđenja. U stanju zvanom "Boriti se ili bježati" se svakodnevno događa nešto što bi moralo biti rezervirano za skok padobranom. Vaskularnim sustavom nam plivaju krivi hormoni, preplavljeni s citokinima, a tijelo (ne) pokušava ugasiti sve mikro upale i mršavljene je zadnje na popisu fizioloških procesa. Bez obzira na to koliko se trudimo. 

hujšanje

Slika 1: Rijetko pomislimo koliko mršavljenje ovisi od naših anabolnih (testosteron, inzulin) i katabolnih hormona (kortizol). 

HORMONI STRESA I MRŠAVLJENJE

Nećemo propovijedati o pogreškama koje i samo previše radimo. Gore navedene stvari (dovoljno sna, uređena prehrana, savladanje stresa) su preduvjet za uspješno mršavljenje, a što je najbitnije, investicija u zdrav i vitalni život. Na ovo možemo reći nešto više o mršavljenju tijekom same aktivnosti u izdržljivosti. Dugotrajna, više satna aktivnost na niskom intenzitetu je prema definiciji sagorijevanje masnoća, ali je potrebno znati da i tada tijelo teži homeostazi. Drugačije rečeno, dugotrajna aktivnost će kasnije uzrokovati povećanu želju za hranom (možda ćemo čak pojesti više kalorija). Dugotrajna fizička aktivnost nažalost napravi još nešto. U znatnoj mjeri se počinje opuštati hormon stresa, zvan kortizol. Istog previše vidimo kao neprijatelja - iako ima zaštitnu ulogu. Kada je tijelo predugo pod opterećenjem, kortizol signalizira mozgu da je nešto pošlo po zlu, da moramo ili bježati ili boriti se. Kod toga se isključi imunološka funkcija (jer ju u danom trenuntku, međutim ne trebamo), ograniči se spolna funkcija, iz naših mišića se počinju oslobađati sve tvari koje organizam treba za uspješno savladavanje situacije. Štoviše, tijelo pošalje krv u prednje mišiće jer napad inače dolazi od naprijed - tako često preko umora i neefektivnog djelovanja mišića onemogućuje da bi završili s treningom. Tužna činjenica je da masnoće tijelo ne dira - prije spali ogromne mišiće listova i kvadricepsa jer u mu za (evolucijsko) preživljavanje manje btine kao strateška zaliha podkožne masti.

Kod toga si sportaši izdržljivosti rado pomažemo s fatburnerima i drugim pripravcima s kofeinom. Na prvu loptu se pobrinu da tijelo ima željenu energiju, zbog oslobađanja noradrenalina i povećanu želju za pokretanjem i mršavljenjem, a uspjesi su kratkotrajni. Problem nije u jednoj ili dvije kave na dan - problemi počinju jer većina pripravka sadrži ogromne količine stimulansa. Uzmimo npr. kofein. Kofein je u manjim količinama relativno zdrav i učinkovit sastojak za kratkotrajno povećanje budnosti. Moramo znati da je to samo stimulacija budnosti i da naše tijelo nije u stvarnosti probuđeno. Kofein je naime prema strukturi izuzetno sličan nukleozidu koji u našem tijelu usporava živčanu funkciju i aktivira pospanost. Zbog svoje fizičke sličnosti, dakle djeluje kao antagonist - to znači da je sličan prirodnom ključu za umor te da u bravi zauzme njegovo mjesto. Drugačije rečeno, brava je zauzeta s krivim ključem i u nju tijekom par sati ne može pasti ništa drugo. Niti umor.

hujšanje in stres

Slika 2:  Kofein nije najbolji izbor za mršavljenje jer povećava prisutnost brojnih stresnih faktora. Autor fotografije: Michael Setzer

Dogodi se još nešto. Kofein je naime sličan i noradrenalinu. Ukoliko za svoje sportske izazove počinjemo računati na njega, tako reagira i naš organizam. Nalet adrenalina je naime nešto što nam godi, međutim nakon toga uvijek dolazi bumerang učinak. Tijelo naime prestaje s vlastitom proizvodnjom noradrenalina jer je naučeno da nešto slično svakodnevno i u visokoj dozi dolazi izvana. Posljedično smo kroz dan umorni, bezvoljni, a naša mogućnost tijekom treninga skraćena. 

Treći odaziv je motivacijski. Stimulansi aktiviraju ili solobađanje nagradnog neurotransmitora dopamina ili njegovu vezu (binding). Kada se učinak dopamina polako uništi, ovaj se neurotransmite pretvori u adrenalin. A adrenalin ponovno vodi do oslobađanja hormona stresa. 

ŠTO ČINI STRESOR?

Oslobađanje hormona stresa možemo osloboditi na tri načina. Neurogenim putem može same stresne situacije potaknuti hipotalamus za izlučivanje hormona stresa. Drugi mehanizam ide preko adrenalinskog puta - navedeni može biti posljedica stresnih situacija ili pretjeranog konzumiranja stimulansa. Treći način je odgovor na upalne procese u tijelu - nešto što se moramo, uz premalo sna, prerađenu hranu i prebrzom načinu života, itekako bojati. 

Za organizam ne igra uloga je li stresor neka psihična situacija ili si hormona stresa podižemo preko konzumiranje krive hrane i pića. Tako se uz korištenje krivih sredstva za mršavljenjue  - agresivnih fatburnera - provede isti proces, a tijelo zaštitnički odreagira. Digne se nam šećer u krvi, arterije se suze, a za svrhe bržeg cijeljenja ozljeda (koje zapravo ne posoje) se aktiviraju i upale. Jer imunološki sustav djeluje samo polovično, a istovremeno stalno signalizira prisutnost upala može na dugi rok voditi do različitih autoimunih i kroničnih bolesti.

Mršavljenje nije skraćeno sa stajališta samih mataboličkih procesa, nego i naših spolnih hormona koji reguliraju i odnos između mišićne mase i masnog tkiva. Oba ključna hormona - već spomenuti hormon stresa i spolni hormon testosteron (kod ženski progesteron, iako je i prvi isto ključan) nastaju iz istog predstupnja. Više nego li se njegove zalihe pretvore u hormone stresa, manje će ga ostati za testosteron i progesteron. I što manje tih hormona imamo, tijelo će akumulirati više masnoće, zadržavati više vode, a mišićna masa će biti manje funkcionalna.  S fatburnerima koji su namijenjeni tome da "sagorimo" masnoću preko raznih popularnih tržišnih izraza (termogeneza), postižemo upravo suprotno - dodatno opteretimo tijelo s hormonima stresa i rušimo našu hormonsku ravnotežu u smjeru akumulacije masnoća.

KAKO DAKLE SMRŠAVITI, A NE STRESIRATI?

Zdravo mršavljenje je naravno moguće ako ulazimo u ovaj proces neizravno. Metabolički i hormonski odaziv svakog stresora - i psihofizičke opterećnosti - je logična posljedica homeostaze, koju smo spomenuli na počektu članka. Jedna između prvih grupa koje su htjele poboljšati svoj stresni odaziv, su bili ruski kozmonauti pod vodstvom dr. Valerija Poljakova, specijalista aeronautične medicine. On je austronautima počeo s propisivanjem adaptogena - bilja koja rastu u teškim uvjetima (hladnoća, visina, nedostatak svijetla) i tvari koje proizvode u cijelini "nespecifični odgovor na stres". Uskoro nakon toga su  svojstva adaptogena počeli koristiti i sportaši, jer su zaključili da u anaerobnoj fazi treninga izdržljivosti imaju manje hormona stresa kortizol i posljedično veći respiratorni kapacitet (VO2max).

hujšanje intervalni trening

Slika 3: Naša ambasadorica i državna rekorderka Anita Horvat zna da su rezultati bitniji od mršavljenja - viši VO2max, manje upala, manje mliječne kiseline. *Na slici je stari izgled Fusiona

Snižavanje kortizola se pod svaku cijenu svakako ne preporučuje, a kod adaptogena se zapravo radi o uklanjanju uzroka i ne o posljedicama kortizola. Znanstvenici zakljućuju da optimiziraju djelovanje HPA osi koja se odvija od hipotalamusa do hipofize te naravno regulira nadbubrežnu žlijezdu. Radi se o tri žlijezde koje preko stresnog adaziva reguliraju sve od osjećaja, imunološkog sustava, spolnosti i sve do pretvaranja energije. Adaptogeni tijekom fizičke aktivnosti djeluju multidimenzionalno - blaže upale, moduliraju stresne i spolne hormone, a posljedično povećavaju i VO2max. Sve se to događa nekako zbog evolucijskih svojstva koja nas još u dobroj mjeri vode kroz stresne odazive. VO2max se podigne zbog pravilne distribucije krvi - ukoliko tijelo u očekivanju opasnosti pošalje krv samo u prednje mišiće, time ćemo se teško kretati. Ukoliko nam adrenalin i kortizol troše materijal za testosteron, regeneracija će biti izuzetno loša. 

Dobra osobina adaptogena je i to da svi po vrsti posjeduju protuupalna i antikancerogena svojstva, zato s njihovim redovitim konzumiranjem učinimo puno dobrih stvari za našu budućnost. 

hujšanje

Slika 4: Mršavljenje neka bude samo po sebi namjera - neka uvijek vodi užitak tijekom sportske aktivnosti i uživanje u prirodnim ljepotama. *Na slici je star izgled Fusiona

Adaptogeni nas tjeraju da postanemo svoj "fatburner". S dobrom adaptogenskom formulom postižemo bolje djelovanje naših organa, posljedično su naše atletske mogućnosti bolje, hormoni na svojem mjestu, a potrošnja kalorija posljedica poboljšanog mišićnog i metaboličkog odaziva. Ne kažemo da je kofein loš i sami ga koristimo - međutim ima ga smisla dodavati samo na najzahtjevnijim treninzima i natjecanjima. Sa stajališća gubitka masnoća, omjer između adaptogena i stimulansa uvijek mora biti u korist prvim. Na ovaj način postižemo optimalno djelovanje tijela tijekom i nakon treninga. Ukoliko kupujemo sveobuhvatnu formulu za zdravo mršavljenje, neka ista sadrži čim veći udio adaptogena sa standardiziranim vrijednostima aktivnih sastojaka. Na primjer možemo analizirati Fusion, koji nas osobno najviše uzbuđuje.

Ginseng i Rodiolu | Ružičasti žednjak su prvi počeli koristiti Šerpe, jer su uočili povećanu energiju na usponima na Everest. Ova energija nije bila ništa drugo nego povećan prijenos kisika i smanjen hormon stresa kortizol. Rhodiola smanjuje upale (C-reaktivni protein), laktat i ozljede mišića - a odlična je prevencija kod hipoksije. Ginseng uz antikancerogena svojstva, povećava i protok krvi i smanjuje upale. 20mg prirodnog kofeina na kapsulu znači da možemo konzumirati dosta kapsula, a da ne prekoraćimo vrijednost jake kave - kombiniran s ekstraktom zelenog čaja povećava alfa-1 moždane valove, što smiruje um i dodatno povećava fokus.

hujšanje z adaptogeni

Slika 5:  Atletičarka Kristina Dudek koristi Fusion prije svega kao VO2max booster. *Na slici je stari izgled Fusiona

U današnje vrijeme previše prihvaćamo brza, instant riješenja. Ovdje se moramo sjetiti, zašto smo se uopće počeli baviti sa sportom izdržljivosti - bez obzira na to radi li se o biciklizmu, trčanju, triatlonu, plivanju ili o nečemu skroz egzotičnom. Nagrada nikada nije trenutna i mršavljenje nikada nije bio prvi cilj - mnogo puta je nagrada put, a ne cilj. Uz to se moramo s nekim osnovnim znanjem pobrinuti da u zanosu ne bi napravili previše pogrešaka, koje bi srušile naš napredak. Provjerite i odlične proizvode, koji će vam pomagati kod gubitka tjelesna težine. 

*Blag, siguran alat za gubitak viška kilograma koji istovremeno potiče VO2max, je dobio preobrazbu! Novi, osvježen izgled i što je nabitnije, s boljim ginsengom, standardiziranim na čak 80% ginsenosida - ono što uistinu djeluje.

Slika 6: Novi izgled Fusiona. Odličan proizvod ako želiš istovremeno povećati izdržljivost te izgubiti pokoji kilogram na siguran način. Provjeri više!


Najčitanije: VO2max i adaptogeni
Najtraženije: mršavljenje