Ružičasti žednjak | Zašto naši prvaci uzimaju "planinsku ružu"?
Vrijeme čitanja: 7 min

Ružičasti žednjak | Zašto naši prvaci uzimaju "planinsku ružu"?

Vrijeme čitanja: 7 min
Ružičasti žednjak | Zašto naši prvaci uzimaju "planinsku ružu"?

Ružičasti žednjak…. je li to rodiola na hrvatskom ili osebujna biljka?

Rodiola, Rhodiola rosea ili Ružičasti žednjak je jedno te isto - adaptogena  biljka koja raste u hladnijim krajevima svijeta, ponajprije u Sibriu te Skandinaviji, u nekim oblicima se može isto naći u Julijskim Alpama, Karavankama i na Poreznu. U Skandinaviji i Sibiru su je već stoljećima upotrebljavali kod suočavanja s nemoljivom prirodom. Domaćinima je pomagala kod prevladavanja visinskih razlika i kod hladnoće.

Ružičasti žednjak tako zvana planinska ruža je kroz cijelu povijest cijenjena prije svega zato jer pomaže tijelu kod obrane od stresa. Uz to može ukolniti umor te povećava psihozifičku moć te poboljšava misaone procese

rožni koren

Zanimljivo je to, da je ružičasti žednjak jedini adaptogen, koji raste u blizini našeg područja i jedini pravi adaptogen, kojega su upotrebljavali skoro sva čovječanstva. Vikingi su ga vjerojatno upotrebljavali na svojim pohodima radi budnosti i energije, pripadnici plemena na području današanje Rusije su rodiolu krijumčarili u Kinu, gdje je bila silno korištena zbog upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini. Vrhunac upotrebe je ružičasti žednjak doživio u hladnom ratu, kada su ga ruski znanstvenici zajedno sa sibirskom ginsengom testirali za upotrebu u vojne svrhe. Više o ocu moderne upotrebe adaptogena, dr. Israelu Brekhmanu, možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Možda je najzanimljivija neprestana čežnja za njim. Zbog nekog razloga je ružičasti žednjak uvijek bio prisutan na području, kojega zbog prirodnih uvjeta nisu mogli imati. U jednom između najcjenjenijih antičkih djela, ispod trske (ne pera) Dioskrida - grčki doktor u rimskoj vojski, De materia medica, ružičasti žednjak se spominje se više puta. Potreba za njim je bila tako jaka, da je "ružica" preputovala sve iz Kavkaza do Egejskog mora. Nije loše za "ružicu”.

Je li ružičasti žednjak za mene? Prije ću uzeti izotonik i ne te "biljne" fore...

Je i nije! Dosta ovisi od pojedinca, njegovih potreba, ciljeva, tipa treninga,...Ima li smisla kupiti ogromnog terenca ako se na posao vozim 2 km po ravnoj cesti? Vjerojatno ne! Bude li mi isto poboljšalo kvalitetu vožnje i života? Vjerojatno opet ne! Budem li se osjaćao kao najveća gazda? Vjerojatno da! Što pa ovo: Dobijem ga povoljno i želim li uložiti nešto u svoju sigurnost?

Karikiranim primjerom sam htio naglasiti da je potrebno svaki proizvod prilagoditi svojim stvarnim potrebama, jedino tako budemo mogli uživati u njegovim plodovima i maksimalnim rezultatima. Ružičasti žednjak je jedan između zdravijih adaptogenih biljaka, kod kojih budemo i u fazi "lijenosti" vjerojatno osjećali blago poboljšan osjećaj. Subjektivni učinci su najopazniji kada treniramo strastveno. Postupeno povećanje VO2max preko ipoboljšanja odaziva na stres, naime se je pokazala kao najbolja strategija dugoročnog napretka kod većine sportaša izdržljivosti, gdje je potrebno pogledati preko današnjog dana (utjecaj na kreatin kinazu, hormone, preplitanje anaerobnog i aerobnog metabolizma - poboljšanje svih pragova, ne samo FTP itd.)

rožni koren kapsule

Optygen HP - Najbolje i najpoznatije vo2max poticalo na tržištu. Provjeri!

Kako djeluje ružičasti žednjak?

To je opće načelo svih adaptogena, kod kojih samo ružičasti žednjak in ašvaganda pokazuju mjerljive promjene hormona stresa i posljedično VO2Max-a. Ukratko je ovako: zbog predugog vježbanja počinje ponestajati glukoze u krvi, kod kojeg tijelo reagira s opuštanjem hormona stresa. Isto vodi u brojne adaptacije koje pogoršavaju rezultat - jedan između njih je vaskularna kontrakcija, veći tlak i puls, ispuštanje šećera u krv, preraspodjela krvi na specifične mišiće i suzbijanje imunološkog sustava. Adaptogeni posredno pomažu kod "reciklaže" brojnih stresnih faktora, na taj način tijelu omogućaju bolje djelovanje - osjećaj kisika je najčešće naveden subjektivni učinak uzimanja ružičastog žednjaka. Više o djelovanju adaptogena si možete pročitati u članku Adaptogeni i izdržljivost.

rožni koren kje kupiti

Kako bi osjetili učinke ružičastog žednjaka, potrebno je uzimati barem 200mg standardiziranog ekstrakta kojega sportaš uzme najmanje jedan sat prije aktivnosti - testiranja su pokazala poboljšanu izdržlijvost, posebno kod redovitog uzimanja. Ružičasti žednjak malo uspori otkucaje srca, koje vjerojatno dolaze zbog prevelike količine noradrenalina i kortizola, čime se smanjuje i percepcija  umora. Jedna između najistaknutijih studija dokazuje poboljšanje vremena trčanja na udaljenosti od 10 km - ova je također dokazala niže otukacije srca. Sličan rezultat je ponudila i studija , koja je dokazala da ružičasti žednjak pokazuje blage nootropne učinke, koji su ključni za normalno funkcioniranje sportaša u kasnijim fazama. Anegdotski su rodiolu prije uzimali studenti i sportaši,  u međuvremenu kada je bila među sportašima najprije korištena za zaštitu od mišićnih ozljeda (kreatin kinaza).

Kada se govori o smanjeju stresa, tada adaptogeni dolaze na zadnje mjesto. Najprije su osnove. Najučinkovitija strategija za smanjenje hormona stresa je stalna upotreba raznih izvora ugljikohidrata, čime se približavamo opitmalnoj oksidaciji 90g UH / h. Ukoliko budemo tijelu s pothranjenosti javljali da smo u opasnosti, neće pomoći niti ružičasti žednjak niti blio koji drugi cijet. 

Kako se radi o adaptogenski biljci, gdje se učinci pokazuju preko reciklaže stresnih hormona, naravno da se "rezultati" ne vide preko noći. Ako su studiji sa prošlih poveznica uzele u obzir razdoblje od 4 tjedana, neke studije su istraživanja uzela čak osmotjedni “tretman”. Uglavnom svima koji ozbiljno treniraju savjetujemo rednu upotrebu adaptogena, kod kojih najbolje rezultate pokazuju ašvaganda i ružičasti žednjak.

 

rožni koren kapsule

Još nešto trebamo istaknuti. Kada se govori o smanjenju stresora koji onemogućuju optimalne performanse, adaptogeni su na zadnjem mjestu. Najprije su osnove. Najučinkovitija strategija za smanjenje stresnih hormona je kontinuirano uzimanje različitih izvora ugljikohidrata (prije svega maltodekstrina i fruktoze), s čime se pribiližujemo optimalnoj oksidaciji 90g OH / h. Ukoliko budemo pothranjenom tijelu javljali da smo u opasnosti, neće pomoći niti ružičasti žednjak niti bilo koji drugi cvijet. Izotonik s citratnim oblicima elektrolita, bidon i ružičasti žednjak s dodadnim erogenima za samo 20€ s besplatnom poštarinom. 

 

Tko od sportaša uzima ružičasti žednjak? 

Prije svega biciklisti, triatlonci, plivači i planinski trkači. Teško je nabrojati sve, koji u jednoj od svojih formula uzimaju rodiolu. Nad Optygenom je oduševljena Mateja Roglič, državna prvakinja u kronometru, zatim Polona Batagelj, devetostruka prvakinja u cestovnom biciklizmu. Isto tako ga uzima ovogodišnji pobjednik na 21km na Ljubljanskom maratonu, Mitja Krevs i oba slovenska rekordera na 400, Anita Horvat i Luka Janežič. 

rožni koren kapsule

Slično je oduševljen i Amel Tuka, aktualni viceprvak svijeta na udaljenosti od 800m. Tko god je ikada gledao Amela kako trči, zna da će pobijediti u zadnjoj polovici drugog kruga. Amel je odušeljen Optygenom, prijesvega "snagom", koju možeš iskoristiti u anaerobnom dijelu trčanja. Osjećaj "kisika", kojega rado navode korisnici, vjerojatno je posljedica boljeg kruženja krvi - znamo da kod visokog stupnja stresa dođe do vazokonstrikcije (kotrakcije krvnožilnog sustava).

Rodiolo zagovara i najbolji ultra trkač svih vremena, Karl Meltzer i to produkt Optygen HP, kojeg su istaknuli i na National GeographicuKarl je pobijedio više ultramaratona preko 100-milj kao bilo koji drugi ultramaratonac. 

 

Što s mišićima? Bit ću veći nego Švarci i snažniji od Brian Shaw-a?

Ne. U realnosti vjerojatno ne! Neki ugledni stručnjaci kao što je dr. Layne Norton (i on sam je amaterski powerlifter), inače se zalažu za rodiolu u fitnes svijetu kao antistresor, kao pomoć kod oporavka i slično, iako stvarnih prednosti nisu nikada uspjeli dokazati. Študija, koja je nagovijestila da može pomoći kod oporavka, je bila izvedena na premalom uzorku i na premalo specifičnih uvjeta. U principu za prevenciju sportskih ozljeda u fitnesu puno više pomaže ašvaganda (kao modulator kortizola, tako i kao preko neposrednog smanjuje ozljede mišića na mikro razini) - kao kod svakog adaptogena je toliko više učinkovita kod sportova koji proizvode viši stupanj stresa.

 

Čuo sam i o nekim zdravim svojstvima rodiole?

Neka ostane kod te riječi, čuo. Još uvijek mnoge tvrtke love stranke s tvrdnjama koje ne drže i najmanje su kontroverzne. FDA je u prošlosti nekoliko puta upozorio tvrtke koje su htjele prodati rodiolu kao lijek za takve ili druge tegobe. Čak i kod liječenja raka. Jedno od takvih upozorenja neetičnoj tvrtci možete kao zanimljivost naći ovdje. Definitvno s čistom savješću možemo reći da u okviru sportske aktivnosti posebno poboljšava imunološki sustav. Smanjuje naime prisutnosti hormona stresa, koji blokiraju upale, stoga i komunikatore imunološkog sustava - tako omogućuje brži povratak u homeostatsko stanje.

 

Stoga mi preporučujete ružičasti žednjak, kapsule?

Ako svoju sportsku aktivnost ocijenjujute kao solidan trening barem 3x na tjedan, onda definitivno! Moja preporuka dolazi iz odnosa između cijene i empirično dokazanim učincima na kapacitet, kod kojih možemo ružičasti žednjak i ašvagandu subjektivno "osjetiti". Ako ste pojedinac koji je pod stresom, ili zbog posla ili životnih okruženja - uz to još i sportaš koji ima dugotrajne izdržljive treninge - ružičasti žednjak je jedan od tih dodataka koji imaju mjesto ispod sunca. Sam sam ju npr. regularno uzimao za vrijeme ispitnih razdoblja na faksu. Ako ste više rekreativac i trenirate samo kraće ture ili se bavite samo fitnesom, gdje se upetljate u duge filozofske debate, onda ima taj adaptogen nažalost vrlo malo učinka, da bi vam ga stvarno preporučio.

Nad ružičastim žednjakom je oduševljeno puno sportaša, toliko da smo ju uveli kao posebni proizvod. Ružičasti žednjak vam baš iz tog razloga nudimo od strane provjerenog i kvalitetnog proizvođača Swanson,  koji je na tržištu već od 1969. godine. Sami ju zbog povoljne cijene upotrebljavamo prije svega na dane odmora (na taj način štedimo relativno s drugim proizvodom koji sadrži izuzetno kvalitetnu i rodiolu s čak 10% rosavina).

rožni koren kapsule swanson

Ružičasti žednjak priznatog proizvođača Swanson, koji je na trgu već od 1969 godine - 100 kapsula za 105HRK

 

Koji su vaši "proizvodi" koji sadrže ružičasti žednjak?

Ružičasti žednjak je prisutan u praktično svim proizvodima, koji žele poboljšati performanse preko modulacije stresnog odgovora. Razlike u kvaliteti su naravno vidljive, ionako je potrebno adaptogene odgojiti pod identičnim uvjetima, kao da bi rasli u prirodi, naravno to donosi i relativno dugo vrijeme, da ih izvadimo iz "njive" na police u trgovinama. Brzorastuće biljke naravno ne proizvode obećanih efekta i zato smo isprobali malo more ružičastih žednjaka, da bi u svojim cjenovnim rangovima dobili najviše.

rožni koren kapsuleNduranz Fusion - Blag, siguran i tijelu prilagođen alat za gubitak suvišnih kilograma koji također potiče vo2max. Provjeri.

 

Swanson Rhodiola 400mg za samo 105,00 HRK - kvalitetan ružičasti žednjak po povoljnoj cijeni. Swanson je proizvođač koji brine za zdravlje potrošača već od 1969 godine.

Fusion 256,00 HRK - mješavina adaptogenova i tergmogenih biljaka. Kvalitetni ginseng i ružičasti žednjak sa zelenim čajem, resveratrolom, kofeinom (60mg po dozi) maslačakom i kajenskim paprom je još prikladnija za gubitak masti, bez da s visokim vrijednostima stimulansa dodatno opterećujemo hormonalni sustav. 

Oxygenic 114,00 HRK - visoki sadržaj rodiole u kombinaciji s beta alaninom i kofeinom. Proizvod je još posebniji za kraće, intenzivne treninge do do 90min

 

Najtraženije: Ašvaganda, i dišni kapacitet?
Najtraženije: ružičasti žednjak kapsule