Prednosti i nedostatci biciklizma na platformi Zwift
Vrijeme čitanja: 6 min

Prednosti i nedostatci biciklizma na platformi Zwift

Vrijeme čitanja: 6 min
Zašto je Zwift toliko popularan i zašto ga drugi preziru?
Prednosti i nedostatci biciklizma na platformi Zwift

Vožnja vani je sjajna i glavni je razlog zašto se ljudi zaljubljuju u biciklizam. Ali kada se sunce sakrije, temperature padnu i dani postanu kraći, vožnje vani su više iznimka nego pravilo.

Posljednjih godina, međutim, bicikl više ne spava zimski san, budući da je procvat aplikacija za sobni biciklizam produljio sezonu na cijelu godinu. Trenažeri su postali sve bolji i pristupačniji, a ponuđači raznih biciklističkih aplikacija za virtualnu vožnju biciklom učinili su iskustvo indoor biciklizma još zanimljivijim.

S porastom popularnosti virtualnih platformi, rasprave su se vodile o tome da li je virtualni biciklizam doista biciklizam ili samo loša imitacija užitaka koje možeš doživjeti dok voziš na otvorenom.

Pogledajmo koje su prednosti i mane bicikliranja između četiri zida pomoću Zwift platforme.

Nije važno treniraš li u zatvorenom ili na otvorenom, tvom tijelu je u svakom slučaju potrebna prehrana primjerena naporu. Iskoristi naše nevjerojatne ponude i opremi se dodacima prehrani koje koriste vrhunski amateri i profesionalci.

Prednosti

  1. Izbjegavaš hladnoću i loše vrijeme

Pretpostavljamo da ti vožnja po jakoj kiši ili ekstremno niskim temperaturama ne predstavlja poseban užitak.

Vožnja bicikla na trenažeru pomaže u prevladavanju vremenskih neprilika. Ako je u ne tako davnoj prošlosti bilo sasvim razumno otkazati trening u slučaju lošeg vremena, virtualnim bicikliranjem taj je problem riješen. U okrilju svog doma siguran/a si od kiše jer je u Watopiji (virtualni Zwift svijet) vrijeme uvijek sunčano.

  1. Vremenski učinkovit trening

Trening na trenažeru vremenski je puno učinkovitiji od treninga u prirodi. Kad kreneš na vožnju na otvorenom, potrebno ti je neko vrijeme da izađeš iz grada na cestu na kojoj te ne zaustavljaju semafori svake dvije minute.

Ako si dovoljno sretan da živiš u blizini mirnih cesta, tvoj trening može biti vremenski malo učinkovitiji, ali još uvijek manje nego na trenažeru. Potonji ti omogućuje da u potpunosti kontroliraš svoj trening, što u prirodi nije moguće. Kao rezultat, moraš prijeći dužu udaljenost na otvorenom za istu količinu učinkovitog treninga, što također znači više vremena provedenog na biciklu.

Više vremena na biciklu zvuči sjajno, ali realnost je takva da nemaš uvijek neograničeno vrijeme. Dakle, pojedine treninge bi mogao/la propustiti zbog nedostatka vremena, dok prilično učinkovit trening na trenažeru možeš odraditi u samo sat vremena.

  1. Lakša kontrola treninga

U prirodi je iznimno teško kontrolirati sve elemente koji utječu na trening. Nagibi ceste se stalno mijenjaju, vjetar puše čas u prsa, čas bočno, kolnik zna biti mokar i sklizak, a ništa manje važno je što se mijenja i gustoća zraka.

Svi ovi faktori mogu se eliminirati tijekom treninga na Zwift platformi. Virtualni svijet ti omogućuje da treniraš iznova i iznova pod istim, gotovo laboratorijskim uvjetima. Možeš unaprijed odabrati nagib ceste ili ga u potpunosti eliminirati aktiviranjem funkcije ERG.

Učinkovitost treninga na trenažeru ovisi samo o tebi, tvojoj motivaciji i tvom raspoloženju. Niti jedan drugi čimbenik te neće spriječiti na putu do top forme.

Ne zaboravi na odgovarajuću hidrataciju tijekom treninga. Uz izotonični napitak Nrgy Unit Drink zadovoljavaš potrebe za hidratacijom kao i za energijom.

  1. Povezivanje s ljudima

Vožnja biciklom pred ekranom može biti prilično duhovita. Priznajemo, i nama je dosadno s vremena na vrijeme. U takvim trenucima možeš se osloniti na još jednu prednost platforme Zwift – društvenost.

Zwift tvrdi da je već 4 milijuna sportaša kreiralo račun na njihovoj platformi, što znači da u svakom trenutku ima puno aktivnih vozača. Veliko društvo tijekom vožnji dobar je motiv za produljenje treninga.

Vožnja u skupini ne omogućava samo zavjetrinu i držanje lakšeg tempa. Također vam omogućuje razgovor s drugim korisnicima iz cijelog svijeta ili s prijateljima biciklistima s kojima ste odlučili zajedno trenirati. Indoor biciklizam tako postaje društveni događaj koji obogaćuje biciklizam u mjestu.

  1. Usporedba s vozačima iz cijelog svijeta

Svijet virtualnog biciklizma također je postao popularan zbog brojnih organiziranih događanja koja se odvijaju na platformi. Možeš se pridružiti grupnoj vožnji ili utrci u praktički bilo kojem trenutku i testirati svoju formu protiv biciklista iz cijelog svijeta.

Zimske dane možeš uljepšati i pridruživanjem Zwift ligi. Od 6. studenog 4Endurance organizira i vlastitu ligu. Tijekom šest tjedana natjecanja održat će se sedam utrka, a najbolji natjecatelji bit će nagrađeni novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 800 €. Pozivamo te da nam se pridružite.

Saznaj više o VirtuSlo 4Endurance Zwift ligi ovdje.

1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
10 ocjena
24 x 60 ml
4Energy gel Box4Energy gel Box
4Energy gel Box
4Energy

Prirodan, nije potrebna energija

Standardna cijena€48,00 Cijena na sniženju€24,00
- 50%
31 ocjena
60 ml
Energetski gel 4EnergyEnergetski gel 4Energy
Energetski gel 4Energy
4Energy

Prirodan, nije potrebna voda

Standardna cijena€2,00 Cijena na sniženju€1,00
- 50%
31 ocjena
12 x 60 ml
Nrgy Unit Gel Box – stara ambalažaNrgy Unit Gel Box – stara ambalaža
Nduranz

45g UH po gelu s elektrolitima

Standardna cijena€29,99 Cijena na sniženjuOd €14,99
- 50%
5 ocjena

Mane

  1. Izostanak prirode

Iako se kreatori na platformi Zwift trude virtualni svijet učiniti što zanimljivijim, on nikada neće moći zamijeniti prirodu. Čar biciklizma je upravo u tome što se boravi prirodu i uživa u izuzetnim vidicima, svježem zraku i otkrivanju nepoznatih kutaka.

Svijet Zwifta to očito ne može ponuditi. Upravo zbog toga platforma u ljetnim danima samuje jer biciklisti radije odlaze u prirodu. Ali kada priroda postane neprijateljski raspoložena i neumoljiva, virtualna priroda Zwifta bolja je alternativa od zimskog odmora.

  1. Vožnje su teže

Bicikliranje na Zwiftu dosta je drugačije od vožnje na otvorenom. Jedna od glavnih razlika je zahtjevnost vožnje, skupljanje kilometara na trenažeru zahtjevnije je nego u prirodi.

Možda si čuo/la da je svaka vožnja, a posebno utrka na Zwiftu, poput kronometra. Tako je. Učinak vožnje u zavjetrini manji je, a nizbrdice su manje učinkovite. Zbog toga je potrebno voziti praktički cijelo vrijeme utrke, što otežava uštedu energije i snage kao što to možeš u vožnji u prirodi.

Energiju tijekom treninga unosi uz pomoć energetskih gelova 4Energy ali i energetskog napitka Nrgy Unit Drink.

  1. Monotonost

Rijetko tko izdrži na trenažeru kao na biciklu u prirodi. Činjenica je da je vožnja u gradu mnogo monotonija od vožnje u prirodi, a ujedno je i puno teža.

Monotoniju vožnje na trenažeru biciklisti pokušavaju razbiti druženjem i razgovorom s drugim biciklistima na Zwiftu te sudjelovanjem u utrkama koje vožnje imaju određeni cilj. Također, utrka te sprječava da siđeš s bicikla u trenutku kada više ne možeš gurati. Na taj način utrka odražava stanje vožnje u prirodi, gdje uvijek morate biciklirati do cilja, čak i ako motivacija polako opada.

  1. Pregrevanje telesa

Nevjerojatan je osjećaj kad osjetiš lagani vjetar velikom brzinom u prirodi. Ovo te ne samo podsjeća na brzinu koju postižeš, već ti pomaže i da ohladiš svoje tijelo.

Naše tijelo ima izuzetnu sposobnost da se hladi znojem. No, ako se želimo dugo rashlađivati, zrak oko nas mora biti suh, jer samo tako znoj može ispariti s površine tijela i dodatno rashladiti tijelo. U prirodi se vjetar brine da zrak oko nas bude suh, ali nažalost u zatvorenom prostoru na njega ne možemo računati.

Tijekom vožnje trenažera tijelo nam se puno više pregrijava nego u prirodi. Shodno tome, potrebno je korištenjem ručnika i osobito ventilatora, s kojim barem malo "promiješate" zrak oko sebe i tako omogućite znoju da ispari. Međutim, očekuj da ćeš se znojiti više nego u prirodi, zbog čega ćeš se još više brinuti o hidrataciji i unosu elektrolitov.

Znojenjem gubiš esencijalne minerale. Njih nadomijesti uporabom šumećih tableta Zero Drink.

  1. Odsutnost obuke za kontrolu kotača

Upravljanje biciklom je element koji kao biciklist moraš savladati što je moguće bolje. Posebno je važan na utrkama gdje se vozi u većoj grupi, ali pomoći će ti i pri izbjegavanju padova na rekreativnim vožnjama. Na pravovremeno kočenje, vožnju nizbrdicom i vožnju u prometu možeš se naviknuti samo u prirodi, ali ne i na trenažeru.

Dakle, treniranje isključivo na trenažeru omogućuje ti da svoju kondiciju podigneš na izuzetno visoku razinu, no osjećaja na biciklu i cesti uvijek će ti nedostajati. Njih možeš steći samo tijekom treninga u prirodi.

Pridruži se 4Endurance Zwift ligi  

Od 6. studenog na 4Enduranceu u suradnji s VirtuSlo organiziramo Zwift ligu.

Čeka te šest tjedana utrka u kojima ćeš se moći usporediti s drugim ljubiteljima biciklizma. Kako na utrke ne bi dolazio/la potpuno nespreman/a, u listopadu za tebe organiziramo i vođene treninge kroz koje ćeš dizati formu, upoznavati platformu i družiti se s drugim biciklistima.

Kako i priliči svakom natjecanju, na kraju najbolje vozače čeka nagrada. U 4Enduranceu ćemo najbrže pojedince nagraditi novčanom nagradom, a svaki natjecatelj također će dobiti popust na Nduranz proizvode

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45g UH po gelu s elektrolitima

Cijena na sniženju€39,99
14 ocjena
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
10 ocjena
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
7 ocjena
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45g UH po serviranju sa sodom bikarbonom

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
2 ocjena
.

Ako se želiš pridružiti najboljoj Zwift ligi u Sloveniji i testirati svoje biciklističke vještine, nemoj odgađati prijavu. To možeš učiniti klikom na povezavo. Također moraš otvoriti račun na stranici Zwift Power, gdje će se bilježiti rezultati utrke.

Više informacija o Zwift ligi možeš pronaći ovdje!

Pročitaj više:

Koja mi je oprema potrebna za sudjelovanje na Zwift ligi?

Što staviti u bidon ako ne želiš UH?

1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45g UH po serviranju s elektrolitima

Standardna cijena€26,99 Cijena na sniženju€14,99
- 44%
10 ocjena
24 x 60 ml
4Energy gel Box4Energy gel Box
4Energy gel Box
4Energy

Prirodan, nije potrebna energija

Standardna cijena€48,00 Cijena na sniženju€24,00
- 50%
31 ocjena
60 ml
Energetski gel 4EnergyEnergetski gel 4Energy
Energetski gel 4Energy
4Energy

Prirodan, nije potrebna voda

Standardna cijena€2,00 Cijena na sniženju€1,00
- 50%
31 ocjena
12 x 60 ml
Nrgy Unit Gel Box – stara ambalažaNrgy Unit Gel Box – stara ambalaža
Nduranz

45g UH po gelu s elektrolitima

Standardna cijena€29,99 Cijena na sniženjuOd €14,99
- 50%
5 ocjena