Kako je nastao Nrgy Unit Drink izotonik
Vrijeme čitanja: 6 min

Kako je nastao Nrgy Unit Drink izotonik?

Vrijeme čitanja: 6 min
Kako je nastao Nrgy Unit Drink izotonik

Priča o izotoničnom napitku Nrgy Unit drink je priča o nama. Priča o entuzijastičnim sportašima koji najviše koriste upravo izotonični dodatak kao dodatak prehrani. Izotonični napitak za njih nije dodatak, nego hrana za preživljavanje - više nego najskuplji bicikl ili neki magični dodaci potrebna im je energija koja je dostupna u pravo vrijeme, a koja ne izaziva nelagodu ni u najtežim uvjetima. Ali s tim smo cijelo vrijeme imali problema. Probali smo izotonik za izotonikom i samo rijetko su nam odgovarali. U prvom redu su neodgovarajući okusi. Isti su bili ili preslatki (u ustima nam je, posebno kod toplijih mjeseca, ostao okus po glukozi), ili su bili previše agresivni na želudac. Uz čitanje deklaracije smo se (s obzirom na sve pojačivače okusa, bojila i umjetne arome) upitali, radimo li si više štete nego koristi.

Zato smo se povezali s britanskim proizvođačem Nduranz, čiji smo distributer već bili. Nakon prezentacije formule te okvirnog poslovnog plana dogovorili smo se za dva proizvoda koje će tvornica izrađivati za nas. Prvo izotonik, zatim regeneracijski napitak. I tako je sve počelo...

izotonični napitek ndure

Slika 1: Kako najlakše testirati novi proizvod? Izabrali su nekoliko vrhunskih biciklista entuzijasta koji su krenuli u obaranje rekorda kroz Nassfeld. Dobru volju smo uzeli sa sobom, isto tako i čarape, bidone, izotonike, gelove...

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45g UH po gelu s elektrolitima

Cijena na sniženju€39,99
14 ocjena
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
10 ocjena
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
4 ocjena
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45g UH po serviranju sa sodom bikarbonom

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
2 ocjena

Problemi sportaša izdržljivosti - nas i vas

Okus naravno nije bio glavni problem - naučeni smo patiti i u patnji živimo. Kod daljih tura i utrkama smo dobili osjećaj da nam je neprobavljenja loptica ostala u želucu, dok nam je s druge strane ponestajalo snage u nogama. Tako smo nedostatak energije kompenzirali s konzumiranjem domaćih energetskih grickalica kao što su - bademi, ricecake, čak smo si i toaste zavili u foliju. Sve je to u natjecateljskim uvjetima uzrokovalo dodatnu nelagodu i mentalni nemir. Nije bilo rijetko da se nam je u završnim fazama treninga ili natjecanja dogodilo ono što smo najmanje htjeli - počeli su se pojavljivati grčevi u mišićima. 

izotonični napitek nduranz

Slika 2: Rekord Nassfelda smo naravno morali zabilježiti, pogotovo jer je do njega pomagala i naša prototip verzija izotonika Nrgy Unit Drink

Tako smo prvo pregledali postojeće sastojke. Sastojci su bili u nekim rijetkim izuzecima, inače kvalitetni, ali činilo nam se je da su se pronašli u izotoniku jer je u nekoj tvornici ostalo viška. Upravo tako su u njima bili minerali drugačiji od onih prisutnih u našem znoju.

Zašto je "fueling" najbitnija strategija uz trening?

Prvi problem kojeg smo spašavali je dakle održavanje razine energije, dakle ugljikohidrata. Zalihe ugljikohidrata su u ljudskom tiijelu snažno ograničene, a ugljikohidrati su ključni za trening izdržljivosti. Usputno dodavanje ugljikohidrata je toliko ključno i nešto što vrhunski sportaši rade već desetljećima. Uz to ukoliko imamo dovoljno goriva u krvi - znači tijelo nam je prihvatilo izotonik, gel ili bilo koji pripravak iz ugljikohidrata - motivacija će biti visoka, a hormoni stresa nas neće osakatiti s dodatno povišenim pulsom, tlakom i vaskularnom kontrakcijom.

izotonični napitek za kolesarje

Slika 3: Podrška su nam bili brojni poznati biciklisti - i biciklistice :)

Sekundarni razlog koji govori u korist konzumiranja ugljikohidrata tijekom vježbanja se tiče pojave grčeva u mišićima. Među sportašima nije rašireno znanje da se koncentracija većine elektrolita (općenito magnezija), uz težak napor ili umor unutar stanice automatski poveća. I ako dodavanje elektrolita upravo ništa ne utječe na pojavu grčeva - ta je naime posljedica premalene glukoze i smetnje u signalizaciji živca koji pusti mišić u grču - bezglavo dodavanje minerala može povećati nastanak probavnih problema.

Zbog homeostatičnih procesa koji unutar stanice stabilno održavaju koncentraciju elektrolita tijekom napora. Možda si biciklist, triatlonac, plivač, motokrosist, nogometaš ili borac, prvenstveno nastojte održati svoj glikogen punim. To je najjednostavnije, ako svoj želudac natrenirate da bez nelagode primi 90 g UH na sat (više sati za redom). A može trenirati u nedogled - ništa neće pomagati ako konzumirate sastojke koje tijelo ne može prihvatiti. 

Idejna osnova prototipa je išla naprijed u smjeru potražnje sastojaka koji će biti raspoložljivi kako sa stajališta samog primitka, tako i kasnije utilizacije te "izgaranja" s udisanim kisikom. Ukoliko možemo usput konzumirati unesene ugljikohidrate, to naravno ne znači da će kasnije dođi do umora tj. efektivnog djelovanja živčano-mišićnog sustava te više motivacije te fokusa. Što bi više sportaš mogao poželjeti?

Sastojci koji jednostavno ne žele ući u tijelo...

Odlučili smo se za kombinaciju manje slatkog maltodekstrina, kod kojeg glikemijski indeks dostiže ili samo premašuje glukozu, te fruktozu. Zašto ova dva sastojka? Za primitak prvog brine glukozni transporter, a za apsorpciju fruktoze fruktozni - time tijelo može tijekom napora primiti skoro još jednom više energije, nego ako bi sadržavao samo mješavinu različitih ugljikohidrata koji ciljaju na jednog.

 

Slika 4: Probavne smetnje su uglavnom posljedica pogrešnih sastojaka tj. pogrešnog omjera, kod kojeg glukoza optereti jedini transporter i posljedično tijekom utrke ostane u želucu. 

 

Pojedini izotonični napici su već sadržavali mješavinu glukoze i fruktoze, iako se je radilo o omjeru 2:1. S obizrom na to da imaju transporteri skoro ekvivalentnu mogućnost apsorpciju energije, ovaj omjer nam se činio umjetan. Zato smo radije uzeli u obzir omjer prema kojem i sami djelujemo, kada konzumiramo neku hranu. Novozelandski profesor dr.  David S. Rowlands je otkrio kako bi optimalni omjer među transporterima bio relativno uravnotežen s minimalnom prednošću na račun glukoznog transportera. Tako smo izabrali 1 : 0,8 omjer maltodekstrina i fruktoze koji dozvoljava unos i utilizaciju 90-120 g UH/h uz minimalnu pojavu probavnih smetnji.

Elektroliti, identični znoju - što god će više ostati izvan stanice...

I jer su upravo probavni problemi česti razlog odustajanja ili slabijeg rezultata, nismo riskirali niti kod sastojaka. Elektroliti su prilagođeni sastavu izgubljenog znoja - sa znanjem da u stanicu dolazi samo ono što joj nedostaje, sve smo elektrolite od kalija do natrija prilagodili koncentraciji u znoju. Time Nrgy Unit Drink izotonik ne sadrži apsolutno ništa više magnezija, nego li ga gubimo tijekom vježbanja - veća količina bi s jedne strane uništila topljivost i bitnost događanja onih stvarno ključnih elektrolita (natrij, klorid, kalij), a s druge strane bi povećali mogučnost nastajanja probavnih smetnji. 

Slika 5: U stanicu je potrebno spremiti minerale koje gubimo - bitni su natrij i kalij. Velike količine magnezija pustimo za večernje sate jer u izotoniku samo blokira tranziciju ključnih minerala kroz staničnu stijenu i uzrokuje probavne probleme.

Tako je i nastao prototip kojeg smo prvo koristili sami. U sljedećoj fazi je bilo potrebno puno vremena posvetiti potražnji prirodnih aroma, koje bi dočarale pitki okus, obzira na količinu rastopljene suhe tvari. Trenutno izabrane arome naranča, lubenica i ananas su blagi okusi koji održavaju svježe okuse i u izuzetno toplim uvjetima. Izotonik su u svojoj preliminarnoj fazi testirali brojni biciklisti, kod čega smo pretjerivali - pijući hrabro preko 90 g UH/h iz isključivo tekućeg izvora te barem četiri sata za redom.

 izotonični napitek nrgy unit drink

Slika 6: Nakon testiranja prototipa i uzimajući u obzir želje različitih sportaša, dodatno smo nadogradili Ndure i tako je nastao Nrgy Unit Drink. Provjerite!
 

Većina testera kod kojih su pojedini nosioci nacionalnih naslova, sve do biciklista do enduro motokrosista, niti jedan nije imao problema, što nam je dalo dodatan elan kako bi omjer iskoristili kod razvoja regeneracijskog napitka. Isti je naime za sportaša izdržljivosti jednako potreban, međutim i oni su krivo osnovani. Temelje se naime na starim doktrinama koji ne uzimaju u obzir nove metode treninga (npr. kraće intervalne treninge) niti konzumirane tvari tijekom samog treninga.

Energetske jedinice - pojednostavljanje kompliciranja s kcal

Nrgy Unit Drink izotonik uvodi nešto novo - energetsku jedinicu. Energetska jedinica bude prilagođena svim energetsko hidratacijskim proizvodima koji su pod markom Nduranz. Kompozicija ugljikohidrata bude jednaka svim proizvodima u liniji i zato budemo mogli kombinirati po želji izotonik, gel ili juice bar (oblik energetske pločice koja je dovoljno sočna za konzumiranje bez zaustavljanja ili pauze). Za umjeren trening trebamo jednu energetsku jedinicu, a za intenzivan ili dugotrajan trening dvije.

 energijska enota nrgy unit

Slika 7: Doziranje je pojednostavljeno - nadolazeći Nduranz proizvodi za energiju i hidrataciju su iste strukture, zato ih možemo po želji kombinirati kako bi postigli odgovarajuću opskrbu s energijom i elektrolitima. 1 energetska jedinica za umjerene treninge, a 2 za intenzivne treninge i natjecanja. 

Isto možemo kombinirati ili s izotonikom ili s nadolazećim gelovima. Kombinacija je stvar okusa, visinskog presjeka natjecanja, osobnih preferencija - time će alpinist tijekom hladnog vremena radije konzumirati kompaktniji gel, a biciklist na Kanarskim otocima većinu energije dobije s izotonikom. S dvije energetske jedinice, kako god već dolazimo do njih, dolazimo do cilja koji je odlučujući za postizanje rezultata - oksidacija 90 g UH/h. 

S prototipom želimo postići veći odaziv. Zanimaju nas prije svega okusi, jer želimo dodati nekoliko novih okusa. Međutim, ograničeni smo s "prirodnim" dodacima. Prirodni dodaci znače ili lošiju topljivost ili kvarljivost, zato želimo izabrati samo one koji ne ruše funkcionalne koncepte izotonika. Veselimo se bilo kakvom prijedlogu, pohvali ili kritici i sve zaključke budemo uzeli u obzir kod lansiranja zaključnih verzija napitka. Izotonični napitak je u prvom redu proizvod naše strasti prema sportu i zato je njegov završni cilj upravo takav - održavati i poboljšati vaše zdravlje, rezultate i posljednje - strast prema sportu.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45g UH po gelu s elektrolitima

Cijena na sniženju€39,99
14 ocjena
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
10 ocjena
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
4 ocjena
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45g UH po serviranju sa sodom bikarbonom

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
2 ocjena